36.2 C
Craiova
duminică, 27 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateScandal pe bani intre sinistrati si autoritati

Scandal pe bani intre sinistrati si autoritati

Ajutorul de urgenta oferit de guvern pentru persoanele evacuate a incins spiritele printre sinistratii din sudul Doljului. Oamenii care nu s-au regasit pe listele intocmite de primari le-au cerut acestora socoteala pentru omisiunile facute si de multe ori reprosurile sinistratilor s-au transformat in adevarate scandaluri.


Hotarârea de guvern care prevede acordarea ajutorului de urgenta in valoare de 1,5 milioane de lei vechi pentru persoanele sinistrate a stârnit mari controverse printre primarii comunelor afectate de inundatii. O prima confuzie a fost generata de faptul ca, desi actul normativ precizeaza ca ajutorul trebuie acordat tuturor oamenilor evacuati din calea apelor, majoritatea edililor au luat in calcul numai persoanele care au fost nevoite sa-si paraseasca locuintele si ale caror gospodarii au fost inundate. Acestia sustin ca precizarea a venit din partea Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Dolj, care a coordonat efectuarea anchetelor sociale pe baza carora sinistratii si-au primit banii. Specificatia facuta de institutie a dus la situatia ca, din cele 1.200 de persoane evacuate initial de autoritati, doar 334 sa beneficieze in final de ajutorul dat de guvern. „Normal ar fi fost sa primeasca acest ajutor toti cei evacuati atunci când au venit apele peste noi, adica 1.200 de persoane. Insa am primit instructiuni din partea Directiei de Munca sa le dam numai acelora care au fost evacuati si au avut apa in gospodarii. In cazul in care se razgândeau si dadeau la toata lumea, am intocmit chiar doua rânduri de tabele, unul cu persoanele care au avut apa in gospodarii si altul doar cu cei evacuati, dar neafectati de inundatii“, a spus primarul orasului Bechet, Constantin Oclei.


Definitia persoanei evacuate data de Directia de Munca


Autoritatile care au gestionat modul de acordare a sumelor in teritoriu sunt insa de parere ca o persoana evacuata este numai aceea care isi petrece mai multe zile departe de locuinta. Florian Vlaescu, directorul DMSSF Dolj, a declarat ca precizarea facuta era normala in conditiile in care o persoana evacuata momentan se poate intoarce imediat in locuinta neafectata de inundatii. „Reprezentantii directiei au identificat persoanele evacuate, insa a depins foarte mult si de durata evacuarii. Noi am considerat persoana evacuata pe cel care a fost nevoit sa traiasca de cel putin câteva zile departe de locuinta, nu pe cei care s-au intors imediat in case. Banii veniti de la guvern pentru protectie sociala trebuie dramuiti pentru ca bugetul alocat acestui sector nu ar putea face fata daca am da la toata lumea“, a spus Florian Vlaescu.


Sinistratii omisi de pe liste au venit cu jalba-n protap la primari


Graba cu care au fost intocmite anchetele sociale si faptul ca multi dintre sinistrati au plecat la rude si prieteni in alte localitati au dus la omisiuni pe care cetatenii netrecuti pe liste s-au dus sa le reclame la primarii. Constantin Dondoescu, din satul Plosca, a fost la un pas sa-si piarda drepturile pentru ca, din graba, autoritatile locale au uitat sa-i treaca pe el si familia sa pe liste. „Majoritatea oamenilor care au avut apa prin curti sau case si-au primit banii, dar mai sunt si cetateni care inca n-au luat nimic. Eu a trebuit sa ma duc sa ii spun primarului ca m-a uitat, ca altfel ramâneam fara bani, dar nu a fost nici o problema si mi-am primit banii imediat“, a spus Dondoescu.


Primarul din Bistret, Constantin Raicea, sustine ca la usa sa au ajuns si persoane care au cerut ajutorul de 1,5 milioane de lei fara sa aiba dreptul la el. „A venit la mine cineva care sustinea ca are dreptul la acest ajutor in bani, desi stiam sigur ca persoana respectiva are casa in deal si nu a fost afectata. A inceput sa tipe la mine si sa faca scandal ca nu ii dau drepturile, dar am incercat sa ii explic faptul ca nu pot sa ii dau bani fara sa aiba acest drept. Oricum, cei care au venit la mine si mi-au atras atentia ca i-am uitat au fost trecuti imediat pe liste dupa ce ne-am dus sa le vedem casa, pentru ca nu vrem sa facem vreo nedreptate“, a spus primarul Raicea.


Ajutor de urgenta de zece miliarde


Pentru ca timpul scurs de la primele clipe ale dezastrului provocat de revarsarea Dunarii si pâna la evacuare a fost foarte scurt si nu toate persoanele sinistrate au fost mentionate pe listele pentru acordarea ajutorului, majoritatea edililor din comunele afectate de inundatii au fost nevoiti sa intocmeasca tabele suplimentare. Dintr-o situatie realizata de DMSSF Dolj reiese faptul ca suma totala distribuita pâna acum direct de institutie sau prin primarii se ridica la 10,7 miliarde de lei vechi, bani repartizati in doua transe. Alte 1,3 miliarde solicitate de primarii in doua transe vor ajunge in curând in conturile acestora. Directorul Florian Vlaescu a precizat insa ca suma se va mari permanent pe masura ce noi cazuri de persoane evacuate vor fi semnalate prin anchete sociale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS