13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăRazboi UcrainaOamenii ies de sub dărâmăturile teatrului din Mariupol

Oamenii ies de sub dărâmăturile teatrului din Mariupol

Oamenii care se adăposteau în teatrul din Mariupol ce a fost lovit miercuri de o bombă rusească au început să iasă de sub dărâmături, potrivit unui scurt comunicat postat joi pe Facebook de fostul șef al regiunii Donețk, citat de Antena3.

„După o noapte îngrozitoare fără știri, în sfârșit avem vești bune de la Mariupol în dimineața celei de-a 22-a zile de război. Adăpostul anti-bombă [al teatrului] a fost capabil să țină. Dărâmăturile încep să fie curățate. Oamenii ies vii”, a scris Serghei Taruta.

Nu este încă clar dacă asta înseamnă că toți cei din interiorul clădirii au supraviețuit. Se credea că sute de oameni s-au adăpostit în teatru.

Consiliul Local Mariupol, care a împărtășit o imagine a clădirii distruse, a declarat că forțele ruse au distrus „în mod intenționat și cinic Teatrul Dramatic din inima orașului Mariupol”.

„Avionul a aruncat o bombă într-o clădire în care se ascundeau sute de locuitori pașnici din Mariupol”, se arată în comunicat.

CNN a geolocalizat imaginea și a confirmat că este a teatrului din orașul-port din sud-estul orașului. Cuvântul „copii” a fost scris pe două părți ale teatrului înainte de a fi bombardat, potrivit imaginilor din satelit.

În subsolul teatrului se ascundeau între 500 şi 700 de persoane

Numărul victimelor este necunoscut, au spus autoritățile.

Pe 16 martie, cu doar câteva ore înainte de atac, Human Rights Watch a intervievat peste o duzină de rezidenți din Mariupol care scăpaseră din oraș cu o zi înainte într-un convoi de sute de mașini private și sosiseră în Zaporoje.

Două persoane intervievate au menționat separat civilii care se adăpostesc în subsolul teatrului Mariupol. Unul dintre ei, un medic, a spus că a vizitat teatrul în zilele dinainte de plecare și că acolo se adăposteau între 500 și 800 de civili.

Cealaltă persoană, care și-a petrecut ultimele două săptămâni livrând alimente, apă și medicamente la adăposturile din oraș, a spus că a livrat ajutoare teatrului de mai multe ori și că acesta adăpostește între 500 și 700 de civili.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS