14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAngajații CEO își pot depune dosarele de pensionare la 52 de ani

Angajații CEO își pot depune dosarele de pensionare la 52 de ani

Angajații Complexului Energetic Oltenia își pot depune de joi dosarele la casele de pensii. Din 19 august intră în vigoare actul normativ care modifică Legea pensiilor, în sensul scăderii vârstei de pensionare la companiile energetice, inclusiv în carierele miniere.

De asemenea, vor fi introduse condiții de muncă speciale pentru salariații care nu îndeplinesc toate condițiile pentru a se putea pensiona.

Pe lângă vârsta de 52 de an, mai este necesară îndeplinirea condiției de vechime în domeniul energetic de 25 de ani. Totodată, legea stipulează și obligativitatea unui stagiu de cotizare de 30 de ani.

Potrivit estimărilor administrației Complexului Energetic Oltenia, sunt în jur de 3.800 de angajați care s-ar încadra în noile condiții de pensionare. În jur de 800 au ieșit deja din sistem prin programul de disponibilizări colective. Este vorba de lucrători care acum au calitatea de șomer indemnizat. Prin urmare, peste 3.000 de mineri și energeticieni vor putea să meargă la casele de pensii să își depună documentele prin care solicită pensionarea la limită de vârstă.

Dacă dosarele vor intra în analiză la inspectorii caselor de pensii în județele unde Complexul Energetic Oltenia are puncte de lucru, atunci există posibilitatea ca pensile să fie unele egale cu salariul sau chiar mai mari. Nimeni nu este însă sigur ce se va întâmpla la casele de pensii. Cert este că salarații sunt deciși să apeleze chiar la instanțele de judecată pentru a-și câștiga dreptul la pensie. 

Sunt pregătiți să meargă la instanță 

Sindicatele din CEO și-au pregătit avocații dacă angajații nu vor fi lăsați la pensie. Teoretic, angajații companiei din zona de producție se pot prezenta la casele de pensii să își depună dosarele de pensionare. Potențialii beneficiari ai legii trebuie să îndeplinească o serie de condiții de bază.

Există însă puncte de vedere diferite în privința aplicării legii. Inclusiv Casa Națională de Pensii a emis un punct de vedere potrivit căruia legea nu se poate aplica retroactiv. Cu toate acestea, actul normativ stipulează explicit că beneficiare sunt persoanele care au lucrat în companiile care au produs energie electrică pe bază de cărbune și în carierele miniere.

În cazul în care vor exista sincope sau blocaje în privința intrării în lucru a dosarelor de pensionare, Vasile Tivig, sindicalist în minerit la Complexul Energetic Oltenia, a declarat că deja au fost contactați avocați, atât pentru procese colective, cât și pentru acțiuni individuale pentru câștigarea dreptului la pensie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS