21.7 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajÎnvață să ai grijă de mediul înconjurător

Învață să ai grijă de mediul înconjurător

Grija pentru mediul înconjurător este o temă de care se tot vorbește în spațiul public în ultimii ani. Schimbările climatice și deșeurile agasante sunt motorul pentru această discuție. Însă, de cele mai multe ori oamenii normali nu știu ce trebuie să facă pentru a avea grijă de mediul înconjurător. O mașină nu poluează la fel ca o fabrică, iar gunoiul menajer l unei gospodării cu siguranță nu poluează la fel de mult ca un restaurant. Și totuși, sunt mici lucruri pe care le poți face pentru a proteja mediul.

Cumpără mai puțin

Consumerismul duce la poluare. Hainele fast fashion sunt de obicei produse în China, țară care refuză să adere la acordurile internaționale de mediu. Mâncarea cumpărată în exces și neconsumată, duce și ea la poluare. Iar ambalajele acesteia, de obicei din plastic, contribuie la gunoiul care nu poate fi reciclat. Efectele pot fi limitate dacă cumperi cumpătat. Fă-ți o listă de cumpărături și nu pune în cos mai mult. De altfel, poți să economisești bani așa. Spre exemplu, verifică un catalog online Auchan pentru a vedea ce reduceri sunt, pune pe listă ce urmează să consumi într-o săptămână în funcție de oferte și vei plăti mai puțin pe coșul de cumpărături. Iar dacă tot mergi la Auchan, poți să treci și pe raionul care dă o a doua viață hainelor, reducând astfel cererea de material textil de pe piață.

Renunță la hârtie

Dacă ești adult, cel mai probabil nu mai scrii caiete întregi de notițe. Deci acest sfat pare redundant. Însă, dacă stai bine să te gândești cât de multă hârtie strângi în sacul pentru reciclare într-o săptămână? Ei bine, cu siguranță la o parte din ele poți renunța. Spre exemplu, pliantele magazinelor cu oferte speciale, se găsesc și online, deci nu mai ai nevoie de ele. Ambalajele de carton, pot fi și ele evitate, cumpărând produse vrac, în pungi reutilizabile. Este greu să renunți total la a mai cumpăra hârtie pe care apoi să o arunci. Însă, poți să depui un efort în a evita cumpărăturile de acest gen,

Economisește energie electrică

LED-urile nu te ajută doar să economisești bani, ci li să poluezi mai puțin. Sunt mai durabile decât becurile clasice, mai intense și consumă mai puțin curent electric. În cazul în care stai la casă, poți să optezi pentru panouri fotovoltaice, care te vor ajuta să produci energie verde dar și să reduci factura la curent electric. Un apartament anvelopat nu are nevoie de foarte multă căldură, reducând emisiile de carbon produse de centralele electrice. Cu alte cuvinte, poți economisi bani dacă înveți să fii prietenos cu mediul înconjurător.

Reciclează

Nu este greu să creezi spații diferite pentru tipurile de gunoi. Din ce în ce mai multe administrații locale au început să colecteze diferit gunoiul. Prin urmare, poți să pui într-un sac de gunoi hârtia, într-altul plasticul și în diferit de ele gunoiul menajer. Bateriile și aparatele electrocasnice pe care nu le mai folosești poți să le duci la un centru de colectare. În cazul în acre vorbim de electrocasnice mari, poți să primești chiar și vouchere pentru ele, deoarece statul încearcă să încurajeze reciclarea. De asemenea, dacă ai copii, poți să reciclezi jucându-te. De exemplu, sticlele de plastic pot fi transformate oricând în jucării.

Renunță la mașină din când în când

Mașinile sunt poluante și de multe ori nu te ajută să ai mobilitate într-un oraș supraaglomerat. Așa că poți să renunți la mașină din când în când în favoarea mijloacelor de transport în comun sau al bicicletei. Dacă ai o linie de autobuz directă până la muncă, atunci poți oricând să îl folosești. Trenul te va duce în siguranță oriunde în țară și este mai puțin poluant decât o mașină. Iar dacă spiritul ecologist nu te pune în mișcare, poți să apelezi la raționamentul financiar. Având în vedere că benzina și motorina sunt scumpe, este mult mai sănătos pentru contul tău bancar să apelezi la alternativele prietenoase cu mediul.

Nu este greu să ai grijă de mediul înconjurător. Cu câteva mici investiții și câteva obiceiuri pe care ți le poți crea, vei reuși să joci un rol pozitiv în existența planetei. Nu este sănătos să pleci de la premisa că un om obișnuit nu poluează la fel de mult ca o fabrică. Dacă învățăm cu toții să avem spirit ecologist atunci putem contracara efectele negative pe care acea fabrică esențială, poate, pentru bunăstarea tuturor, le are asupra mediului înconjurător.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS