13.4 C
Craiova
sâmbătă, 10 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjCEO a cumpărat 60% din certificatele de CO2

CEO a cumpărat 60% din certificatele de CO2

Complexul Energetic Oltenia a achiziționat până acum peste 60% din certificatele de CO2 aferente producției de anul acesta.

Ținta actualei conduceri este ca toate certificatele să fie achiziționate până la finalul anului și să se continue cu achizițiile pentru necesarul de certificate din 2024. Ar fi o premieră pentru compania energetică, care dorește să își asigure o stabilitate financiară, având în vedere fluctuațiile majore de preț la certificatele de CO2. Acestea sunt obligatorii pentru marii poluatori. CEO consumă câteva sute de milioane de euro anual cu plata certificatelor amintite. Compania energetică este beneficiar de ajutoare financiare de stat. În schimbul acestora implementează un Plan de restructurare.

„Prețul certificatelor de CO2 a avut o evoluție spectaculoasă în ultimii ani, înregistrând o creștere de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 96 euro în anul 2023. Pentru achiziția certificatelor aferente anului 2022, peste 500 milioane de euro au fost suportate din fondurile proprii ale companiei. Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate. Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior, până la data de 30 aprilie a anului curent, ar fi atras penalități de 100 euro/certrficat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora”, conform CEO.

Producția de energie realizată până acum la CEO

Este de precizat că unul dintre reprezentanții Directoratului Complexului Energetic Oltenia susține că sunt șanse foarte mari ca la finalul anului compania să fie pe profit. Cosmin Trufelea, membru în Directoratul CEO, este de părere că va fi realizată o mare parte a producției de energiei electrică, potrivit Bugetului de Venituri și Cheltuieli propus pentru acest an. Deocamdată, Bugetul nu este încă aprobat. Producția propudă pentru 2023 este de 7,6 terawați. Până acum a fost realizată mai mult de jumătate din cantitatea estimată. Este vorba de un total de 4,6 terawați. Finalul de an va aduce o producție de energie electrică de până în 7 terawați, după cum a precizat Cosmin Trufelea, membru în Directoratul Complexului Energetic Oltenia.

Ce cariere au front de lucru asigurat în 2024

De amintit că anul 2024 va aduce o creștere a capacității de producție la câteva cariere miniere din Complexul Energetic Oltenia. Potrivit reprezentanților companiei energetice, au fost finalizate toate documentațiile necesare pentru extinderea fronturilor de lucru. Sunt asigurate și exproprierile și culoarele de lucru vor fi disponibile de anul viitor. Sunt trei cariere miniere care au frontul de lucru asigurat fără probleme și în 2024.

Acestea sunt: Cariera Roșia Jiu, Cariera Pinoasa și Cariera Tismana. În același timp continuă programul de închidere a subunităților miniere și de reorganizare a mineritului. Ar trebui să fie închise încă din acest an cariera Peșteana, de exemplu, sau subunitatea minieră Lupoaia. Din 1 ianuarie 2026, la Complexul Energetic Oltenia vor rămâne trei cariere miniere și trei grupuri energetice. Toate vor intra însă în rezervă de capacitate.

Citește și: Fără apă la Rovinari

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS