Mango, fructul misterios
Un pom fructifer mereu verde, originar din India si Asia de Est, mangotierul este foarte apreciat pentru fructul sau mare, zemos si dulceag, in forma oblonga si, uneori, rotunda, cântarind intre 200 de grame si 1,8 kilograme. Desi multi oameni cred ca mango este exotic, de fapt este cel mai consumat fruct din lume.
Mango mai este cunoscut si ca „hrana zeilor“ de aproape 4.000 de ani. Numele sau provine din cuvântul tamil „mangkay“, care a fost „corupt“ de marinarii portughezi devenind „manga“.
In trecut, fructele mango erau un fel de „minge de fotbal“ a comertului. Fiind daruite de Buda poporului malaiezian, gustoasele fructe erau vândute apoi negustorilor persi care le comercializau in Africa si Orientul Mijlociu. De acolo, portughezii le duceau in Brazilia si Indiile de Vest, de unde ajungeau apoi in California.
Desi oamenii din intreaga lume se bucura de dulceata acestui fruct, se pare ca aceia care il cultiva nu sunt pe deplin in siguranta. Seva contine o substanta care irita mâinile culegatorilor, iar arderea frunzelor si a tulpinilor degaja un fum toxic. In urma cu multi ani, indienii isi hraneau vitele cu frunzele plantei, apoi colectau urina acestora si creau o vopsea speciala. Insa aceasta practica a fost scoasa in afara legii din cauza toxicitatii plantei. Cu toate acestea, mango este folosit la prepararea de tratamente traditionale impotriva parazitilor si a astmului, atât in India, cât si in alte tari asiatice. De asemenea, fructul este considerat un bun afrodiziac.