Odată cu debutul campaniei de vaccinare anti Covid în rândul copiilor de 5-11 ani, taberele pro și anti vaccin au reluat confruntarea. O simplă întrebare lansată de redacția Gazeta de Sud pe pagina de Facebook a provocat un val de comentarii aprige. Deși am încercat să înțelegem mai bine motivele din spatele alegerii de a-și vaccina sau nu copiii, oamenii nu s-au grăbit să argumenteze, ci mai degrabă să intre în dispute cu cei de alte păreri.
Am discutat apoi subiectul cu un specialist în domeniu, dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Române de Medicină de Familie. L-am întrebat pe acesta de unde crede că vine reticența oamenilor de a-și vaccina anti Covid copiii, chiar și dacă ei înșiși s-au vaccinat, și ce le transmite celor care se declară împotriva vaccinului, acuzând riscurile efectelor adverse.
Un simplu sondaj, motiv de dispută între tabere
Pentru a lua pulsul oamenilor în legătură cu subiectul vaccinării anti Covid a copiilor, am decis să facem un sondaj în rândul cititorilor de pe Facebook. Am întrebat: „V-ați vaccinat/vă veți vaccina copiii anti Covid? De ce?”
Răspunsurile au început să curgă, unele simple și foarte hotărâte, precum: „Nu, nu, nu și nu!”, fără explicații suplimentare, altele argumentate, iar altele, pe lângă subiect. Cert este că mulți au fost mai concentrați să se certe cu cei ale căror opinii le erau contrare decât să își explice propriile alegeri.
Câți oameni au mărturisit că s-au vaccinat pentru o protecție mai ridicată sau din responsabilitate pentru ei înșiși și pentru cei din jur.
„Ne-am vaccinat, toată familia! ! Nu ne-am îmbolnăvit nici unul, deși am avut multe cazuri în jur!”, spune o femeie. „Eu m-am vaccinat cu cele 3 doze și urmează sa vaccinez și copilul, 6 ani”, transmite alta.
„Între 13-81 (ani), toți vaccinați”, a răspuns și un medic.
Sunt și oameni care spun că s-au vaccinat, dar încă mai așteaptă, în cazul copiilor: „Noi toți, adulții din familie, da. 3 doze. Fata, mai aștept puțin.”
Argumente mai mult sau mai puțin… raționale
Cei mai mulți dintre cei care au comentat s-au declarat, însă, împotriva vaccinării. Dintre aceștia, o parte au și argumentat, mai mult sau mai puțin coerent.
„Nu m-am vaccinat, nu vaccinez copiii. Vaccinul nu ajută la nimic. Nu poți să te lupți cu un virus. Trebuie să trăim cu el, să ne hrănim sănătos și să avem medicamentele necesare”, consideră cineva.
„Cu ce te ajută vaccinul? Că tot așa te îmbolnăvești”, crede altă persoană.
„Nu m-am vaccinat și nu am de gând să mă vaccinez, iar de copilul meu nu voi permite vreodată cuiva (sic!) să mi-l atingă!”, răspunde o doamnă. Care adaugă, însă, când este întrebată dacă i-a făcut, totuși, „vaccinurile copilăriei”, că da, „normal că le are”.
Alții spun că așteaptă exemplul celor de la DSP-uri și al medicilor pentru că „așa e corect, contează exemplul personal!”.
Un alt internaut a ținut să transmită că s-a vaccinat cu „țuicolină, 100% naturală”, în timp ce altcineva ne închide cu precizarea „Să facă alții și pentru mine că eu am avut tuse măgărească când am fost mic”.
Dr. Gindrovel Dumitra: „Părintele preferă să nu riște. Dar ce să nu riște?”

Întrebat de ce crede că există o reticență și în rândul adulților care s-au vaccinat anti Covid de a-și vaccina, totuși, copiii împotriva acestui virus, dr. Gindovrel Dumitra spune că este o expresie firească a unei măsuri protective pe care o are orice părinte pentru propriul copil. „Părintele își asumă o decizie în ceea ce privește propria sănătate, însă când e vorba de propriul copil, are această tendință, a sindromului clopotului de sticlă. Unele mame și-ar dori să își crească copilul în condiții perfecte, fără niciun risc din exterior. Dar acest sindrom al măsurilor excesive de protecție poate favoriza apariția sau agravarea unor alergii, de exemplu. Părintele preferă să nu riște. Dar aici apare dilema. Preferă să nu riște ce?” întreabă medicul. Acesta reamintește că vaccinul pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani este autorizat, deține toate aprobările și este sprijinit și de cifrele existente în alte țări, unde un număr mare de copii au fost deja imunizați.
Care este, de fapt, marele motiv al numărului mic de vaccinări în rândul copiilor
Dr. Dumitra subliniază că adevăratul risc este, de fapt, de infectare, având în vedere contextul epidemiologic actual. „Riscul de îmbolnăvire rămâne și în cazul copiilor care se vaccinează, însă riscul de a evolua către forme severe este mult mai redus. Eu cred că absența unui focus pe acest subiect vine din cauza faptului că se consideră că boala nu provoacă forme severe în rândul copiilor”, consideră medicul.
În plus, datele care arată că noua tulpină dominantă, Omicron, produce forme și mai blânde de boală, contribuie și mai mult la „descurajarea vaccinării, inclusiv pentru adulți”, precizează doctorul Gindrovel Dumitra.
Dar lucrurile ar trebui privite mai nuanțat de atât, spune el:
„E perfect adevărat că riscul de forme severe nu e la fel de mare ca la adulți. Dar în valul 4, la un moment dat erau 1800 de persoane în terapie intensivă, dintre care 30 erau copii. Totuși, existau 30 de copii în ATI. Poate par puțini comparativ cu populația adultă, dar ei există. Deocamdată, nu avem un indicator care să ne cuantifice riscul copilului sănătos de a ajunge în terapie. Pentru că au fost și copii perfect sănătoși care au ajuns în ATI. Ori ce e mai dramatic decât să ai un copil perfect sănătos și să te gândești că va dezvolta o formă ușoară, iar dintr-o dată să te trezești cu o agravare a acesteia?”, se întreabă medicul.
„Vaccinul ne ajută să preîntâmpinăm tragedii”
Datele din acest moment nu indică reacții adverse serioase ale vaccinului Covid în rândul copiilor. În cazuri foarte rare, mai degrabă la adolescenți, au apărut forme de miocardită care nu au pus, însă, probleme de recuperare. „În plus, aceste cazuri de miocardită au fost mult mai rare decât riscul de miocardită asociat trecerii prin boală.În cazul copiilor de 5-11 ani, unde doza este mai mică, nu există semnale îngrijorătoare privind cazuri de miocardită asociate vaccinului”, transmite medicul.
Rolul vaccinului, reamintește specialistul, este de a ne ajuta să evităm formele grave și decesul: „Dacă ne uităm la numărul de decese zilnic, observăm că ele provin într-o majoritate covârșitoare din rândul persoanelor nevaccinate. Aceasta este o informație importantă pentru părinți.Vaccinul ne ajută să preîntâmpinăm tragedii. Ori, dacă reușim să transformăm această boală dintr-o nenorocire într-o boală sezonieră obișnuită, atunci am câștigat acest război”.