15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăEvenimentPersoană fără adăpost, obligată de instanţă să achite renovarea Facultăţii de Mecanică

Persoană fără adăpost, obligată de instanţă să achite renovarea Facultăţii de Mecanică

Un bărbat de 64 de ani a fost obligat de instanţe să achite aproape 1,5 milioane de lei, contravaloarea renovării unui imobil aparţinând Facultăţii de Mecanică din Craiova. Bărbatul a fost găsit vinovat pentru izbucnirea incendiului din aprilie 2018, în urma căruia a ars mansarda imobilului. Judecătorii craioveni au reţinut că inculpatul este o persoană fără adăpost, motiv pentru care nici nu s-a prezentat în instanţă.

Pompierii doljeni au fost solicitaţi să intervină, în dimineaţa zilei de 9 aprilie 2018, pentru stingerea unui incendiu care cuprinsese un imobil al Facultăţii de Mecanică.
Pompierii s-au deplasat la faţa locului cu cinci autospeciale şi au constatat că ardea mansarda laboratoarelor secţiei Autovehicule Rutiere. La acea dată, reprezentanţii ISU au precizat că intervenţia a fost una complexă din cauza faptului că în curtea interioară, dar şi pe strada adiacentă respectivului imobil, erau parcate mai multe autovehicule. În urma incendiului nu s-au înregistrat victime. A fost însă distrusă mansarda pe o suprafaţă de mai bine de 300 de metri pătraţi. Tot atunci, pompierii au stabilit drept cauză probabilă a incendiului focul făcut în spatele clădirii de persoane necunoscute.

Persoană fără adăpost, acuzată de distrugere din culpă

În urma anchetei s-a stabilit că incendiul a fost provocat de o persoană fără adăpost, care a uitat o lumânare aprinsă. Este vorba de un bărbat de 64 de ani, care înnopta frecvent în campusul universitar.
„În noaptea de 08/09.04.2018 în jurul orelor 02.00, a aprins o lumânare care se afla lângă un cauciuc, pe care a lasat-o nesupraveheată, după care a plecat către un non-stop pentru a-și cumpăra țigări, fără să realizeze că lumânarea rămâne aprinsă și nesupravegheată. În jurul orelor 04.00, când s-a întors, a observat incendiul izbucnit. În încercarea de a-l stinge, hainele pe care le purta au ars”, au reţinut anchetatorii.

În faţa anchetatorilor, bărbatul de 64 de ani a recunoscut și regretat fapta comisă.
Bărbatul a fost trimis în judecată în august 2018, pentru distrugere din culpă.

Amendat şi obligat să achite renovarea clădirii

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova, instanţă care s-a pronunţat în vara anului trecut. Judecătorii craioveni au explicat că inculpatul nu s-a prezentat în faţa instanţei.

„Inculpatul nu a fost audiat, deși s-au făcut nenumărate acte de căutare în ceea ce îl privește pe inculpat, având în vedere și că este o persoană fără locuițnă, solicitându-se eventual e procese-verbale de contravenție ale acestuia și punând în vedere organelor de poliție să precizeze dacă acesta este cunoscut ca locuind în vreo zonă a Municipiului Craiova.
Instanța nu poate reține reaua-credință a inculpatului prin neprezentarea în fața instanței, deoarece este o persoană fără adăpost, care cel mai probabil nu are cunoștințe juridice și nu poate realiza consecințele neprezentării în instanță”, se arată în hotărârea instanţei.

Inculpatul a primit o amendă penală de 1.500 de lei pentru distrugere din culpă. De asemenea, bărbatul a fost obligat să achite Universităţii din Craiova suma de 1.446.874 lei, reprezentând daune materiale.

Procurorii au contestat hotărârea instanţei

Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a formulat apel împotriva hotărârii instanţei. Pe 1 februarie, anul acesta, Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat.
„Respinge, ca nefondat, apelul declarat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului”, a dispus instanţa.
Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS