Tehnologia evoluează cu pași foarte rapizi și, odată cu ea, apar noi modele de aparate electrice și electrocasnice. Tocmai de aceea, în ultimii ani, clasicul aragaz pe gaz a început să fie înlocuit de un duo format din plită cu inducție și un cuptor electric incorporabil. Întrebarea este dacă sunt cele mai eficiente opțiuni, atât din punct de vedere al optimizării procesului de gătit, cât și din perspectiva eficienței energetice.
Dacă ești în căutare de un aragaz nou și nu știi exact ce să alegi, ce e mai potrivit, care sunt diferențele și de unde să începi, ți-am pregătit acest articol care să te ajute să faci o alegere cât mai potrivită pentru nevoile tale. Pentru că acestea sunt cele mai importante, indiferent de noile tehnologii sau modele.
Și pornim de la un lucru foarte esențial în bucătărie: timpul. Cu toții ne dorim să fim cât mai eficienți atunci când gătim, cu atât mai mult dacă nu avem foarte mult timp la dispoziție.
În cazul în care gătești mult și des, pentru o familie numeroasă, alegerea mai potrivită este clasicul aragaz pe gaz. Asta pentru că poți regla flacăra mai ușor și mai rapid, ceea ce înseamnă că ai mai mult control în ceea ce privește temperatura de gătire. Practic, vei putea controla mai bine felul în care este distribuită căldura și cât de repede vrei să gătești. Există preparate care se fac pe flacără mare mult mai delicios decât se fac pe o plită electrică. Din nou, totul pornește de la nevoile tale.
Un alt aspect este cel al ustensilelor de gătit. Deși plitele electrice sunt mai moderne și te pot ajuta să fierbi unele lucruri mai rapid, trebuie să știi că pentru acestea ai nevoie de oale și tigăi cu un fund special, cu inducție, care să se potrivească pe plita pe care o folosești. Așa că, dacă nu vrei să îți cumperi și ustensile noi, poate că un aragaz pe gaz este opțiunea mai practică pentru tine.
Un aragaz pe gaz este o opțiune potrivită și în cazul în care gătești foarte mult, poate chiar la un nivel mai profi. Există modele chiar și cu 6 arzătoare, care se pot ridica la nivelul așteptărilor și nevoilor tale. Dacă gătești feluri de mâncare foarte complexe, e posibil ca o plită electrică să nu fie suficientă și să simți că pierzi mai mult timp așteptând după ea.
Dar plita sau partea superioară a aragazului este doar jumătate din acest aparat. Cealaltă parte importantă este cuptorul. Și, la fel, intervine întrebarea: clasic sau electric. Ei bine, dacă în cazul părții superioare, sistemele pe gaz pare că sunt mai utile și mai eficiente pentru cineva care gătește mult, în partea inferioară, e posibil ca un cuptor electric să fie mai practic decât unul pe gaz. În primul rând pentru că oferă mai mult control al funcțiilor. Adică poți face grill, caz în care căldura vine doar de sus. Poți avea sisteme cu ventilație care garantează o gătire uniformă. Un alt aspect este și lumina din interiorul aragazului. Cuptoarele electrice au toate lumină, pe când, la cele pe gaz, lumina nu este o regulă printre funcții.
Din nou, tu știi ce e cel mai bine pentru nevoile tale și dacă vei alege un cuptor electric sau tot pe gaz. Ce e nevoie să mai iei în calcul la cuptor este volumul acestuia, care, de obicei este proporțional cu numărul de arzătoare. Cu cât gătești mai mult, cu atât îți recomandăm să alegi un cuptor cu un volum mai generos, care îți permite să coci mai multe lucruri în același timp. Dacă luăm ca exemplu coacerea cozonacului, e destul de clar că e mult mai practic să coci 4-6 cozonaci odată, decât să aștepți mai mult timp, ca să faci în 2-3 tranșe.
Un ultim lucru la care e bine să fii atent este și spațiul pe care îl ai în bucătărie. E nevoie să te gândești bine cum își găsește loc în mobila ta de bucătărie. Dacă acum mobilezi, poți judeca totul în paralel și astfel poți alege un aragaz pe gaz sau o plită și un cuptor care să se integreze perfect. Dacă doar înlocuiești aragazul, atunci e nevoie să iei unul pe dimensiunile celui vechi, ca să te asiguri că încape în bucătărie și să nu te trezești că e cazul de o renovare completă.
Înainte să cumperi un aragaz nou, e bine să verifici cu atenție și toate funcțiile de siguranță. De exemplu, dacă ai copii, e bine să aibă un sistem care să îi împiedice să folosească aragazul când nu ești de față, ca să eviți astfel diverse accidente casnice. În cazul în care alegi un model pe gaz, e nevoie să ai un sistem care monitorizează pierderile de gaz în casă și care va opri automat alimentarea în cazul unei scurgeri. Un ultim sfat legat de siguranță este să nu montezi aragazul singur, ci să apelezi la un specialist pentru asta. Nu e de joacă nici cu gazul, nici cu electricitatea și te expui la riscuri foarte mari dacă alegi să montezi aparatul singur.