15.5 C
Craiova
marți, 6 mai, 2025

Scurte stiri

Copiii neastâmparati au creier mai mic


Un studiu american desfasurat pe parcursul a zece ani, citat de AFP, arata ca adolescentii si copiii care sufera de tulburari de atentie si hiperactivitate au creierul mai mic cu 3-4% decât media, iar aceasta diferenta nu se datoreaza medicamentelor. Publicat in Journal of the American Medical Association (JAMA), studiul s-a ocupat in special de copiii care nu au luat niciodata medicamente pentru aceste tulburari si la care cercetatorii au descoperit ca materia alba este „sensibil mai redusa“ decât in cazul majoritatii copiilor. Se apreciaza totusi ca evolutia creierului la acesti copii este similara cu aceea a copiilor sanatosi. Studiul condus de dr. Xavier V Castellanos si Judith Rapaport, de la serviciul de psihiatrie infantila de la Institutul National de Sanatate Mentala (NIMH) arata ca tulburarile de atentie asociate cu hiperactivitatea afecteaza intre trei si cinci la suta dintre copiii cu vârsta scolara din Statele Unite. Acestea se caracterizeaza prin comportament distrat sau dificultatea de a se concentra. Numarul baietilor afectati de asemenea tulburari este de doua ori mai mare decât al fetelor.


Potasiul scade tensiunea


In primele faze ale hipertensiunii arteriale, alimentatia are, de cele mai multe ori, un rol major in vindecarea bolii. Iata lista elementelor nutritive care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia hipertensivilor:


• Potasiul – alimentele bogate in potasiu scad riscul aparitiei HTA. Cantitatea necesara de potasiu poate fi luata din dieta zilnica, astfel incât o suplimentare nu este necesara. Cele mai importante surse de potasiu sunt muschiul de porc, carnea de vitel, somnul, codul, pastravul, laptele, iaurtul, fasolea verde, rosiile, spanacul, cartofii, caisele, piersicile, bananele, prunele si portocalele.


• Calciul – consumul insuficient de calciu poate duce la aparitia HTA. S-a demonstrat insa ca administrarea de calciu medicamentos nu previne aparitia HTA. Cantitatea de calciu recomandata in dieta unui adult este de 800 miligrame (pentru femeile insarcinate sau care alapteaza, necesarul este de 1.000-1.500 miligrame). Iaurtul, laptele si brânza sunt cele mai importante surse de calciu. De obicei, alimentele cu continut scazut de grasimi sunt chiar mai bogate in calciu si permit absorbtia mai buna a acestuia decât alimentele bogate in grasimi.


• Magneziul – pentru a preveni HTA, specialistii recomanda suplimentarea zilnica a consumului de magneziu. Cantitati crescute se gasesc in nuci, seminte si grâu.


• Untura de peste – grasimea unor pesti, cum este de exemplu somonul, contine o serie de compusi lipidici care pot reduce HTA, dar al caror rol nu este inca bine cunoscut. Pentru prevenirea HTA se recomanda untura de peste, dar si pestele proaspat, nesarat.


Gena cancerului mamar


Un studiu efectuat de cercetatorii americani a identificat o gena a carei absenta sau inactivitate ar putea explica aparitia cancerului mamar ereditar. Astfel, specialistii au descoperit ca, in 60 la suta dintre cazurile de cancer mamar, o anumita gena, denumita DBC2, este inactiva sau lipseste complet. Absenta genei DBC2 (de la „deleted in breast cancer“ – absenta la cancerul mamar) ar putea avea un rol determinant si in aparitia anumitor cazuri de cancer pulmonar. Specialistii de la Cold Spring Harbour Laboratory (New York) si de la Washington State University au aratat ca producerea de proteina DCB2 in celulele canceroase le distruge pe acestea sau le stopeaza progresia. Pâna acum au fost identificate opt gene cu rol important in aparitia cancerului mamar ereditar.


Gustul pentru legume amare sta in gene


Este scuza perfecta pentru orice copil: placerea sau neplacerea manifestata fata de legume este innascuta. Studiile recente au scos la iveala faptul ca gustul pentru legume amare sta in gene. Cei care nu suporta broccoli sunt nascuti cu papile gustative foarte sensibile la gusturile puternice, in timp ce cei care iubesc aceasta leguma gasesc ca nu este deloc amara. Cercetatorii americani sunt de parere ca aversiunea fata de legume este o metoda a organismului de a ne mentine sanatosi. Se stie ca substantele aflate in spatele gustului amar impiedica iodul sa functioneze corect in organism. Dar iodul, prezent in fructele de mare si unele legume si procesat de glanda tiroida, este foarte important pentru dezvoltarea mentala si sexuala. Persoanele care locuiesc in zone in care nivelul de iod este scazut pot dezvolta o aversiune fata de alimente care ii impiedica sa utilizeze cantitatea mica de iod prezenta in organism.


Cercetatorii de la Mon-ell Chemical Sciences Centre din Philadelphia au rugat voluntarii sa evalueze gustul amar al unor legume. Fiecare participant la studiu a fost apoi testat pentru a determina variatiile genelor care controleaza sensibilitatea la gustul amar. Acestia au descoperit doua tipuri de gene, unele sensibile si altele insensibile. Fiecare persoana are doua gene, de acelasi tip sau diferite. Cei dotati cu o pereche de gene sensibile au senzatia ca legume precum broccoli, varza si varza de Bruxelles sunt extrem de amare. Persoanele care sunt dotate cu o pereche de gene insensibile la gustul amar manânca cu placere legumele mentionate. Cei dotati cu o gena sensibila si una insensibila simt ca aceste legume sunt mediu amare. Aceleasi gene sunt responsabile pentru gustul iute al legumelor precum nasturel, nap sau hrean. Expertii cred ca, totusi, este posibil ca oamenii sensibili sa-si dezvolte placerea pentru acest tip de legume pe masura ce inainteaza in vârsta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS