După amânări cauzate de pandemie, tineri români și bulgari s-au reîntâlnit zilele acestea la Craiova, pentru a realiza obiecte de care zona Doljului duce mare lipsă: suveniruri. Adică diferite articole create cu scopul de a promova cât mai bine zona, locuitorii, spiritul oltenesc și de a atrage cât mai mulți turiști.
De o săptămână, elevi de la Liceul de Artă ”Marin Sorescu” din Craiova și colegii lor din Bulgaria sunt prinși într-un minunat proces creativ: se documentează, informează, schițează, imprimă și desenează pe computer sau hârtie ceea ce va deveni în scurt timp o colecție originală de suveniruri, care să facă cinste craiovenilor și vecinilor lor bulgari.

Este vorba de a doua mobilitate, de 12 zile, din cadrul proiectului ”Povești de călătorie – În căutarea identității”, proiect implementat de Asociația CREEAZĂ ROMÂNEȘTE, din Craiova, în parteneriat cu Business Innovation for Career Development din Archar, Bulgaria, prin Programul Erasmus+ al Uniunii Europene.
După o primă mobilitate, derulată în Bulgaria, anul trecut, în iunie, în care tinerii au schițat în mare colecția de suveniruri, aici, la Craiova, lucrează intens să o definitiveze. Pentru acest lucru, înainte de toate s-au documentat cu privire la tradițiile, obiceiurile și meșteșugurile din Oltenia, ghidați de specialiștii Muzeului Olteniei – Secția de Etnografie și ai Centrului Creației Populare Dolj, precum și cu privire la figurile emblematice, arhitectura, monumentele culturale din Craiova și Dolj, sub îndrumarea specialiștilor de la Biblioteca Județeană ”Alexandru și Aristia Aman”.
Expoziție cu suveniruri în centrul Craiovei
S-au informat apoi cu privire la legislația în domeniul turismului, dar și cu privire la aspectele negative ale promovării turismului și au urmat un curs de inițiere în antreprenoriat pentru a dobândi informații generale pentru cazul în care vor vrea să-și deschidă o afacere în domeniul turismului sau advertisingului.

Desigur că cea mai mare provocare a tinerilor este crearea suvenirurilor, astfel că astăzi au început atelierele. Împărțiți în echipe mixte – tineri bulgari cu tineri români – cei 26 de participanți și-au distribuit roluri: unii schițează în creion și apoi finalizează desenele, umplându-le cu culoare, alții lucrează grafic pe calculator, unii modelează ceramică, alții o pictează, unii selectează obiecte care să fie imprimate cu desene (tricouri, sacoșe, căni, farfurii etc). La finalul acestei activități, adică peste 4 zile, această colecție de suveniruri va fi prezentată public în cadrul unei expoziții in aer liber, în centrul orașului, unde craiovenii vor putea aprecia sau nu ideile și munca tinerilor.
