12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate20 de ani de la aderarea României la NATO

20 de ani de la aderarea României la NATO

Guvernul României salută marcarea, astăzi, 29 martie 2024, a 20 de ani de la aderarea țării noastre la NATO.

Pentru România, integrarea în structurile euroatlantice a reprezentat un moment de însemnătate specială

În 2004, la 29 martie, România depunea, la Washington, instrumentul de ratificare privind aderarea la Alianța Nord-Atlantică. Pe 2 aprilie avea loc ceremonia arborării drapelului românesc la Cartierul General al NATO. Aceste două momente au marcat, formal și simbolic, dobândirea de către țara noastră a statutului de membru NATO și au consfințit faptul că România este parte integrantă a comunității  euroatlantice.

În cei 20 de ani de la aderare, România și-a consolidat profilul de aliat responsabil, implicat activ în promovarea valorilor și principiilor democratice, a securității și stabilității în spațiul euroatlantic și în afara sa. Contribuțiile valoroase ale țării noastre în plan politic, conceptual, practic și operațional își găsesc, în prezent, o reflectare clară în acțiunile și profilul NATO.

România – un veritabil furnizor de securitate și stabilitate

Astăzi, mai mult ca oricând, Flancul Estic, vecinătatea estică, Marea Neagră au devenit teme de importanță centrală pe agenda aliată și România beneficiază de o  prezență aliată consolidată și o postură NATO întărită de descurajare și apărare pe teritoriul național și în regiune.

„România a demonstrat, pe parcursul celor 20 de ani de la aderarea sa, că este un veritabil furnizor de securitate și stabilitate. Ne-am implicat activ în eforturile operaționale aliate și am promovat, în mod constant, o creștere a implicării Alianței în sprijinul partenerilor vulnerabili, în special a celor din vecinătatea estică.

Vom continua să acționăm la fel de hotărât și să ne implicăm la fel de activ în asigurarea securității euroatlantice“ potrivit Executivului.

Citește și: Se oprește căldură în Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS