10.9 C
Craiova
sâmbătă, 10 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljFicat expirat, unt vechi, lenjerii murdare în căminele pentru bătrâni, copii şi persoane cu dizabilităţi

Ficat expirat, unt vechi, lenjerii murdare în căminele pentru bătrâni, copii şi persoane cu dizabilităţi

Ficat expirat de trei luni, unt vechi de câteva săptămâni, lenjerii pătate, saltele vechi, calorifere ruginite, frigindere murdare şi pereţi plini cu mucegai, asta au găsit comisarii CJPC Dolj la căminele de bătrâni, centrele de copii şi persoane cu dizabilităţi din Craiova şi judeţ.

În aceste cămine, băile şi încăperile de cazare nu sunt în cea mai bună formă în ceea ce priveşte igiena. Unele dintre caloriferele care asigură încălzirea spaţiilor sunt ruginite, tavanele unor băi sunt pline de mucegai din cauza infiltraţiilor de la reţeaua de apă, altele sunt insalubre.


Aceste centre pentru vârstnici şi pentru persoane cu dizabilităţi au fost luate la puricat de inspectorii de la CJPC Dolj împreună cu echipe mixte de la DSP, AJPIS. S-au făcut verificări la unităţi de asistenţă medico-sociale din Malu Mare, Sadova, Calafat, Craiova, Filişi.

Unt vechi


„Am avut o listă de la AJPIS cu aceste centre acreditate din judeţ. Peste 60 de unităţi au fost verificate în cadrul acţiunii de control. Noi am găsit unele deficienţe, dar nu pot spune că am găsit un dezastru. Noi am mers pe partea de bucătărie, pe condiţii de cazare. Nu au fost situaţii în care noi să decidem închiderea unor astfel de centre, cel puţin din perspectiva noastră. Am mai avut şi în luna februarie controale pe unităţile de tipul acesta. Am constatat şi atunci deficienţe şi poate aceste centre şi-au îmbunătăţit între timp activitatea sau poate se aşteptau la contrale, dat fiind faptul că s-au întâmplat nişte fapte regretabile în alte centre”, a precizat pentru GdS, Cosmin Şomîcu, comisar şef adj. al CJPC Dolj.

Probleme

Neregulile care au atras atenţia comisarilor au fost atât în încăperile destinate cazării, cât şi în bucătării şi băi. Aici igiena lăsa de dorit, paturi cu saltele vechi şi lenjerie pătată, frigidere mizere, paviment deteriorat, pereţi plin cu mucegai şi produse expirate.

Printre deficiențele identificate se numără următoarele: Lipsă protectii saltele. Lipsa capace de protecție- guri de scurgere la băi, lipsă plase de insecte.
Condiții igenice necorespunzătoare în grupurile sanitare, agregate frigorifice neigienizate corespunzător, cu urme de rugină, produse destinate consumului fără elemente de identificare (produse nesigure). La verificarea saloanelor/camerelor au fost identificate deficiențe la saltelele paturilor ( deteriorate, stadiu avansat de uzură). Saltele/lenjerii de pat neigienizate corespunzător cu urme de pete, cameră cu urme de mucegai/ igrasie, băi cu paviment deteriorat, lipsă bucăți faianță/gresie, produse identificate cu dată limită de consum depășită”, au precizat comisarii.

Ce măsuri au luat comisarii

Căminele pentru vârstnici şi persoane cu dizabilităţi din Dolj verificate de comisarii CJPC Dolj s-au ales cu amenzi, cu distrugerea unor produse alimentare nesigure şi avertismente.

În urma acestor verificări, comisarii au întocmit 17 procese verbale de constatare ( fără deficiențe) și 22 procese verbale de constatare a contravenției. Au fost aplicate 19 avertismente și 25 amenzi în valoare de 91.000 lei.


„Au fost dispuse și măsuri de oprire definitivă – distrugere pentru produse nesigure în valoare de 6.192 lei cât și măsura de oprire temporară a prestării serviciilor ( oprire temporară pentru 4 camere și 4 băi) la 3 dintre centrele unde au fost identificate deficiențe până la remedierea acestora, pentru a nu fi afectată sănătatea beneficiarilor. Nu au fost necesare măsuri de relocare întrucât situațiile au permis mutarea în aceeași locație”, au mai precizat reprezentanţii CJPC Dolj.

Dezastru şi la controalele din februarie

În luna februarie au fost verificate 18 centre. În cadrul a patru dintre ele au fost procese verbale de constatare fără deficiente, iar restul de 14 procese verbale de constatare a contravenției. Au fost aplicate 8 avertismente și 14 amenzi, în valoare de 86.000 lei. Atunci, comisarii au găsit nereguli similare.

Între acestea s-au numărat lipsa protecţiilor pentru saltele, a capacelor de protecție a gurilor la scurgerile din băi, blocuri alimentare neigienizate corespunzător. Au mai găsit, condiții igenice necorespunzătoare, produse destinate consumului care nu aveau elemente de identificare. Depozite de alimente neigienizate corespunzător, legumele și fructele depozitate direct pe paviment.

La verificarea saloanelor, au fost identificate saltele de pat deteriorate. Saltele și lenjerii de pat nu erau spălate și aveau urme de pete. O cameră avea urme de mucegai/igrasie, băile aveau pavimentul deteriorat, lipseau bucăți faianță/gresie. Totodată, au fost găsite produse cu dată limită de consum depășită.

Citește și: Drumul Expres Craiova – Pitești: În 2023 se deschide Tronsonul 3. Tronsonul 4 va fi gata în 2024

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS