29 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjUATAA va ajunge să importe cărbune să asigure apă caldă și căldură dacă se închide mineritul

UATAA va ajunge să importe cărbune să asigure apă caldă și căldură dacă se închide mineritul


Aurel Slapciu, fost consilier local în Motru, este de părere că închiderea Complexului Energetic Oltenia (CEO) va avea ca efect punerea în pericol a activității Uzinei de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UATAA).

Om de afaceri și antreprenor, Aurel Slapciu, consideră că UATAA va ajunge în situația de a apela la importuri de cărbune pentru a produce agent termic.

„Situația nu este deloc roză. UATAA va ajunge să importe cărbune să asigure apă caldă și căldură, dacă se închide CEO. Ce se întâmplă la Complexul Energetic Oltenia afectează pe orizontală foarte multe companii. Nu se poate renunța peste noapte la producția de cărbune. Unii folosesc lignit de la CEO pentru a produce energie termică. Nu știu dacă UATAA va avea timp să treacă pe gaze sau să găsească altă variantă alternativă la cărbunele de la CEO”, a declarat Aurel Slapciu.

Greu cu gazele

Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă din Motru folosește cărbune de la CEO pentru a produce căldură și apă caldă. Asigură utilitățile pentru 6.000 de apartamente din Motru și pentru instituțiile publice și agenții economici. În zonă a fost introdusă și o rețea de gaze naturale, dar aceasta se extinde greoi. Sunt și câteva sute de apartamente și instituții care au centrale individuale pe gaze naturale. Inclusiv Spitalul din Motru are o centrală pe gaze naturale pentru a nu fi prins pe picior greșit, dacă Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă din Motru nu va mai putea să furnizeze agentul termic la un moment dat. Deocamdată, trecerera școlilor la încălzirea pe gaze naturale bate pasul pe loc, din cauza birocrației.

CEO intră în rezervă cu toate carierele miniere

Este de amintit că în scurt timp Complexul Energetic Oltenia va intra în rezervă de capacitate cu toate carierele miniere. La nivelul companiei energetice este în curs de implementare un program de restructurare și de decarbonare. Adică se dorește renunțarea la capacitățile de producție de energie pe bază de cărbune.

Programul prevede ca la nivelul CEO să mai fie păstrate de la 1 ianuarie 2026 3 grupuri energetice pe cărbune și 4 subunități miniere. Toate se vor afla însă în rezervă de capacitate. Vor putea să funcționeze numai în baza solicitărilor venite din partea Ministerului Energiei, acționarul principal al CEO. Prin urmare, se va produce atât energie, cât și cărbune numai când se va considera că este nevoie. Din 2030, potrivit legii și PNRR în România nu vor mai exista cariere miniere și grupuri pe cărbune. UATAA și alți beneficiari de cărbune de la CEO vor trebui să își regândească activitatea și să treacă la alte tipuri de combustibil.

Citeşte şi: Stații noi de troleibuz la Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS