– Care este definitia culturismului?
– Din punctul meu de vedere, culturismul inseamna sanatate. Este una dintre putinele discipline sportive care nu au vârsta. In sala de antrenament vin si copii si oameni foarte in vârsta, indiferent de sex. In culturism, competitiile incep de la juniori mici, care sunt pâna la 18 ani, juniori mari – pâna in 21 de ani, seniori – pâna la 40 de ani, masters – peste 40 de ani si masters – peste 50 de ani. Cu toate acestea, un competitor care are peste 40 de ani si se simte in putere sa concureze cu tinerii, cum a fost cazul meu anul acesta, o poate face, nefiind ingradit de nici un regulament.
– Ce reprezinta culturismul pentru tine?
– Pentru mine, culturismul este un mod de viata. Consider ca sala de antrenament este casa mea si merg acasa si ma relaxez asa cum unii dintre noi se relaxeaza uitându-se la televizor.
– Din luna mai a acestui an te ocupi de pregatirea sportivilor din cadrul clubului Gladiator Craiova. Sala in care va pregatiti este dotata corespunzator?
– Din punct de vedere al obtinerii de performante, sala este corespunzatoare. Se pare insa ca mai avem nevoie de unele aparate care sa-i impresioneze pe tinerii care vin in sala. Noi, care prin statutul clubului avem obligatia de a educa tinerii in spiritul sportului si de a-i invata sa fie sanatosi, ne straduim sa achizitionam numai aparatura eficienta. Nu ne permitem sa achizitionam aparate pe care le vedem in reclame doar de dragul de a le avea si la care sa nu lucreze nimeni. Tinerii trebuie sa inteleaga ca aparatura cea mai eficienta este aparatura clasica.
– Ce ar trebui sa-l convinga pe un tânar sa se apuce de culturism?
– Ar trebui sa-si doreasca sa fie sanatos si sa aiba un mod de viata ordonat. Tinerii de astazi trebuie sa-si rupa câteva ore din cele pe care le petrec in fata calculatoarelor si sa mearga in salile de antrenamente sau pe terenurile de sport pentru a-si ingriji sanatatea.
„Dopajul nu este esential pentru dezvoltarea musculaturii“
– In culturism se vorbeste destul de des despre dopaj, dar si despre medicatie. Care este diferenta dintre dopaj si medicatie?
– In culturism, medicatia trebuie sa fie prescrisa de un medic pentru fiecare individ in parte. Aceasta cuprind o vitaminizare bine pusa la punct. Despre dopaj nu pot sa spun foarte multe, deoarece nu cunosc in detaliu acest lucru care intra sub incidenta legii. Eu, care merg la controlul antidoping de doua ori pe an, nu mi-as permite sa-mi periclitez cariera si viata mea de sportiv pentru un lucru care cred ca nu ar avea foarte mare influenta asupra organismului. De fapt, cred ca dopajul are efect asupra organismului, insa acesta este negativ. Din ceea ce am citit, dopajul are rolul de a imbunatati calitatile sportive, iar la noi, in culturism, masa musculara. Cred insa ca acest lucru nu este adevarat. Cel mult te poate ajuta pe termen scurt. Eu am pendulat mereu intre doua categorii, 70 si 75 de kilograme, iar daca as fi folosit substante interzise nu cred ca la vârsta de 42 de ani, atâti câti am in prezent, as mai fi inca in activitate. Sunt singurul veteran din culturismul din România care concureaza la seniori. Tinerii se informeaza de pe internet si au impresia ca dopajul este esential pentru dezvoltarea masei musculare. Eu nu cred acest lucru. Pentru a-ti dezvolta masa musculara este nevoie de o alimentatie ordonata, odihna si un antrenament bine pus la punct. Pentru cei care vor sa faca performanta in culturism, au aparut suplimente proteice, care sunt pur naturale si care se gasesc in farmacii.