16.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUE amenință cu blocarea exporturilor de vaccinuri AstraZeneca

UE amenință cu blocarea exporturilor de vaccinuri AstraZeneca

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a amenințat sâmbătă cu blocarea exporturilor de vaccin AstraZeneca dacă Uniunea Europeană nu-și primește dozele contractate, relatează AFP.

„Avem opțiunea de a interzice orice export prevăzut. Este mesajul pe care îl transmitem către AstraZeneca: respectați-vă contractul cu Europa înainte de a începe livrările către alte țări”, a declarat Ursula von der Leyen într-un interviu pentru grupul german de presă Funke.

Liderii europeni vor analiza chestiunea livrărilor de vaccinuri săptămâna viitoare

„Toate opțiunile sunt pe masă”, a adăugat fostul ministru german al Apărării, precizând că liderii europeni vor analiza chestiunea livrărilor de vaccinuri săptămâna viitoare, potrivit HotNews.

Comisia Europeană anunțase joi că va activa o procedură contractuală pentru a rezolva conflictul cu laboratorul AstraZeneca, ale cărui livrări de vaccinuri anti-Covid sunt inferioare cifrelor prevăzute inițial.

Această procedură este prevăzută în contractul de furnizare încheiat cu UE. Fiecare parte are posibilitatea de a transmite o scrisoare celeilalte părți pentru a o invita să participe la o procedură de rezolvare a conflictului care va avea loc cel târziu în 20 de zile, între liderii Comisiei și societate.

AstraZeneca urmează să livreze în trimestrul al doilea 70 de milioane de doze anti-Covid

Laboratorul AstraZeneca urmează să livreze în trimestrul al doilea 70 de milioane de doze anti-Covid – a cărui utilizare este suspendată în mai multe țări – mult sub cele 180 de milioane de doze promise în contractul semnat cu UE.

În primul trimestru, UE a primit în total circa 30 de milioane de doze ale vaccinului AstraZeneca, față de cele 90 de milioane prevăzute de grupul farmaceutic anglo-suedez.

În condițiile în care laboratorul american Pfizer a rezolvat dificultățile legate de producția de vaccinuri, „există o mare suspiciune în mediile europene (că grupul AstraZeneca) a vândut de mai multe ori aceleași doze și nu este capabil” să asigure livrările către UE, a subliniat un înalt oficial european.

Mecanismul de interdicție a exporturilor de vaccinuri ține în primul rând de statul unde este produs serul

Mecanismul de interdicție a exporturilor de vaccinuri ține în primul rând de statul unde este produs serul, iar Comisia trebuie să-și dea ulterior aprobarea. Acest mecanism a fost folosit o singură dată, când Italia a blocat exportarea a 250.000 de doze de vaccin AstraZeneca către Australia, invocând o „penurie persistentă” și „întârzieri în livrări”.

Cei 27 nu sunt însă cu toții favorabili unei interdicții a exporturilor, țări precum Olanda și Belgia – unde este produsă o mare parte a vaccinului AstraZeneca – făcând apel la prudență.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS