O lege iesita recent pe poarta Camerei Deputatilor le-a pregatit românilor surprize de proportii. Potrivit specialistilor, reglementarile in cauza nu numai ca nu descâlcesc activitatea asociatiilor de proprietari, ci chiar o pericliteaza. In Banie, peste 85% dintre asociatii ar ramâne in pom mai bine de sase luni dupa intrarea in vigoare a acestui act normativ.
Un proiect de lege privind functionarea asociatiilor de proprietari, croit binisor in urma cu doi ani, a fost definitivat deunazi cu avizul Camerei Deputatilor intr-o forma care strânge pe la toate incheieturile. Potrivit reprezentantilor Primariei Craiova si ai unor uniuni de asociatii, proiectul in cauza a fost prost modificat, astfel ca, in loc sa fie sprijinite asociatiile, mai ales in sensul deblocarilor financiare, al concretizarii sistemului de recuperare a debitelor si al metodelor de finantare a lucrarilor de reabilitare termica, acestea sunt lasate sa se descurce. Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din România (FAPR), este de parere ca sunt multe aspecte care fac din aceasta lege una cel putin slaba, dar prima si cea mai mare bila neagra o primeste capitolul care cuprinde neplata datoriilor la intretinere. „Rau-platnicii, dar nu ma refer aici la amarâti, sunt lasati in continuare sa-si vada de ale lor, nicidecum de plata intretinerii. Or, restantele sunt cel mai mare rau cu care se confrunta asociatiile, iar daca nici aici nu se schimba nimic in bine, atunci ce-ar mai fi de spus? In urma cu doi ani, am propus elaborarea acestui proiect tocmai pentru a veni in sprijinul asociatiilor, dar unii dintre deputati au avut grija sa se aleaga praful“, a spus Radu Opaina, facând trimitere si la „corecturile“ aduse de parlamentarii Florin Iordache (PSD) si Levente Matias (UDMR). Presedintele FAPR a mai amendat procedura de acoperire a cheltuielilor de reparatii, dând exemplu liftul. „Aceasta lege desfiinteaza, practic, ascensorul. Tot prin aportul unui deputat, este vorba de Augustin Zegrean, de la PD, cheltuielile de remediere a defectiunilor la lift nu vor fi suportate si de locatarii de la parter, demisol si etajul I, de pilda, desi bunul respectiv este al tuturor“, a mai spus Opaina. Numai de bine si despre refuzul deputatilor de a angaja statul sa subventioneze dobânda pentru eventualele credite pe care asociatiile le-ar putea sau vor fi obligate sa le contracteze in scopul reabilitarii termice. In plus, noua lege pastreaza in text notiunea „condominiu“, introdusa gresit in actele specifice inca din 1996, pentru a reprezenta o uniune de cel putin doua apartamente legate printr-o proprietate comuna. Conform DEX, „condominiu“ inseamna un drept de suveranitate exercitat de doua sau mai multe puteri asupra aceluiasi teritoriu.
Alti administratori, alta distractie
Dupa noile reglementari, administratorul de asociatie trebuie sa aiba negresit studii superioare. Seful Serviciului coordonare asociatii din cadrul Primariei Craiova, Marian Giubelan, a calculat ca peste 85% dintre administratorii asociatiilor de proprietari din Craiova trebuie schimbati, conform noilor prevederi. Tinând cont ca nu dispare si conditia ca administratorul sa fie atestat, manevra ar costa mai bine de un an din timpul de lucru al asociatiei. „Un administrator de asociatie nu mai poate fi incadrat fara atestat, iar procedura de atestare nu poate fi demarata fara ca persoana care candideaza sa aiba cursuri de profil, de cel putin sase luni. Ca atare, de la intrarea in vigoare a legii si pâna la angajarea noului administrator vor trece mai bine de sase luni, poate chiar un an. Nu este clar cum isi vor desfasura activitatea aceste entitati in aceasta perioada“, a spus Giubelan.
El mai considera ca dreptul asociatiei de a se imprumuta ipotecând apartamente din cadrul asociatiei incalca dreptul de proprietate. Alt aspect contoversat mai pune in sarcina cenzorilor, care nici acum nu dau in brânci sa se implice in verificarea economico-financiara, obligatia de a constitui garantie, ceea ce ar putea sa-i inlature pe controlori definitiv de pe lânga asociatii.
Forum decizional
Camera Deputatilor este forum decizional in adoptarea legii privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari. Daca va fi promulgata de presedintele României, ramâne doar ca legea sa fie publicata in Monitorul Oficial.