12.8 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiderii sindicatelor din invatamintul doljean nu vor unitate

Liderii sindicatelor din invatamintul doljean nu vor unitate

Alaturi de alte probleme stringente ale invatamintului, la sedinta lunara a liderilor Sindicatului Invatamintului Preuniversitar Dolj a fost luata in discutie si oportunitatea unei viitoare unificari a miscarii sindicale din acest domeniu. „In contextul in care guvernul nu da curs solicitarilor indreptatite ale dascalilor, ar fi ideal sa existe o unitate sindicala in invatamint, primul pas fiind unificarea federatiei noastre cu Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint, pentru a crea o forta care nu poate fi neglijata“, a sustinut prof. Dumitru Chilom, presedintele Federatiei „Spiru Haret“ si al Sindicatului Invatamintului Preuniversitar Dolj.

Unificarea – „un cutit cu doua taisuri“

Liderii din teritoriu si-au aratat neincrederea intr-o eventuala federatie sindicala unica. „Ideea in sine n-ar fi rea, dar e ca un cutit cu doua taisuri. Ce vom face daca vom simti mai tirziu ca am intrat intr-o federatie care nu ne mai reprezinta? Unde ne mai afiliem, la Federatia Soferilor?“, a intrebat prof. Constantin Lungulescu, de la Liceul Teoretic „Henri Coanda“. La rindul sau, prof. Constantin Mihut, de la Colegiul National „Stefan Velovan“, a criticat „caracterul duplicitar“ al presedintelui FSLI, prof. Aurel Cornea, „care a fost mereu obedient puterii, iar acum ni s-ar cere sa-i dam girul pentru a ne reprezenta la nivel national“. Dascalii au considerat drept principal argument impotriva unificarii la nivelul judetului Dolj posibilitatea ca liderul celuilalt mare sindicat din sistemul preuniversitar, prof. Constantin Rada – presedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Invatamint Dolj -, sa acceada la o functie de conducere in noua organizatie sindicala. „Vrem aceasta unire, dar cu conditia ca Rada sa nu aiba vreo functie de conducere“, a afirmat prof. Maria Jifcu de la Grupul Scolar Energetic Craiova, fosta membra a celuilalt sindicat.

Inspectoratul Scolar Judetean Dolj – criticat pentru discriminare sindicala

Sindicalistii i-au adus critici vehemente inspectorului scolar general adjunct, Florea Gaina, prezent la intilnirea de joi, pentru discriminarea pe care o face ISJ Dolj intre sindicate. „Cum ii permiteti de atitia ani sa-si aiba sediul in incinta Inspectoratului Scolar, fara sa-i percepeti vreun leu pentru caldura, apa, curent electric sau telefon? Puneti-l sa plateasca si, daca nu vrea, dati-l dracu’ afara pe Rada!“, a spus prof. Dumitru Bold de la Grupul Scolar „Anghel Saligny“. Inspectorul general adjunct Florea Gaina a promis ca o sa-i transmita aceasta solicitare liderului sindical Constantin Rada si ca va lua masuri sa nu mai aiba loc asemenea discriminari. Despre toate aceste acuzatii, prof. Constantin Rada a declarat: „Ma asteptam la asa ceva. Sint doar rabufniri ale unor persoane care si-ar pierde functia de lider in scoala, actiuni dirijate din interiorul celuilalt sindicat. Am discutat de mai multe ori cu Dumitru Chilom, dar niciodata nu a amintit de vreo eventuala unificare. Daca s-ar intimpla totusi asta in Dolj, atunci conducerea noului sindicat ar fi aleasa prin votul tuturor membrilor, fara sa conteze parerile pertinente ale citorva“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS