Virgil Ardelean, seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, a declarat ca a atras atentia asupra riscului ca Omar Hayssam sa plece din tara inca din luna mai. Afirmatia a fost facuta in cadrul audierii sale de catre Comisia de Aparare a Senatului.
Au fost doua informari pe care DGIPI le-a remis, pe 5 mai si pe 5 iunie, catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.
Senatorii au solicitat ca acele note trimise la DIICOT sa le fie remise si lor.
Demisia ca act de revolta
O alta dezvaluire importanta pe care a facut-o Ardelean se refera la faptul ca el a solicitat schimbarea din functie a ministrului de interne, Vasile Blaga, pe 20 iulie, inainte de sedinta de la Palatul Cotroceni si dupa ce politistii au constatat disparitia lui Hayssam.
„Mi-am exprimat aceasta decizie ca o expresie a revoltei mele in fata disfunctiilor si desuetitudinilor legislative. DGIPI nu poate fi cosul in care isi depun neputinta profesionala alte institutii“, a spus Ardelean la finele audierii.
Ardelean afirma ca disparitia lui Hayssam a fost posibila datorita cadrului legislativ incomplet, care lasa loc interpretarilor si care duce la disfunctionalitati in functionarea institutiilor implicate in sistemul de securitate nationala.
El a cerut o legislatie mult mai clara in privinta atributiilor ofiterului de informatii deoarece, in momentul de fata, acesta „n-are nici un drept sa faca primul act de constatare a unei tentative de act terorist si nici sa-l retina pe suspect“.
Seful DGIPI a mai spus ca amânarea schimbarii cadrului legislativ va face posibila repetarea unor incidente similare.
„DGIPI n-are nici o vina“
Fara a nominaliza nici o institutie, Ardelean a insinuat totusi ca sunt organisme care au grad de vinovatie.
Prima este chiar DIICOT. „Au aparut la inceputul lunii mai date care, prin interpretarea lor extensiva, puteau susceptibiliza o potentiala intentie a lui Hayssam de a parasi tara. Le-am trimis la beneficiarii legali, in special la DIICOT“, a declarat Ardelean.
DIICOT avea competenta de a instrumenta dosarul, iar „orice act de ascultare sau de filare era decizia procurorului“, a mai spus Ardelean. In lipsa acestei decizii, serviciile de informatii nu aveau competente legale in aceasta directie. Seful DGIPI a adaugat ca, in pofida situatiei, vina va fi aruncata tot pe umerii politistilor sau ofiterilor de informatii.
„Se pot citi legile pentru a vedea competentele fiecaruia“, a mai spus Ardelean.
Pe de alta parte, acesta a recunoscut ca „in fata presedintelui României, nimeni din serviciile de informatii nu are voie sa spuna ca nu stie unde-i acel om“.
In al treilea rând, un alt motiv al cererii de schimbare din functie inaintata lui Blaga a fost acela ca DGIPI are nevoie de figuri noi la conducere si ca, dupa opt ani la sefia Directiei, Ardelean are nevoie de odihna.
Presedintele acuza pasarea responsabilitatilor
Traian Basescu a spus, inaintea plecarii sale in Statele Unite, ca fiecare institutie incearca sa-si decline responsabilitatea in cazul fugii lui Hayssam.
Seful statului a apreciat ca doar promovarea unei legislatii noi poate impiedica pasarea pe viitor a responsabilitatilor dintr-o parte in alta. Scandalul provocat de Omar Hayssam a scos la iveala criza institutionala din zona serviciilor de informatii, iar singura solutie de rezolvare a crizei este adoptarea cât mai rapida a pachetului de legi ale sigurantei nationale. „Nimeni din lantul politic nu a avut initiativa crearii pachetului de legi privind siguranta nationala“, a afirmat Basescu acuzând apoi ca unii politicieni s-au folosit de prilejul constituirii „bazei de lucru“ pentru reformarea serviciilor pentru a ataca institutia prezidentiala „fara sa adauge un rând“ propunerilor venite de la Cotroceni.