29.6 C
Craiova
marți, 22 iulie, 2025
Știri de ultima orăSportSenatorii au votat legea privind comertul electronic

Senatorii au votat legea privind comertul electronic

Senatorii au votat ieri legea privind comertul electronic, actul normativ oferind posibilitatea folosirii Internetului pentru desfasurarea activitatilor comerciale, a schimbului de bunuri si servicii, precum si a transferului de bani. Potrivit noii legi, persoanele care intentioneaza sa vinda anumite produse isi pot crea un site pe Internet, prin intermediul caruia isi atrag clientii, iar acestia au posibilitatea sa obtina date, text, sunet si imagini despre produsul de vinzare.

Comertul electronic prezinta, conform acestei legi, mai multe avantaje, printre care diminuarea distantei dintre vinzator si cumparator, precum si eliminarea intermediarilor din actul comercial. Proiectul de lege contine si sanctiuni civile si penale pentru savirsirea de infractiuni in actul de comert electronic. Astfel, exista prevederi de la anularea unui contract incheiat prin Internet, pina la amenzi de 250 de milioane de lei si inchisoare de cel mult 15 ani pentru falsificarea instrumentelor de plata electronica si efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos. Conform raportului Comisiei economice, proiectul legii comertului electronic reprezinta o transpunere in dreptul romanesc a principalelor prevederi din legislatia europeana referitoare la serviciile societatii informationale.

Sistemul electronic de achizitii publice va reduce nivelul coruptiei

Sistemului national de achizitii publice prin intermediul mijloacelor electronice www.e-licitatie.ro reprezinta o modalitate prin care poate fi redus nivelul coruptiei in Romania, a declarat ieri Michael Guest, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, cu prilejul prezentarii sistemului reprezentantilor Corpului Diplomatic de la Bucuresti. „Sistemul e-procurement este unul dintre instrumentele care poate, prin utilizarea tehnologiei informatiei, sa faca mai transparente deciziile in ceea ce priveste achizitiile publice. De asemenea, sistemul le va permite cetatenior romani sa cunoasca mai multe despre ceea ce se intimpla in structurile guvernamentale?, a adaugat Guest. Si ambasadorul Suediei la Bucuresti, Svante Kilander, a afirmat ca proiectul va avea un impact semnificativ in eradicarea coruptiei si a felicitat guvernul roman pentru aceasta initiativa. „Mediul de aici incurajeaza dezvoltarea unei industrii efervescente de IT, dezvoltarea companiilor romanesti, dar si stabilirea unor contacte de afaceri cu companii straine, inclusiv companii americane“, a mai spus Guest. Conform HG 182/2002, 159 de institutii publice sint obligate sa achizitioneze o serie de bunuri si servicii prin www.e-licitatie.ro. Valoarea maxima a unei oferte de cumparare nu poate depasi 200.000 de euro. In sistemul de achizitii publice prin Internet au fost inregistrate, pina ieri, 55 de licitatii si s-au inscris 3.972 de institutii, din care 397 ca autoritati contractante si 3.575 ca furnizori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS