21.4 C
Craiova
miercuri, 21 mai, 2025
Știri de ultima orăSport„Universitatea este de mijlocul clasamentului Diviziei A“

„Universitatea este de mijlocul clasamentului Diviziei A“

Fostul presedinte al „Craiovei Maxima“ implineste astazi 63 de ani. Domnia sa apreciaza ca regresul fotbalului craiovean este cauzat de factorul economic.

– In afara de bani, ce i-ar mai trebui unei echipe de fotbal din provincie pentru a câstiga titlul national in România? Ultimul a fost cucerit in 1991 de Universitatea Craiova.
– E greu ca provincia sa mai ia titlul. Pe lânga bani, care sunt totusi esentiali, mai trebuie sa existe si o relatie foarte buna cu cele doua foruri fotbalistice, LPF si FRF. Echipele din Capitala sunt acolo mai tot timpul si, fara sa acuz pe cineva de partialitate, este o chestiune fireasca. Intr-un fel sunt priviti cei care se vad mai des, sunt mai apropiati de oamenii din cele doua foruri, mai sunt, probabil, si alte interese comune samd. E greu pentru cei din provincie. Am exemplul Timisoarei… S-a investit enorm in acest club, peste 15 milioane de euro intr-un singur sezon, informatie aflata de la cei din orasul de pe Bega. Si, dupa cum s-a constatat, Poli n-a facut, deocamdata, performanta.

„De la Bucuresti se da ora exacta!“

– Poate ca Timisoarei i-a lipsit, printre altele, omogenitatea, care nu putea sa apara peste noapte. „Craiova Maxima“ s-a copt in ani multi…
– Omogenitatea este, intr-adevar, un element foarte important, dar astazi este mai greu sa asiguri omogenitatea unei echipe. Pe vremurile „Craiovei Maxima“, de care amintesti, a fost alta situatie. Inainte de ’89, libera circulatie a jucatorilor in strainatate era interzisa, plus ca si in campionatul intern au fost anumite reguli privind transferurile jucatorilor. Jucatorii de valoare din România, volens-nolens, erau obligati sa ramâna in tara si astfel se asigura omogenitatea echipelor. Cum a fost si cazul „Craiovei Maxima“, echipa care a jucat aproape opt ani cu acelasi lot de 16 jucatori!
– Revenind la prima intrebare: nu cred ca numai relatiile la FRF si LPF pot aduce un titlu in provincie.
– N-am spus ca numai asta. Repet, problema financiara este capitala. Or, banii cei multi sunt tot in Bucuresti. De acolo se da ora exacta! Investitorul Timisoarei este bucurestean, asa ca…
– Credeti ca Sorin Cirtu ar putea sa renasca Timisoara, adica ar putea „Poli“ sa se bata cu granzii din Bucuresti pentru podiumul Diviziei A?
– Cirtu este un antrenor de prima linie dintre antrenorii actuali aflati in activitate in România. Orice echipa, careia i se asigura conditiile cerute de antrenorul Cirtu, s-ar putea afla in topul formatiilor din România, cu atât mai mult Timisoara. Mi-e greu sa cred insa ca Poli ar putea câstiga campionatul chiar din primul sezon sub Cirtu, 2006/2007.

„Nu se investesc bani in centrele de copii si juniori“

– Craiova fotbalistica este in regres in ultimii ani: Universitatea a fost in Divizia B, Electro nu mai exista, Universitatea II si „GP“ au retrogradat in judet, Armata n-a promovat in Divizia B, iar fostul centru de copii si juniori nu a contabilizat nici un titlu de multi ani…
– Din pacate, aceasta-i realitatea. Cu exceptia celor de la „GP“, celelalte grupari fotbalistice n-au fost finantate corespunzator obiectivelor propuse. Afirm ca numai factorul economic a dus la regresul fotbalului craiovean. In primul rând, nu se mai investesc bani in centrele de copii si juniori, o mare greseala…
– Apropo de aceasta problema: vi se pare normal ca acest centru de copii si juniori al Universitatii sa fie finantat si condus numai de cei de la consiliul judetean, iar director sa fie un om care nu are nici o treaba cu fotbalul? A fost un jurist, iar acum este un anume Pincu!
– Nu stiu cine este, n-am auzit de acest nume in fotbal, dar daca a fost numit inseamna ca aceia care l-au investit ca director al centrului ii cunosc valoarea, dar nu pot sa comentez lucruri pe care nu le cunosc. In privinta asta, ne intoarcem la acelasi lucru.
– Adica?
– Centrul de copii si juniori al Universitatii a fost transferat consiliului judetean din motive financiare, ca sa se reduca din cheltuielile clubului. Bugetul unui centru de copii si juniori trebuie sa fie, in opinia mea, de cel putin cinci miliarde de lei vechi, bani pe care unii investitori nu isi permit sa-i cheltuiasca pentru propria pepiniera.

„Lotul Universitatii ar trebui intarit“

– Universitatea a repromovat, iar finantatorul echipei a anuntat, ca obiectiv pentru noul sezon, accederea in Cupele Europene si chiar lupta pentru titlul de campioana. Ce ziceti?
– Este un pronostic optimist. Nu pot comenta mai multe, deoarece nu cunosc posibilitatile financiare actuale… Este insa cert ca lotul ar trebui intarit. Cu lotul vechi, cel care a promovat din Divizia B in Divizia A, ar fi un succes daca Universitatea s-ar situa la mijlocul clasamentului. Cum spuneam, nu cunosc problemele de la Universitatea, nu stiu ce achizitii a facut, dar cu lotul care a fost in Divizia B, comparativ cu loturile echipelor din Divizia A, nu vad cum ar putea obtine accederea in Cupele Europene sau, ma rog, chiar titlul.
– Ce ziceti de initiativa primarului Solomon de a reedita, in toamna acestui an, semifinala Cupei UEFA din 1983 Universitatea – Benfica?
– S-a consultat si cu mine in aceasta privinta si i-am spus ca este o initiativa laudabila, dar foarte greu de realizat din mai multe puncte de vedere. Sunt insa pur si simplu entuziasmat de aceasta idee!
– Ar putea fi invitat si Eusebio, legenda vie a Benficai.
– Da, da… Eusebio a fost intotdeauna lânga club, el a ramas la Benfica imediat dupa retragerea de pe teren, este si acum.
– Cred ca este foarte greu sa mai speram in Craiova la o asemenea semifinala de Cupa UEFA!
– Nu numai in Craiova este greu. Dupa cum s-a vazut in sezonul trecut al Cupei UEFA, nici alte echipe, mai valoroase decât Universitatea, nu au putut ajunge intr-o semifinala. Pe moment, trebuie sa fim realisti, adica nu cred ca putem discuta de accederea in faze superioare ale Cupelor Europene.

„Armata nu are echipa de B“

– Sunteti presedinte de onoare la Armata Craiova, echipa care credeam ca va promova in Divizia B. Ce s-a intâmplat pâna la urma?
– S-a incercat, intr-adevar, promovarea in Divizia B, dar au fost alte echipe in seria noastra mai valoroase, cu conditii de pregatire mai bune decât cele de la Armata, cu sustinere financiara incomparabila fata de cea existenta la Armata Craiova. Antrenorul Gusatu, care si-a dat demisia spre final, a facut-o din doua motive. El si-a manifestat nemultumirea fata de angajamentul jucatorilor in teren si fata de conditiile precare de pregatire in care a lucrat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS