Programul de descentralizare a invatamântului si de finantare pe elev a inceput sa ii sperie pe directorii unitatilor-pilot de invatamânt din Dolj. Viitorilor manageri le-a fost prezentat la un seminar un buget alcatuit pe o finantare de 1.800 RON care ar trimite scolile direct in faliment.
Proiectul de descentralizare a invatamântului, prin care directorii devin manageri, iar scolile primesc bani in functie de numarul de elevi, a fost initat in urma cu doi ani. MEdC a stabilit atunci un cost de mediu de 1.900 RON pentru un elev de gimnaziu, cost care poate depasi 3.000 RON pentru un elev de la scolile de arte. Directorii celor 17 unitati de invatamânt din Dolj au mers la cursuri si seminarii si au asteptat sa puna in practica ce au invatat, dar pâna acum finantarea pe elev a ramas numai la stadiul de teorie. Scolile doljene au facut bugete si au primit fonduri de la minister dupa vechiul sistem.
Un elev doljean costa 2.700 RON
In urma cu doua saptamâni, cei 17 viitori manageri de scoli au fost chemati in Capitala, la o noua sesiune de instruire despre procesul de bugetare. Functionari din administratia publica din Polonia le-au explicat directorilor doljeni cum sa alcatuiasca bugetele pentru a primi finantare pentru fiecare elev, pornind de la 1.800 RON per elev.
Suma vehiculata a inspaimântat cadrele didactice doljene deoarece in urma cu doi ani MEdC a stabilit un cost per elev de 1.900 RON. Cu toate ca ministerul nu a mai trimis nici o informare despre o noua suma, reprezentantii MEdC prezenti in sala nu au dat nici un fel de lamuriri. „Am intrebat de unde au scos aceasta suma care este mult mai mica decât cea stabilita de minister in urma cu doi ani si nu am primit nici un raspuns. Nu stim daca ministerul sustine aceasta suma deoarece coordonatorii MEdC ai acestui proiect, prezenti si ei la sesiunea de instruire, nu au intervenit si nu au dat nici o lamurire sau alta suma“, a spus Genoveva Ioana, directoarea Scolii nr. 22 din Craiova.
Cei care au alcatuit bugetul-model pornind de de la un cost minim pe elev de 1.800 RON nu au tinut cont de rectificarile bugetare si de maririle salariale din acest an, iar dupa calculele facute de directorii doljeni, costul pe elev ar trebui sa fie de minimum 2.700 RON. „In conditiile in care la noi in scoala clasele sunt supranumerice, un cost de 2.700 RON pe elev ne-ar ajunge numai pentru salarizare. O scoala nu se dezvolta numai din salariile profesorilor. Este nevoie de bani pentru intretinere, pentru carti, harti, calculatoare, abonamente la ziare, internet. Anual trebuie sa platim autorizatiile de functionare, autorizatii pentru laboratoarele de chimie care costa cel putin 200 de mii RON“, a explicat Genoveva Ioana.
„Elevii consuma la scoala energie, nu cartofi“
Directorii doljeni considera ca ar trebui modificata legislatia deoarece atunci când se va trece la noul tip de finantare, scolile risca sa intre in faliment. „Scoala trebuie sustinuta pentru ca dupa ce va primi finantare in functie de numarul de elevi, nu vom mai putea obtine bani din rectificarile bugetare. Guvernul trebuie sa ne aloce sume suplimentare pentru utilitati pentru ca riscam sa intram direct in faliment daca vom sta la mâna consiliilor locale care nu vor face altceva decât sa taie. De exemplu, la apa o sa creasca pretul de trei ori, daca acum platim 7.000 RON pe luna, peste putin timp vom plati 21.000 RON. Avem nevoie de suplimentarea celor 1.800 RON cu 60-70%. Ni s-a spus sa tinem cont de inflatia care va scadea, dar acest lucru nu ne incalzeste pentru ca inflatia tine de cosul zilnic, care inseamna rosii, pâine si cartofi, iar elevii consuma la scoala energie, nu cartofi“, a spus Dumitru Ceausu, directorul Liceului „Tudor Arghezi“ din Craiova.
Nici Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj nu stie nimic despre evolutia programului finantare pe elev, deoarece in ultimul timp MEdC nu a mai primit nici o informatie. „Acum lucreaza direct cu scolile, iar noua ne revine sarcina sa monitorizam procesul pe baza unor reguli pe care nu le avem pâna acum“, a precizat Eugen Radut, contabil-sef la ISJ Dolj.