16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGheorghiță: Dacă avem trend descendent cel puțin două săptămâni discutăm concret despre relaxare

Gheorghiță: Dacă avem trend descendent cel puțin două săptămâni discutăm concret despre relaxare

O discuție concretă privind instituirea unor măsuri de relaxare va avea loc în cazul în care vom înregistra un trend descendent de cel puţin două săptămâni din acest moment în ceea ce privește cazurile de COVID-19, a declarat joi coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă.

„Ne uităm foarte mult la rata de pozitivare a testelor, la numărul de pacienţi, la procentul de pacienţi din cei pozitivi care ajung la spital şi mod deosebit în secţiile de Terapie Intensivă. În mod evident, şi la rata de decese care este decalată cu cel puţin 10-14 zile faţă de momentul diagnosticului.

Din acest punct de vedere, cred că dacă se menţine actualul trend de scădere, probabil că într-o lună vom fi într-o situaţie mult mai bună şi vizibilă din punct de vedere epidemiologic. Să nu uităm că avem circa 15.000 de cazuri raportate în fiecare zi, 15.000 de cazuri acum câteva luni ne speriau pe toţi, astăzi a devenit cumva o normalitate, dar nu înseamnă că situaţia este stabilizată”, a subliniat coordonatorul campaniei de vaccinare, potrivit HotNews.

Numărul real de cazuri este mai mare decât cel oficial

Valeriu Gheorghiță crede, de asemenea, că numărul real de cazuri este mai mare decât cel oficial și spune că, cel mai probabil, multe persoane care se testează acasă cu teste rapide nu declară rezultatul.

Nu în ultimul rând, numărul de cazuri ar putea crește din nou în următorul sezon rece, chiar dacă, odată cu încălzirea vremii, numărul de infectări scade.

Și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit despre un trend descrescător în ultima săptămână atât în ceea ce privește numărul total de pacienți COVID-19, cât și numărul celor internați în secțiile de Terapie Intensivă.

„Constatăm o tendință de scădere a gradului de ocupare a paturilor din spitale, atât în secții, cât și în Terapie Intensivă”, spune și Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS