25.1 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalConcert extraordinar: Integrala Brahms

Concert extraordinar: Integrala Brahms

Orchestra simfonica a Filarmonicii „Oltenia“ sustine un concert extraordinar, sub bagheta valorosului dirijor Horst-Hans Bäcker, in Sala de concerte a Liceului de Arta „Marin Sorescu“ din Craiova, mâine, incepând cu ora 19.00. Programul muzical este o integrala Brahms care contine: Uvertura „Academica“, op. 80; Variatiuni pe o tema de Haydn, op.56a; Concertul nr. 2 in Si bemol major pentru pian, op. 83. La pian, solist concertist Andrei Deleanu.


Horst-Hans Bäcker, un dirijor german indragostit de România


Dirijorul german Horst-Hans Bäcker s-a nascut in anul 1959, la Bucuresti, a inceput sa studieze pianul cu profesorul Tamas Vesmas si a sustinut primul sau concert la vârsta de opt ani. Când a implinit 14 ani, Horst-Hans Bäcker s-a stabilit in Germania, unde a studiat compozitia la Hochschule für Musik Rheinland, sub indrumarea profesorului Ludwig Werner Weiand. Apoi a urmat cursuri de specializare la Mozarteum (Salzburg, 1983 – 1986), la clasele coordonate de profesorii Gyula Horvath (compozitie), Kurt Prestel (dirijat) si Nikolaus Harnonocourt (interpretarea muzicii vechi).


La vârsta de 25 de ani a infiintat „Salzburger Vokalensemble“ si a sustinut numeroase concerte cu programe corale foarte bine primite de auditori. Doi ani mai târziu, a revenit la Hochschule für Musik Rheinland din Köln, unde a continuat sa studieze compozitia la clasa profesorului Jürg Baur. In perioada acestor studii, maestrul Horst-Hans Bäcker a fost solicitat sa compuna lucrari pentru diversi muzicieni si pentru o serie de ansambluri camerale din intreaga lume. De asemenea, a fost solicitat de personalitati culturale din câteva orase europene sa scrie muzica pentru evenimente speciale. In acest context, cu lucrarea „Aus der Tiefe, ruf ich, Herr, zu Dir“ a câstigat Premiul Concursului International de Compozitie „De Profundis“ (Germania). In anul 1990 devine Directorul Scolii de Muzica din Langenhagen si dirijor al ansamblului Kammerorchester Langenhagen. Horst-Hans Bäcker a dirijat numeroase orchestre din Europa (Danemarca, Germania, Olanda, România, Suedia, Ungaria, America de Sud). In anul 1996, Horst-Hans Bäcker a fost numit dirijor principal al Orchestrei simfonice Internationale Philharmonie, succesele sale fiind elogiate in cronicile de specialitate.


„Spanish Night“, CD-ul care cuprinde Concertele pentru una, doua si patru chitare de J. Rodrigo, realizat in colaborare cu Amadeus Guitar Duo si Duo-ul de chitare britanic „Eden – Stell“, s-a bucurat de aprecierea criticilor muzicali.


Dar maestrul Horst-Hans Bäcker nu a uitat România si, drept urmare, din anul 2003, acesta detine statutul de dirijor invitat al Filarmonicii din Arad. Alaturi de acest ansamblu simfonic si de celebrul naist Gheorghe Zamfir a inregistrat – in luna iunie 2003 – un CD cu arii celebre din opera in transcriptii instrumentale. Alta realizare comuna este CD-ul intitulat „Spanish Night II“, care cuprinde lucrari de Gheorghe Zamfir, Gerald Garcia, Horst-Hans Bäcker si Joaquin Rodrigo.


In fine, anul trecut, maestrul a inregistrat alaturi de Filarmonica „Transilvania“ din Cluj-Napoca, impreuna cu tânarul naist Matthias Schlubeck, CD-ul „ZauberPANflöte“, in cuprinsul caruia se regasesc Concertele pentru flaut si orchestra, precum si arii din opere – in interesante transcriptii instrumentale – de W. A. Mozart. Iata ca maestrul a ajuns si la Craiova, iar mâine seara melomanii craioveni au posibilitatea sa se delecteze cu prestatia sa dirijorala pentru o integrala Brahms.


Andrei Deleanu – un pianist solicitat


Pianistul Andrei Deleanu are 51 de ani, s-a nascut la Timisoara, a urmat cursurile muzicale ale Liceului de Muzica din orasul natal, dupa care si-a continuat studiile la Academiile de profil din Cluj-Napoca, Bucuresti si Berlin. Dintre personalitatile ce au contribuit la formarea sa artistica se disting: György Sebok, Ella Philipp (discipola a lui B. Bartók si A. Cortot), Gabriel Amiras (discipol al lui H. Neuhaus), G. Sava, Klaus Hellwig. La 19 ani, Andrei Deleanu a debutat, ca solist, in concerte simfonice, fiind acompaniat de toate orchestrele din România. Datorita talentului sau, acesta a fost invitat sa concerteze in Germania, Italia, Rusia, Coreea de Sud, Ungaria, SUA, China, Austria, Republica Moldova etc. Printre succesele profesionale remarcabile ale pianistului Andrei Deleanu se inscriu si inregistrarile pentru Radioteleviziunea Româna, un CD – editat sub egida Electrecord – cu lucrari de M. Reger, un CD ce contine integral lucrari din creatia lui J. Brahms (realizat la Casa de discuri Thalassa Records) si un CD cuprinzând compozitii din secolul XX (New York).


Pianistul Andrei Deleanu are un repertoriu foarte variat, cuprinzând aproximativ 35 de concerte, 25 de programe de recital si 15 programe de muzica de camera.


Nu trebuie omis ca acesta este laureat al Concursului International de Pian „Valentino Bucchi“ (1984, Roma). De asemenea, a primit de doua ori (in 1981 si 1986) Premiul „Colegiului criticilor muzicali“ din România. Valorosul pianist român a participat la Festivalul „World Music Days“ (Cluj-Napoca, septembrie 1999) si a reprezentat România la Sesiunea 352 „Muzica pentru un nou mileniu“ a Seminarului de la Salzburg (1997).


Intre anii 1983 – 2004 a detinut postul de solist concertist al Filarmonicii „Marea Neagra“ din Constanta, cu a carei Orchestra simfonica a realizat integrala concertelor pentru pian de J. S. Bach, L. v. Beethoven si J. Brahms, desfasurând, in intervalul 1998 -2003, si o importanta activitate didactica in cadrul Facultatii de Arte – Universitatea „Ovidius“.


Intre anii 2003 si 2004 a fost profesor asociat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, insa indragind mai mult scena si-a reluat turneele in strainatate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS