17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiDe-a Stan si Bran cu interceptarile

De-a Stan si Bran cu interceptarile

Saptamâna trecuta s-a intâmplat un caz care arata cât de periculoasa e imbulzeala de presa. Când am citit in ziare ca presedintele Basescu a declarat ca i-a avertizat pe unii ministri despre convorbirile cu persoane ascultate de SRI, am crezut ca iar a facut o gafa. Desi nu imi era clar de ce Basescu ar avertiza niste oameni pe care altfel ii oropseste crâncen, daca ne-am lua dupa cum pozeaza in victime. Oricum, premierul Tariceanu s-a inflamat, spunând ca e inacceptabil sa fie ascultate telefoanele ministrilor fara sa fie si el informat. Si de aici un intreg scandal, in care a intrat si SRI, care spune ca i-a trimis premierului aceleasi informatii ca si presedintelui. La care Palatul Victoria reactioneaza si spune ca nu a primit de la SRI informatii privind ascultarea telefoanelor ministrilor. Si asa au tinut-o vreo doua zile, batându-se in comunicate.


Eram si eu convins ca ceva nu e tocmai la locul sau in interventia presedintelui. Numai ca un blogger (adica un fel de cetatean-jurnalist la mare moda pe internet, care incepe sa aiba si la noi ceva succes) mi-a atras atentia ca totul era un mare balon de sapun. Ca era o poveste plecata din nimic. Pe blogul politic de la www.hotnews.ro, Miron Damian face demonstratia ca presedintele nu a spus ceea ce a scris presa ca a spus. Adica nu s-a referit la telefoanele ministrilor. Iata citatul exact: „… avertizez membrii guvernului (…) asupra a ceea ce discuta la telefoanele unora care sunt supravegheati“. Daca nu ma credeti, mergeti la adresa de internet indicata si vedeti inregistrarea de la TVR.


Deci, Basescu s-a referit la telefoanele altor persoane, nu la telefoanele ministrilor. Daca eu sunt ascultat legal, cu mandat, de SRI, si sunt un ministru, e de presupus ca se inregistreaza ce spun ambele parti, nu doar ceea ce spun eu. Cât de ridicola pare acum inflamarea premierului, care a citit in presa ca se asculta telefoanele ministrilor si nu s-a gasit nimeni sa-l calmeze.


La rândul sau, presa a dat-o in bara in mod spectaculos. Mare ghinion pentru unii ziaristi ca s-a inventat internetul si oamenii pot verifica de capul lor. Ziarele de la Bucuresti s-au facut de râs. Ma amuz si eu, ca si domnul Damian, de ceea ce a suportat hârtia: „Seful statului confirma ca serviciile asculta telefoanele ministrilor“ (Adevarul); „Seful statului i-a pus in garda pe anumiti ministri ca au telefoanele ascultate“ (Ziua); „Seful statului s-a aparat divulgând o alta incalcare a legii de care se face vinovat“ (Gândul).


Mai tineti minte filmul cu Stan si Bran in care se incaiera din nimic si ajung sa distruga o casa? Toata povestea cu ministrii interceptati ilegal, care nu erau interceptati de fapt, si toata gâlceava de presa si duelul de comunicate imi aduc a poveste cu Stan si Bran. Din pacate, prea adevarata pentru a fi si amuzanta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS