23.9 C
Craiova
marți, 15 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocal„Delirul“ liric al operei verdiene

„Delirul“ liric al operei verdiene

Succesul total de care s-a bucurat „Traviata“, de Verdi, pe 29 octombrie, de „Zilele Craiovei“, pe scena Teatrului Liric „Elena Teodorini“, asa cum anticipam, a scris inca o pagina adevarata de istorie muzicala in Cetatea Baniei. Magnetismul sopranei Felicia Filip, al lui Calin Bratescu (Bucuresti), cel al tenorului Dorin Mara (stabilit in Germania, pentru o stralucita cariera artistica internationala) si prestatia artistica ireprosabila a tuturor celorlalti artisti a facut „revolutie“. Sala s-a dovedit a fi neincapatoare. Peste 500 de melomani erau in fata teatrului cu o ora inainte de primele acorduri, si alte zeci si sute de persoane se indreptau catre acelasi teatru a carui sala era deja arhiplina. Cei de afara asteptau parca un miracol in gasirea unui loc, desi spectacolul a fost transmis in direct pe unul din posturile locale de televiziune. Poate ca ar fi fost bine pentru craiovenii iubitori de opera ramasi in afara salii sa priveasca spectacolul pe un ecran imens instalat intr-un spatiu neconventional. Insa nimeni nu s-a asteptat la o asa efervescenta, la un asemenea „delir“ al liricului craiovean. La finele spectacolului, artistii au fost scosi la rampa de nenumarate ori, melomanii ovationându-i in picioare, minute in sir.


„Rigoletto“ intr-o distributie inedita


In aceasta seara, pe aceeasi scena, trupa liricului craiovean joaca opera „Rigoletto“, de Verdi, insa intr-o alta distributie decât aceea din primavara. In rolul titular este Camil Mara – fratele lui Dorin Mara – celebru bariton la Opera Nationala Româna din Timisoara. Conducerea muzicala ii apartine lui Cosmin Morariu, regia artistica este semnata de George Zaharescu, iar scenografia este realizata de regretatul pictor-scenograf Sorin Novac.


Pe scurt, opera este o melodrama lirica in trei acte, pe muzica lui Giuseppe Verdi, libretul fiind scris de Francesco Maria Piave. Iata subiectul in forma condensata. Ducele de Mantua petrece, nepasator la imprecatiile lui Monterone care, batjocorit de Rigoletto, il blestema. In taina, Rigoletto isi creste fiica departe de viata curtii ducale. Zadarnic insa, pentru ca ducele, travestit, ii declara dragoste, iar curtenii, ca sa-l pacaleasca pe bufon, o rapesc. La curte, Rigoletto cauta deznadajduit pe Gilda. Afla ca ea a fost dusa la duce si, regasind-o, jura sa se razbune. In ultimul act, la un han deocheat, ducele a fost atras de un asasin tocmit de Rigoletto. Inainte de a parasi Mantua, bufonul ii arata Gildei ca ducele o inseala. Aflând ca va fi ucis, aceasta i se substituie. La lumina fulgerelor, Rigoletto descopera ca victima este propria sa fiica. Astfel, blestemul lui Monterone s-a implinit.


Camil Mara – un stralucit bariton


Cu o voce inconfundabila, cu o interpretare exceptionala a multor roluri pe care le-a interpretat, baritonul Camil Mara a fermecat si a redat multe armonii care au incântat auditoriul. Prezenta scenica deosebita, trairea partiturii, pasiunea cu care da viata personajelor, tehnica si calitatile vocale de mare rafinament au sensibilizat si au cucerit publicul meloman din intreaga lume. Camil Mara s-a nascut in Brasov, are 50 de ani, iar dupa ce a absolvit Conservatorul de muzica „Ciprian Porumbescu“ din Bucuresti, Sectia canto, intre anii 1983-1985 a fost angajat al Teatrului Liric din Craiova. In urmatorii doi ani a cântat la Teatrul Muzical din Brasov, dupa care, timp de patru ani, a fost solist al Operei Nationale Române din Timisoara. Din 1993 si pâna in 2002 a fost prim solist la Opera din Graz (Austria), reintorcându-se apoi la Timisoara. A facut numeroase turnee si a fost invitat special intr-o multime de tari europene, fiind protagonist al celor mai valoroase si cunoscute opere din istoria muzicii, pe cele mai importante scene din lumea muzicii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU