De sărbători, mulţi oameni se bucură de reuniunile cu oamenii dragi în jurul unei mese. În general, sărbătoarea tinde să transforme masa într-un magnet pentru toate familiile, un simbol al apropierii. Însă, cu tot farmecul momentelor în care bunici, părinţi, copii, nepoţi şi prieteni se adună laolaltă pentru a celebra împreună, masa de sărbători aduce uneori şi probleme.
Excesul de preparate şi de băuturi, căci o masă de sărbători nu poate fi altfel decât îmbelşugată, vine şi cu riscuri pentru organism. Medicii atrag atenţia, în această perioadă, că trebuie să fim atenţi cu sănătatea noastră.
Dr. Radu Popa recomandă cumpătarea
Sărbătorile vin şi trec, însă organismul nostru va îndura consecinţele faptelor noastre şi în timpul lor, dar şi după. Medicul cardiolog Radu Popa a ţinut să tragă un semnal de alarmă privind necesitatea de a ne tempera în aceste zile, pentru a nu ne suprasolicita inima şi pentru a nu ajunge la complicaţii serioase.
“În general, persoanele mai în vârstă sunt cele mai ataşate de obiceiurile şi tradiţiile de sărbători. Sunt oameni care au crescut într-o lume din care nu ar putea lipsi vreodată, la un Crăciun, caltaboşul, sarmalele, jumările, cozonacii, pomana porcului. Dar tot ei sunt cei care au riscuri mai mari de afecţiuni cardiovasculare. Sigur că nu le poţi impune oamenilor să renunţe la aceste lucruri, ar fi absurd şi nerealist. Dar putem spera la cumpătare”, transmite dr. Radu Popa.
Frigul şi mâncarea nesănătoasă pot conduce la probleme grave
Acesta atrage atenţia că bolile cardiovasculare pot degenera foarte uşor de sărbători, îndeosebi din cauza excesului de grăsimi şi alcool. Iar frigul este şi el un factor de risc important.
“Frigul şi mâncarea bogată în grăsimi şi sare pot să provoace diverse dureri. Uneori pot fi simple probleme digestive, cu dureri abdominale. Alteori poate fi mai mult. Chiar acum două săptămâni am avut un pacient care a venit la cabinet după ce a stat câteva zile cu dureri şi, de fapt, stătea acasă cu un infarct de atâta timp”, spune medicul cardiolog.
“Oamenii trebuie să fie conştienţi că nu este de glumit cu sănătatea inimii. Ne putem bucura de sărbători şi fără să consumăm alcool excesiv şi fără să ne năpustim asupra tuturor mâncărurilor de pe masă deodată. E timp să gustăm din toate, dar să le luăm pe rând şi să nu exagerăm cu cantităţile”, adaugă dr. Popa.
Stilul de viaţă sănătos nu trebuie pus pe pauză
Acesta militează pentru menţinerea unui stil de viaţă echilibrat şi în perioada sărbătorilor, dar şi pe practicarea sportului sau, cel puţin, pe mişcarea fizică zilnică – mers pe jos, exerciţii uşoare, chiar dans.
“Totuşi, pentru persoanele care se recuperează după infecţia cu Covid, efortul fizic intens este contraindicat. Chiar şi dacă sunt asimptomatici, pacienţii pozitivi trebuie să evite solicitarea fizică”, atenţionează specialistul.
“Ce nu trebuie să scăpăm din vedere este că sărbătorile nu sunt un motiv de a lua o pauză de la un stil de viaţă sănătos. Şi că avem o singură inimă, să avem grijă de ea. Sărbători fericite şi cumpătate!” transmite dr. Radu Popa.