16.8 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFinlanda renunţă la construirea unei centrale nucleare în parteneriat cu Rusia

Finlanda renunţă la construirea unei centrale nucleare în parteneriat cu Rusia

Finlanda a reziliat contractul cu compania de stat rusească Rosatom pentru construirea centralei nucleare Hanhikivi-1, informează Hotnews.

Fennovoima, o companie energetică creată în comun de Moscova și Helsinki, a afirmat că decizia a fost luată din cauza întârzierilor semnificative din ultimii ani și a incapacității de a îndeplini contractul.

Aceasta adaugă într-un comunicat remis presei că operațiunea militară rusă din Ucraina nu a făcut decât să exacerbeze riscurile pentru pentru proiect.

Finlanda a încetat orice cooperare cu Rosatom

Fennovoima a anunțat de asemenea încetarea imediată a cooperării cu RAOS, o structură a Rosatom care reprezenta proiectul, precum și a lucrărilor de proiectare, licențiere și construcție a centralei nucleare Hanhikivi-1.

Fennovoima este deținută în proporție de 66% de companii finlandeze și 34% de companii ale statului rus.

Ministrul finlandez al Economiei, Mika Lintilä, declara la sfârșitul lunii martie că este imposibil să se elibereze o licență pentru construcția centralei Hanhikivi-1 cu participarea Rosatom, în contextul invadării Ucrainei de către Moscova.

Contractul pentru construirea centralei a fost semnat între Rusatom Energy International și Fennovoima în 2013, costul total al proiectului fiind de 7 miliarde de euro.

Anunțul făcut de Fennovoima vine de asemenea în contextul discuțiilor Finlandei de a intra în NATO, o decizie istorică pentru țara scandinavă cunoscută pentru politicile sale de neutralitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS