Oricit de dese ar fi controalele si oricit de mari ar fi amenzile aplicate de Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj, se pare ca nimic nu-i impresioneaza pe producatorii si pe comerciantii de produse alimentare.
Nu este zi in care sa nu se retraga de pe piata citeva zeci de kilograme de carne stricata sau cu termenul de valabilitate expirat sau o unitate de alimentatie publica sa nu fie temporar inchisa pentru nerespectarea conditiilor de igiena sau pentru functionare ilegala. Vinzatorii, primii care ar trebui sa sesizeze starea de degradare a marfurilor existente in stoc, de teama sa nu-si piarda locul de munca sau, de ce nu, din indolenta, isi vad nestingheriti de treaba si le vind consumatorilor absolut orice produs, indiferent de calitatea acestuia.
In aproape toate unitatile de patiserie din Craiova controlate de inspectorii OJPC s-a gasit o mizerie de nedescris.
SC MARYLAND SRL, de pe strada Toporas, cartierul Craiovita Noua, produce brinzoaice, cornuri, batoane, placinte cu brinza si mere, intr-o incapere insalubra. „Conditiile in care sint pregatite produsele de patiserie sint de neimaginat. Suprafete necuratate, vase murdare, materia prima aruncata pe jos. Camera in care se framintau si se coceau produsele de patiserie tinea loc si de vestiar, dar si de dormitor. Hainele erau aruncate peste tot si nu exista nici macar grup sanitar, iar despre apa calda sau rece, nici vorba“, a spus Dumitru Ionescu, inspector de specialitate in cadrul OJPC. Asa-zisul laborator de patiserie functiona ilegal, deoarece, avind in vedere conditiile in care se lucra, nici o institutie abilitata nu i-ar fi eliberat autorizatia sanitara de functionare.
Patroana Maria Ticu, nimeni alta decit sora lui Ion Serban, un alt proprietar de laborator de patiserie de pe strada General Magheru, nr. 81, din Craiova, care producea prajituri, fursecuri, placinte si pizza intr-o mizerie greu de imaginat, despre care Gazeta de Sud a scris in luna ianuarie, s-a opus vehement accesului presei in incinta unitatii. Si nu este deloc greu de inteles de ce.
Desi SC MARYLAND SRL a mai fost sanctionata si in urma cu doua luni de catre OJPC, pentru aceleasi conditii precare de lucru, patroana nu s-a deranjat sa-si remedieze deficientele si sa-si obtina avizele necesare de functionare. „Acum o vom inchide definitiv. Este un focar de infectie si atenteaza la viata si sanatatea consumatorilor“, a precizat inspectorul OJPC.
Organe de pasare stricate, vindute ca proaspete
La SC NIELA COM SRL, din Craiovita Noua, inspectorii OJPC au gasit zece kilograme de organe de pasare – pipote, ficat si inima – cu miros fetid si culoare schimbata; doua kilograme de iaurt si doi litri de lapte si doua kilograme de margarina, cu termenul de valabilitate expirat. Produsele din carne expuse spre vinzare nu aveau elemente de identificare si deci nu se putea stabili termenul de valabilitate. „Pe linga organele stricate pe care le-am gasit la vinzare, am mai constatat ca societatea nu avea autorizatie sanitar-veterinara de functionare, aceasta fiind expirata din anul 2000“, a spus Dumitru Ionescu.
Si la SC VIOMI ALIM SRL s-au gasit pipote stricate, cinci kilograme de cirnati fara elemente de identificare si opt kilograme de faina cu termenul de valabilitate expirat.
Patronul de la SC AMFORA SRL, cind a vazut ca pasta de mici a inceput sa miroasa si sa-si modifice culoarea, s-a gindit sa o congeleze, sperind ca asa ii va pacali pe cumparatori. „Cind consumatorilor li se ofera pasta de mici si mezeluri in stare congelata, trebuie sa le refuze deoarece cu siguranta este ceva in neregula cu ele. Aceste produse nu se congeleaza“, a spus inspectorul OJPC. Toate produsele alterate sau expirate au fost deteriorate pe loc.