25.5 C
Craiova
miercuri, 16 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljElevii doljeni, repetenti la testele UE

Elevii doljeni, repetenti la testele UE

O treime din elevii de clasa a IV-a au obtinut rezultate slabe la testele internationale. Cadrele didactice doljene considera ca sistemul de evaluare diferit de cel din invatamântul românesc este principalul vinovat pentru „prestatia“ elevilor.


Peste trei mii de elevi de clasa a IV-a din 38 de judete ale tarii au participat anul trecut la evaluarea nationala. Fiecare elev a trebuit sa rezolve un test de 50 de minute la una din cele trei discipline studiate in primii patru ani de scoala, limba si literatura româna, matematica si stiintele naturii. Rezultatele acestor teste publicate intr-un raport al Ministerului Educatiei si Cercetarii privind starea invatamântului românesc au aratat ca aproape o treime din elevii de clasa a IV-a evaluati se situeaza sub nivelul mediu de performanta, din acest motiv România ocupând locul 34 din 43 de tari in care s-au facut evaluarile. La disciplina matematica, unul din zece elevi a obtinut calificativul „nesatisfacator“, jumatate dintre elevii testati au rezultate medii, iar 24% au reusit sa obtina performante la nivel inalt. Cu toate ca nu le place sa citeasca, elevii care au terminat primele patru clase sunt mult mai bine pregatiti la limba si literatura româna decât la matematica, jumatate dintre ei obtinând calificativul „foarte bine“. La stiinte ale naturii, 85% din elevi au obtinut calificativul „bine“ si „foarte bine“, cei din mediul urban fiind mult mai pregatiti decât cei de la sate. Diferente mari intre elevii din scolile de la tara si cele de la oras sunt si in celelalte doua domenii.


„Copiii stiu multa teorie si prea putina practica“


Cu toate ca tin cont de aceste teste internationale, cadrele didactice considera ca elevii nu sunt singurii vinovati pentru rezultatele slabe pe care le-au obtinut. Vina apartine deopotriva invatamântului românesc si modului de evaluare diferit la care au fost supusi elevii.


„Noi luam in considerare aceste teste, dar ele nu reflecta in totalitate modul de pregatire a elevilor pentru ca evaluarea s-a facut dupa alte criterii cu care elevii nu sunt obisnuiti. Sistemul de invatamânt trebuie sa se alinieze normelor internationale si atunci si elevii vor putea rezolva cu mai multa usurinta testele lor“, a explicat Alexandru Gâdar, inspector adjunct la Inspectoratul Scolar Judetean Dolj.


O problema cu care se confrunta invatamântul românesc o reprezinta faptul ca elevii nu reusesc sa puna in practica tot ceea ce au studiat, acest lucru fiind reflectat si de rezultatele testelor internationale unde dupa patru ani de studiu elevii nu au stiut sa utilizeze informatiile scrise, pe o scara de la 1 la 5, elevul român de clasa a IV-a situându-se la nivelul 1 sau chiar sub 1.


„Copiii stiu multa teorie si prea putina practica, iar la nivel international se pune accent pe practica si mai putin pe teorie. Aceste teste au avut o exigenta mai mare si au avut un grad de dificultate mai mare decât cel al evaluarilor obisnuite. Exista o neconcordanta intre aceste teste si ceea ce se face la clasa. Probabil cei care au realizat testele nu cunosc munca de jos, cu toate ca in România este un invatamânt de calitate, dar prin aceste teste se urmareste o evaluare pur tehnica“, a precizat Silvia Cirtu, directoarea Scolii Generale „Mihai Viteazul“. Pâna când invatamântul românesc se va alinia normelor UE, testele internationale vor fi doar „probe“ de pus la dosar de care dascalii nu sunt interesati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU