16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria, prea saraca pentru saraci

Primaria, prea saraca pentru saraci

Situatia disperata a celor doi batrâni care dorm de câteva zile pe strada General Dragalina din Craiova, dupa ce proprietarul a vândut casa pe care a obtinut-o prin retrocedare, scoate la iveala neputinta autoritatilor locale, perpetuata de-a lungul anilor, de a avea grija de cetatenii care le-au votat.


Legile retrocedarii fac victime colaterale. Batrâni, copii si tineri, deopotriva, sunt aruncati in strada pentru ca statul român nu a venit cu solutii coerente de ajutorare a celor care ramân fara un acoperis deasupra capului. Desi au dat liber la restituiri in natura ale caselor nationalizate, masura justa, de altfel, guvernantii au uitat sa prevada si mijloacele de supravietuire a celor afectati de retrocedari sau, daca au facut-o, nu au dus lucrurile pâna la capat. Criza de locuinte, acutizata si de legile retrocedarilor, a determinat guvernul sa vina cu solutii-surogat, gen case ANL, sau, mai rau, sa arunce responsabilitatea in spinarea autoritatilor locale, incapabile la rândul lor sa asigure finantarea necesara construirii de locuinte.


Speranta moare ultima


Ultimele locuinte sociale din Craiova au fost date in folosinta in urma cu patru ani. Construite cu bani de la guvern, acestea s-au adaugat celor ridicate de ANL in cartierul Craiovita Noua pentru tineri, dar s-au dovedit insuficiente pentru miile de craioveni care cereau casa primariei. De fapt, Craiovita Noua este singurul cartier unde au fost construite locuinte noi. Celelalte sunt apartamente insalubre, imprastiate in tot orasul, administrate de Regia de Administrare a Fondului Locativ din subordinea primariei. Alta zona unde vor aparea locuinte sociale este Potelu, dar aici cele 252 de apartamente sunt inca in constructie. Adunate, apartamentele pentru tineri si cele pentru persoane defavorizate sunt doar câteva sute, in timp ce numarul solicitantilor creste de la an la an. Numai anul trecut, Primaria Craiova a admis 246 de cereri si a primit 464 de dosare actualizate pentru locuinte ANL, la acestea adaugându-se 1.109 dosare care nu au fost actualizate anul trecut. „O parte dintre acestea pot fi dosare noi, altele sunt vechi de câtiva ani, dar completate anual“, a declarat Carmen Licu, purtatoarea de cuvânt a municipalitatii. Potrivit acesteia, dosarele pe anul in curs mai pot fi actualizate pâna pe 30 aprilie, iar in toamna vor fi adoptate prin hotarâre de consiliul. Pâna atunci, in cazul in care constructorii dau bice si termina vreun apartament la Potelu, persoanele care se vor muta in casa noua vor fi cele de pe lista de anul trecut. „Atunci când depun cererea, solicitantii trebuie sa opteze pentru una dintre cele trei categorii de locuinte pe care le poate oferi primaria: locuintele din fondul locativ aflate in administrarea RAADPFL, care au ramas putine din cauza retrocedarilor, locuinte ANL pentru tineri si cele sociale“, a adaugat Licu.


Nu sunt bani pentru locuinte sociale


In ciuda situatiei dezastruoase, nici unul dintre consilierii locali din Craiova nu a venit pâna in prezent cu vreo propunere de finantare din bugetul local pentru construirea de locuinte sociale. „Pâna acum nu a venit nici unul cu ideea, dar cred ca asta nu este o solutie. Eu am propus pâna acum, dar nu s-a aprobat construirea impreuna cu biserica a unor adaposturi de zi si noapte pe o perioada de cinci – sase luni. Oricum, nu avem nici teren pentru asta, dar poate obtinem de la armata in urma dezafectarii vreunei cazarmi“, a declarat primarul Antonie Solomon. Viceprimarul Sorin Iordache vrea in schimb imposibilul. „Sunt foarte multe cereri si singura solutie este construirea de apartamente noi, dar nu avem bani. Pretul unuia este de doua miliarde de lei“, a spus acesta. Saraca sau nu, primaria este obligata de lege sa faca rost de bani si sa construiasca locuinte pentru persoanele evacuate din casele nationalizate, asa cum este cazul familiei care locuieste pe trotuarul din fata casei de pe strada General Dragalina. Desi Ordonanta de Urgenta 68/2006 a intrat in vigoare inca din septembrie anul trecut, primaria nu a gasit timp si resurse sa prevada in bugetul pe anul in curs bani in acest sens. Potrivit actului normativ, aparut tocmai din nevoia de rezolvare a situatiei chiriasilor evacuati, consiliile locale trebuie sa construiasca „locuinte sociale prin programe de investitii promovate pe plan local“. Pâna acum, primaria nu a respectat legea. In plus, 20% din locuintele ANL destinate tinerilor trebuie acordate chiriasilor evacuati, ceea ce inseamna ca 50 de apartamente de la Potelu vor ajunge la acestia.


„Evacuati“ la ANL


Evghenia Nicola si sotul ei impreuna cu nepotii si copiii vor continua sa doarma in strada, deoarece au refuzat oferta primariei de a se muta intr-unul din ghetourile din Valea Rosie, numit generic locuinta sociala. „Ne-au dat o camera de câtiva metri patrati, dar nu avem loc in ea“, a spus Evghenia. Primarul Antonie Solomon a declarat ca ei voiau sa se mute in blocurile ANL. „Voi propune comisiei din primarie sa le dea un apartament ANL la Potelu, deoarece este o situatie dificila. Am incercat sa le gasesc o camera la un camin de elevi din Craiova, dar nici un director nu a vrut sa le dea“, a precizat Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU