Al doilea transport maritim de ajutoare pentru Gaza, cu aproape 400 de tone de alimente, a plecat sâmbătă din portul Larnaca din Cipru, informează TVR. Ajutoarele vor fi transportate în Gaza cu o navă de marfă și o platformă tractată de o navă de salvare.
Autoritățile cipriote au stabilit, în cooperare cu Israelul, un coridor maritim pentru a facilita sosirea încărcăturilor, verificate în prealabil, direct în enclava palestiniană asediată.
Organizația caritabilă World Central Kitchen (WCK), cu sediul în SUA, a organizat misiunea împreună cu organizația caritabilă Open Arms din Spania, cu finanțare în principal din Emiratele Arabe Unite și sprijin din partea autorităților cipriote.
În prima sa misiune, la începutul lunii martie, aceasta a construit un dig improvizat din ruine pentru a permite descărcarea a aproape 200 de tone de alimente în enclavă, care nu dispune de nicio facilitate portuară. Transportul de sâmbătă include două stivuitoare și o macara pentru a ajuta la viitoarele livrări maritime.
SUA construiesc un dig plutitor în largul Gaza
Separat, Statele Unite intenționează să construiască un dig plutitor în largul Gaza pentru a primi ajutoare. Data-țintă pentru finalizarea lucrărilor este 1 mai, dar ar putea fi gata în jur de 15 aprilie, a declarat vineri președintele cipriot Nikos Christodoulides.
Organizația Națiunilor Unite a avertizat că foametea este iminentă în nordul Fâșiei Gaza, unde 300.000 de persoane sunt prizoniere ale luptelor. În întreaga enclavă, mai mult de jumătate din populația de 2,3 milioane de persoane s-ar putea confrunta cu foametea până în iulie.
Curtea Internaţională de Justiţie a ordonat Israelului să ofere „asistenţă umanitară de urgenţă” în Fâşia Gaza
Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cel mai înalt organ judiciar al ONU, a ordonat joi Israelului să ofere „asistenţă umanitară de urgenţă” în Fâşia Gaza, în faţa „foametei care se instalează” pe teritoriul palestinian, transmite Agerpres.
Această ordonanţă este adresată Israelului „în conformitate cu obligaţiile ce îi revin în temeiul Convenţiei pentru prevenirea şi pedepsirea crimei de genocid”, precizează Curtea.
Ordinul publicat joi răspunde unei cereri adresate CIJ la începutul lunii martie de către Africa de Sud de a impune Israelului „măsuri provizorii suplimentare” faţă de cele anunţate pe 26 ianuarie.
Israelul a descris drept „scandaloasă” şi „respingătoare din punct de vedere moral” solicitarea Africii de Sud la cea mai înaltă instanţă a ONU pentru noi măsuri de urgenţă în faţa foametei din Gaza.
„S-au deteriorat şi mai mult condiţiile dezastruoase în care trăiesc palestinienii din Fâşia Gaza”
În ordinul său publicat joi, Curtea a observat că „s-au deteriorat şi mai mult condiţiile dezastruoase în care trăiesc palestinienii din Fâşia Gaza”. „Palestinienii din Gaza nu mai sunt doar expuşi unui risc de foamete, aşa cum a menţionat în ordinul său din 26 ianuarie 2024, ci trebuie acum să se confrunte cu o foamete care se instalează”, conchide CIJ.
Prin urmare, Israelul „trebuie” să asigure „fără întârziere furnizarea nerestricţionată şi la scară largă de către toate părţile interesate a serviciilor de bază şi a asistenţei umanitare necesare de urgenţă” în Fâşia Gaza, ordonă CIJ.
CIJ mai cere ca asistenţa acordată palestinienilor să fie făcută „prin creşterea capacităţii şi a numărului de puncte de trecere terestre şi menţinându-le deschise atât timp cât este necesar”.
Ordinele CIJ, care soluţionează litigiile dintre state, sunt obligatorii, dar Curtea nu are mijloace de a le pune în aplicare.
Citește și: Motociclist decapitat după ce a intrat cu viteză într-un cap de pod