36.6 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDivergentele din interiorul PNL, la foc mic

Divergentele din interiorul PNL, la foc mic

Din lipsa de alternativa, Ungureanu si Vladescu sunt pastrati in guvern. Liberalii din grupul Stolojan risca insa excluderea din partid.


Tariceanu a fost nevoit ieri sa isi recunoasca infrângerea si in fata colegilor de partid. La sfârsitul saptamânii trecute, principalul sau aliat in privinta retragerii trupelor din Irak, Teodor Atanasiu, cerea „demisia de onoare“ a ministrilor PNL care au votat impotriva premierului in sedinta CSAT.


Ieri insa, dupa sedinta Biroului Permanent Central al partidului, Tariceanu a anuntat ca ii pastreaza in functie pe ministrii Sebastian Vladescu si Mihai Ungureanu.


Motivul a fost acela ca cei doi ministri au foarte multe lucruri de facut, in contextul aderarii la UE.


Pe linie de partid insa, Tariceanu spune ca cei doi nu au fost iertati, iar actiunea lor a fost considerata „mai mult decât regretabila“, atât de liberalii din tara, cât si de unii membri ai conducerii centrale.


„Cred, si acesta a fost, in final, si punctul de vedere insusit de BPC, ca este mult mai important, decât sa facem o rafuiala neesentiala, sa le dam posibilitatea si sa le cerem sa-si duca mandatul la bun sfârsit“, a completat Tariceanu. El a evitat sa spuna in ce masura se mai poate baza politic pe cei doi ministri.


Ungureanu: „Ne continuam mandatele“


Ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu a sustinut ca nu i s-a cerut, la sedinta Biroului Permanent Central al PNL, sa-si prezinte demisia din functie. „Astazi a avut loc o discutie generata si de reactiile unora dintre filialele din teritoriu, s-a hotarât ca si domnul Vladescu si eu sa ne continuam mandatele“, a afirmat el. Declaratii similare a facut si Sebastian Vladescu. Nici unul dintre cei doi ministri liberali nu a dorit sa comenteze de ce a votat in CSAT impotriva propunerii PNL. „A fost abordata tema increderii in ministrii liberali, tema ridicata de filialele partidului“, a spus ministrul de finante. „Am declarat ca accept orice decizie pe care partidul care m-a numit pe aceasta pozitie o va lua. Decizia este sa imi continui treaba“, a explicat Vladescu.


Liberalii din aripa Stolojan, amenintati cu excluderea


Alt motiv de nemultumire a fost cel legat de criticile aduse vineri de mai multi membri ai PNL, in frunte cu Theodor Stolojan, legat de modul in care a fost facuta propunerea retragerii din Irak.


Dintre semnatarii scrisorii, la sedinta de ieri au fost prezenti Raluca Turcan si Mircea Cinteza, ambii fiind membri ai BPC. La finalul intâlnirii, Raluca Turcan a declarat ca Tariceanu a refuzat sa ii asculte punctul de vedere, iar mai multi colegi au propus sa fie sanctionata. Senatorul Mircea Cinteza ne-a declarat insa ca toata aceasta situatie are la baza lipsa de comunicare.


„Eu mi-am spus punctul de vedere. Tariceanu a considerat insa ca fondul conteaza cel mai mult, iar eu spun ca si forma conteaza“, a spus Cinteza, referindu-se la retragerea trupelor din Irak.


El a adaugat ca situatia va fi decisa in cadrul Delegatiei Permanente, singurul for in masura sa sanctioneze membrii BPC. Iar sanctiunea poate merge pâna la excluderea din PNL. In opinia senatorului liberal, situatia este similara si pentru cei doi ministri, intrucât ei au fost „iertati“ pe linie de guvern, dar nu si pe linie de partid.


De altfel, vicepresedintele liberal Teodor Melescanu a spus ieri ca dintre semnatarii scrisorii respective, „unii sunt recidivisti de serviciu“, care protesteaza la orice decizie a partidului. Exista o prevedere statutara in cazul in care o decizie adoptata de partid este contestata de membrii sai, in presa, a spus Melescanu.


Potrivit statutului PNL, intr-un asemenea caz, sanctiunea este excluderea din partid.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS