17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjEdilii din Rovinari vor să îi facă salariați pe viitorii pensionari de la CEO

Edilii din Rovinari vor să îi facă salariați pe viitorii pensionari de la CEO

Pensionarii din Complexul Energetic Oltenia (CEO) vor fi foarte buni pentru firmele din Rovinari. Este opinia primarului din Rovinari, Robert Filip, care susține că firmele care deja există și cele care vor deschide hale de producție vor avea nevoie de personal, mai ales bine calificat.

Este cazul viitorilor pensionari de la Complexul Energetic Oltenia care vor putea să fie valorificați de către fabricile din zonă. De altfel, firmele de recrutare de muncitori pentru fabricile din Rovinari caută personal în multe comune învecinate și chiar în orașul Târgu Jiu.

Prin urmare, forța de muncă bine calificată va fi la mare căutare, chiar dacă va fi vorba de pensionari care vor dori să lucreze în continuare și să câștige bani în plus în mediul privat. Un avantaj va fi și faptul că vârsta de pensionare la Complexul Energetic Oltenia a scăzut la 52 de ani și viitorii pensionari vor avea posibilitatea să își rotunjească veniturile dacă vor dori.

Pensionările de la CEO, încă în aer

Programul de pensionări de la Complexul Energetic Oltenia este însă încă în aer, dat fiind faptul că nu există o interpretare unitară a legii la nivel național. Punctele de vedere sunt diferite și nimeni nu știe exact cum se va aplica Legea pensiilor, modificată în această vară printr-un act normativ. Marți la sediul Ministerului Muncii se va încerca de către o parte a liderilor de sindicat din Complexul Energetic Oltenia obținerea de informații cu privire la pensionările din sectorul minier și de producere a energiei pe bază de cărbune.

Este foarte important de știut dacă legea se va aplica, având în vedere că, în condițiile noului act normativ, Complexul Energetic Oltenia va rămâne foarte rapid fără peste 3.000 de salariați. Dat fiind faptul că au fost depuse deja sute de cereri, mai este foarte puțin timp până când dosarele de pensionare vor intra în comisiile de analiză și solicitanții vor primi un răspuns.

Vârsta de pensionare a scăzut cu 13 ani la Complexul Energetic Oltenia pentru lucrătorii care au condiții speciale. Este nevoie și de o vechime de 25 de ani la companii energetice, respectiv un stagiu de cotizare de 30 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS