18.1 C
Craiova
vineri, 18 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPeste 500 de fermieri din Dolj, cercetaţi penal pentru subvenţiile primite în pandemie

Peste 500 de fermieri din Dolj, cercetaţi penal pentru subvenţiile primite în pandemie

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială(AJPIS) Dolj a formulat plângeri penale împotriva a peste 500 de fermieri, de la care încearcă să recupereze aproape 4 milioane de lei. Reprezentanţii AJPIS au precizat pentru GdS că demersurile au fost făcute după ce Curtea de Conturi a constatat că fermierii ar fi primit ilegal indemnizaţii în perioada pandemiei de COVID-19. Peste 300 de fermieri, care sunt din comuna Desa, au contestat deciziile emise de AJPIS.

Potrivit reprezentanţilor AJPIS, în jdeţul Dolj au beneficiat de indemnizaţii în baza OUG nr. 30/2020 un număr de 538 de fermieri. Decizii de recuperare a indemnizaţiilor primite în perioada pandemiei au fost emise, susţine AJPIS Dolj, în urma unui control al Curţii de Conturi.

„Cuantumul total al sumelor încasate de aceştia este de 3.992.271 lei. În urma controlului Curții de Conturi a României – Camera de Conturi Dolj, s-a constatat nerespectarea art. XV alin. 1 din OUG nr. 30/2020”, a transmis AJPIS Dolj.
Mai exact, cei peste 500 de fermieri, cei mai mulţi cultivatori de roşii, ar fi declarat pe proprie răsundere că au întrerupt activitatea pe perioada stării de urgenţă. În aceste condiţii, în baza prevederilor OUG 30/2020, au primit indemnizaţii lunare de 2.250 de lei. Problema ar fi că, în aceeaşi perioadă, ar fi aplicat la programul „Tomata”, unul pentru susținerea producerii de tomate în spații protejate.

Fermierii trebuie să înapoieze sume între 18.000 şi 40.000 de lei

Cea mai mare parte dintre fermierii care sunt obligaţi să înapoieze banii, aproximativ 400, sunt din zonele Desa şi Ciupercenii Noi, potrivit edilului din comuna Desa. Acesta a explicat pentru GdS că fermierii din Desa au contestat deciziile de recuperare a sumelor primite.

„Am mari dubii în ceea ce priveşte AJPIS Dolj. Oamenii au formulat cereri în baza legii. Dacă le considerau nelegale, cei de la AJPIS ar fi trebuit să le respingă. Curtea de Conturi a verificat situaţia şi în judeţul Olt, iar acolo nu s-a ajuns la acestă situaţie. La Desa sunt aproximativ 300 de fermieri. Au primit câte 2.200 de lei pe lună, pentru că pieţele şi târgurile au fost închise în acea perioadă. Acum li se cere să dea înapoi între 18.000 şi 40.000 de lei. De unde să scoată atâţia bani, în condiţiile în care trebuie să înceapă înfiinţarea solariilor. Ei se leagă de faptul că fermierii au aplicat şi la programul „Tomata”, program care a fost început în martie 2020. Am ajutat oamenii să conteste deciziile de recuperare ale AJPIS, urmând să ne adresăm instanţei de judecată”, a precizat primarul Aurelian Anghelof.

Plângere penală împotriva a peste 500 de fermieri

AJPIS Dolj au mai precizat pentru GdS că „institutia noastră a formulat plangere penală la Parchetul de pe lângă Judecatoria Craiova privind săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 326 şi art. 244 Cod Penal”. Plângerea penală a fost făcută de AJPIS pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune şi fals în declaraţii. Potrivit Codului Penal, înşelăciunea se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Falsul în declaraţii se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS