Doljenii risca sa ramâna de anul viitor fara asistenta medicala daca medicii de familie vor refuza sa semneze contractele cu casele de asigurari de sanatate.
Decizia de a renunta la orice legatura cu sistemul asigurarilor de sanatate a fost luata vinerea trecuta, la sedinta Consiliului National al Colegiului Medicilor din România. Organizatia profesionala care reprezinta si medicii de familie a ajuns la concluzia ca actele normative ale Ministerului Sanatatii Publice si ale CNAS nu permit desfasurarea unei activitati medicale normale pentru populatie, iar veniturile medicilor de familie nu au mai crescut de doi ani, desi responsabilitatile acestora s-au inmultit considerabil. Cresterea imensa a obligatiilor birocratice catre medici – materializate prin rapoarte care trebuie inregistrate zilnic privind medicamentele eliberate, investigatiile prescrise si biletele de trimitere – reduce timpul de lucru afectat serviciilor medicale si scade calitatea actului medical.
Contractul este constituit unilateral
Conducerea Colegiului Medicilor (CM) Dolj a fost mai dura in declaratii. Presedintele CM Dolj, dr. Doru Dobrescu, sustine ca decizia respectiva nu este o polita politica platita de presedintele CM din România, Mircea Cinteza, ministrului liberal al sanatatii. „Consiliul National al Colegiului Medicilor din România, organizatie care reprezinta toti medicii, deci si pe cei de familie, a fost imputernicit de corpul medical sa sustina aceasta decizie“, a spus Dobrescu.
Presedintele Colegiului Medicilor Dolj considera condamnabil modul in care Ministerul Sanatatii Publice incearca sa-i convinga pe medicii de familie sa semneze niste contracte la constituirea carora ei nu au nici un cuvânt de spus: „Un contract inseamna o invoire intre parti. Colegiului Medicilor nu ii este permis sa intervina in modificarea unui contract facut de Ministerul Sanatatii, iar medicilor li se impune sa semneze aceste contracte“.
Ministerul risipeste banii pe evaluarea sanatatii populatiei
Presedintele Colegiului Medicilor Dolj a mai spus ca pâna acum s-a aruncat in mod gresit vina asupra Casei de Asigurari de Sanatate Dolj: „Noi nu avem nici o problema cu Casa de Asigurari de Sanatate, problema noastra este cu Ministerul Sanatatii, care ia decizii gresite in ceea ce ne priveste fara sa-i pese daca avem si noi ceva de spus“.
Ultima decizie in acest sens a fost, dupa parerea lui Doru Dobrescu, Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, pe care il considera irelevant si impovarator pentru bugetul sanatatii si pentru medicii de familie. „In 1900 puteai sa faci o evaluare a sanatatii cu un examen de urina si o hemograma, care oricum se faceau in cadrul examenului anual. Acum, in 2007, ministrul sanatatii incearca sa ne convinga ca sunt suficiente cele doua analize pentru a afla toate bolile de care sufera românul, când exista o groaza de alte investigatii care trebuie facute“, a precizat presedintele CM Dolj.
Buget mai mare cu 50%
CNAS a precizat ca medicii de familie nu ar trebui sa-si faca griji pentru veniturile pe care le vor avea in 2007. In prezent, exista un proiect care prevede majorarea bugetului de libera practica acordat medicilor de familie cu 50%, de la 454 de milioane RON (in anul 2006) la 681 de milioane RON (in anul 2007).