28.1 C
Craiova
joi, 10 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDe ce ajunge salvarea cu intârziere

De ce ajunge salvarea cu intârziere

Medici folositi ineficient, ambulante trimise la distante mari de Craiova, situatie ce duce la pierderea de timp pretios pentru viata unui om, coordonare deficitara a cadrelor medicale, risipa de resurse sunt doar câteva din disfunctionalitatile descoperite de Autoritatea de Sanatate Publica Dolj la Serviciul de Ambulanta.


Evaluarea activitatii a scos la iveala deficiente majore in managementul Serviciului de Ambulanta Dolj. Potrivit raportului intocmit la final, la statia centrala a Serviciului de Ambulanta Dolj, volumul de servicii este cvasiegal pentru cele trei categorii de personal (16 medici, 45 asistenti, 78 ambulantieri), astfel un medic rezolva lunar 47 de cazuri, un asistent 46 si un ambulantier 47. Incarcatura zilnica este de 3,7 cazuri la medici, 4,6 cazuri la asistenti si 4,2 cazuri la ambulantieri. In activitatea medicilor, la valoarea medie de 47 cazuri pe luna, sunt medici care rezolva 60-70 de cazuri, dar sunt medici cu sub 20 de cazuri pe luna. Reprezentantii ASP Dolj au evaluat si volumul de munca al personalului. S-a constatat ca sunt statii cu volum de munca crescut – peste 30 de cazuri lunare pe angajat: Craiovita Noua, Bailesti, Segarcea, Bechet si statii cu volum de munca scazut intre 15-20 cazuri lunare pe angajat: Amarasti, Dabuleni, Plenita, Brabova. „In urma consultarii graficelor de lucru, pe lunile aprilie, mai, iunie si iulie, s-a constatat ca pentru unele substatii, cum ar fi Amarasti, Melinesti, Sadova, Brabova, au fost intocmite grafice deficitare care nu au acoperit cu personal medical si ambulantier toate turele determinând interventia echipajelor din statia centrala Craiova cu efectuarea unor deplasari la distante mari cu repercusiuni asupra timpilor de interventie“, a declarat profesor dr. Dan Gabriel Mogos, directorul executiv al ASP Dolj.


In substatiile Segarcea si Filiasi este asigurata cu medic o singura tura pe zi


Dupa ce au analizat situatia statiilor de ambulanta din judet, reprezentantii ASP Dolj au ajuns la concluzia ca la statia centrala variatia mare a numarului de cazuri rezolvate de fiecare medic denota o coordonare deficitara a activitatii acestora. Mai mult, structura activitatii medicilor demonstreaza o risipa de resurse si tradeaza o coordonare deficitara a activitatii lor. Proportia scazuta a urgentelor de gradul I asigurata de catre medici (40%) se repercuteaza negativ asupra calitatii actului medical fiind determinata pe de o parte de numarul redus de medici (12 medici care efectueaza teren), iar pe de alta parte prin folosirea ineficienta a medicilor existenti. „In substatia Calafat activitatea medicilor se desfasoara in parametri mai buni decât in statia centrala, mentinându-se si aici un nivel redus al urgentelor de gradul I rezolvate de medic; in substatiile Segarcea si Filiasi, unde este asigurata cu medic o singura tura pe zi, numarul redus de urgente de gradul I rezolvate de medic denota o folosire ineficienta a acestora si risipa de resurse, in situatia in care statia centrala duce lipsa de medici; desi au activitate redusa (trei, patru cazuri pe zi), statiile Amarasti, Melinesti, Brabova isi justifica functionarea prin asigurarea unor valori in parametri medii a indicatorilor calitativi de activitate“, a precizat profesor dr. Dan Gabriel Mogos.


Masuri


Autoritatea de Sanatate Publica Dolj recomanda Consiliului de Administratie al SAJ Dolj inlaturarea acestor deficiente si luarea de masuri disciplinare fata de persoanele care conform Regulamentului de Organizare si Functionare se fac raspunzatoare de ele. De asemenea, s-a solicitat conducerii Serviciului de Ambulanta Dolj intocmirea unui plan de dezvoltare a Serviciului de Ambulanta, tinând cont de prevederile Legii nr 96/2006 privind reforma in sanatate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU