25.5 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul are cabinete de medicina scolara putine si slab dotate

Doljul are cabinete de medicina scolara putine si slab dotate

Pâna la 1 ianuarie, in urma descentralizarii, toate cabinetele de medicina scolara vor trece in subordinea consiliilor locale. In judetul Dolj, prevederea se va aplica pentru cele 41 de cabinete din Craiova si alte sapte din Filiasi, Bailesti, Calafat si Segarcea in care nu s-a mai investit nimic de ani buni. 


Asistenta medicala a scolarilor si prescolarilor din judetul Dolj lasa mult de dorit. Pe lânga lipsa dotarilor, cabinetele de medicina scolara sunt foarte putine, iar personalul angajat, insuficient. In plus, elevii au putine informatii despre activitatea prestata de aceste cabinete, care sunt considerate de unii decât o sursa de scutiri medicale. Si mai putine sunt cunostintele elevilor legate de cabinetele de stomatologie scolare. Din cele câteva zeci de elevi chestionati pe aceasta tema, doar doi – trei stiau ca exista un cabinet de stomatologie pentru elevi in Craiova si acela la Colegiul National „Fratii Buzesti“, iar un elev si-a amintit ca si-a scos o masea acum trei ani la Colegiul National „Carol I“, desi unitatea de invatamânt respectiva a primit aprobare pentru reinfiintarea cabinetului abia in acest an.


Scaun stomatologic mostenit dinainte de 1989


Unul dintre cele mai frumoase cabinete de medicina scolara se gaseste la Grupul Scolar Transporturi Auto Craiova. Cabinetul a fost renovat in aceasta vara (a fost igienizat si imbracat in gresie si faianta), iar dotarile medicale s-au imbunatatit fata de anul trecut, in ceea ce priveste medicamentele. Cât despre aparatura medicala, aceasta se reduce la un cântar si un scaun stomatologic pe care cabinetul l-a mostenit dinainte de 1989. „Scoala a avut cabinet stomatologic pâna in 1992. Aparatura medicala este pe inventarul Spitalului de Urgenta Craiova, de care apartinem, si va fi mutata in alta incapere, unde urmeaza sa se reinfiinteze cabinetul de stomatologie“, a precizat dr. Mihaela Cucu, medic de medicina scolara.


Dr. Cucu sustine ca elevii apeleaza la cabinetul medical atunci când au probleme de sanatate si ca de anul trecut pâna acum s-a constatat o imbunatatire a starii de sanatate a elevilor. „In urma controlului efectuat la inceput de an scolar au fost descoperite mai putine cazuri de pediculoza, iar scabie nu am mai avut, spre deosebire de alti ani“, a mai spus dr. Cucu.


Bataile intre elevi, un lucru obisnuit


In schimb, Liceul de Arta „Marin Sorescu“ din Craiova are un cabinet medical nu atât de bine pus la punct. Aici nu s-a mai investit de mult timp, dovada fiind mobilierul contemporan cu primele generatii de elevi care au studiat in aceasta unitate de invatamânt. Totusi, dotarile minime, cum ar fi medicamentele uzuale (antispastice, antitermice, analgezice si antibiotice), nu lipsesc din cabinet. Aprovizionarea cu materiale sanitare merge mai greu, chiar daca Spitalul de Urgenta (de care apartine) este la doi pasi. In situatii deosebite, cum ar fi luptele sângeroase dintre elevi (ultimul eveniment de acest gen s-a petrecut marti, când doi elevi s-au luat la bataie in curtea scolii), cadrele medicale se descurca asa cum pot, apelând la cunostinte sau prieteni pentru a face rost de vata sau fese.


Cadrele medicale sustin ca elevii frecventeaza destul de des cabinetul medical, mai ales inainte de ore grele cum ar fi matematica, fizica, limbi straine etc. „Nu stiu daca vor sa chiuleasca de la ore, dar daca se gândesc la asta au gresit cabinetul. Daca e o simpla durere de cap le dam un analgezic sau o aspirina pentru raceala, insa nu-i lasam sa plece acasa, mai ales daca observam ca indispozitiile trecatoare apar inaintea unor ore de curs mai grele“, a spus Melentina Ciuciulete, asistent medical.


Numarul de cabinete, sub normativele ministerului


In Dolj exista 48 de cabinete scolare (41 in Craiova si alte sapte in Filiasi, Bailesti, Calafat si Segarcea), dintre care 39 de medicina generala, iar noua de stomatologie. In aceasta toamna au fost scoase la concurs alte cinci posturi de stomatologi. Cu toate acestea, numarul cabinetelor ramâne insuficient comparativ cu necesarul, in conditiile in care din aceasta toamna numarul elevilor si prescolarilor a crescut la 115.000. Potrivit Ordinului ministrului sanatatii nr. 653/2001, privind asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor, se normeaza un medic la 2.000 – 2.500 de elevi, ceea ce inseamna ca numarul elevilor ar trebui sa fie de 96.000.


Activitatea de medicina scolara este in primul rând de preventie. Un medic deserveste mai multe unitati de invatamânt si are obligatia sa examineze periodic copiii, sa efectueze imunizari (vaccinari) conform Programului National de Imunizari, masuratori somatometrice si triaje epidemiologice. Anul trecut, activitatile de preventie in care au fost implicati medicii de medicina scolara s-au concretizat prin depistarea a 1.910 cazuri de boli transmisibile si 842 de boli dispensarizate.


Ocazional, medicii pot acorda primul ajutor si efectua consultatii, doar daca sunt solicitati. Dupa consultatie, micii pacienti sunt indrumati spre medicul de familie, policlinici, iar cazurile de urgenta catre Serviciul de Ambulanta Dolj. „Fiecare cabinet are alocati 4.417 lei de la Ministerul Sanatatii pentru medicamente, materiale sanitare, materiale de curatenie si pentru repararea aparaturii medicale“, a declarat dr. Stefan Popescu, directorul adjunct managementul unitatilor sanitare in cadrul ASP Dolj. In schimb, de zeci de ani nu s-a mai investit nici un leu in aparatura medicala. In aceste conditii este bine totusi ca personalul medical angajat in aceste cabiente este remunerat. Cei 55 de medici de medicina scolara au de la 1 septembrie salarii cuprinse intre 6,6 si 13 milioane de lei pentru un medic primar si 5,7 – 9,7 milioane de lei pentru medicii specialisti, in functie de vechime.


Scolile de la tara nu au cabinete medicale


O situatie deosebita se inregistreaza in mediul rural. Din cauza imposibilitatii infiintarii cabinetelor de medicina scolara, efectuarea triajelor epidemiologice, a campaniilor de vaccinare si a bilanturilor cade in sarcina medicilor de familie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS