25.3 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăSanatateGhidurile medicale – rol și importanță

Ghidurile medicale – rol și importanță

Auzim deseori medicii explicând cum prescrierea tratamentului are la bază umărirea indicațiilor din ghidurile terapeutice în vigoare sau cum o anumită decizie terapeutică s-a luat urmând aceleași ghiduri. Dar ce sunt aceste ghiduri sau protocoale medicale?

Pe scurt, ghidurile medicale sunt utilizate pentru a asigura calitatea și consecvența asistenței medicale. Acest lucru se traduce prin faptul că diagnosticul și tratamentul pacienților nu sunt întâmplătoare și nu se bazează pe opinia unui singur profesionist din domeniul sănătății, ci pe standarde de îngrijire stabilite în consens de către comitete medicale. Aceste comitete sunt formate din grupuri de profesioniști medicali cu înaltă experiență și calificare în domeniile respective.

Totuși, ghidurile nu reprezintă un manual cu directive sau protocoale rigide și obligatoriu de urmat, medicul decide pentru fiecare pacient în parte care este tratamentul potrivit în fiecare caz. Ghidurile nu sunt aplicabile fiecărui pacient și cu siguranță nu pot înlocui experiența clinică a medicilor și nici nu reprezintă singura soluție a unei probleme medicale.

Cum se elaborează ghidurile medicale?

Practica medicală unitară după standardele internaţionale şi adaptată fiecărui pacient se bazează pe elaborarea periodică de ghiduri de practică medicală şi diseminarea acestora către toți profesioniștii implicați în sistemul medical. Ghidurile sunt aplicabile în practica clinică, flexibile, clare și, preferabil, și cost-eficiente.

Folosind cele mai noi dovezi științifice disponibile, comitetele trasează direcțiile ce este recomandabil a fi urmate în conduita terapeutică a unei afecțiuni, oferind informații inclusiv legate de anumite grupuri speciale de pacienți, cum este cazul copiilor, femeilor însărcinate sau persoanelor cu insuficiențe ale anumitor organe. Aceste categorii pot prezenta un răspuns terapeutic diferit, astfel încât recomandarea generală este de adaptare a deciziilor terapeutice. Ghidurile propuse de către aceste comitete sunt deseori discutate împreună cu membrii asociațiilor profesionale pentru a vedea dacă există cumva necesitatea vreunei modificări a standardelor de diagnostic și tratament.

Odată ce ghidurile medicale sunt aprobate, acestea sunt puse la dispoziția publicului, iar echipele medicale își desfășoară apoi activitatea luând în considerare cele mai noi ghiduri pentru a decide cu privire la tratamentul medical oferit. Odată cu publicarea rezultatelor a noi cercetări medicale, ghidurile medicale se actualizează permanent.

Concluzia

Atunci când ne confruntăm cu o problemă de sănătate, avalanșa de informații primite de la medici, familie și prieteni poate fi copleșitoare, făcând dificilă acceptarea tratamentului sau acolo unde este cazul, alegerea celui mai potrivit din opțiunile expuse de către medic. Totuși, faptul că medicul acționează după cele mai noi ghiduri de tratament poate aduce încrederea atât de necesară relației medic-pacient.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS