30.1 C
Craiova
duminică, 27 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateJaf pe banii debransatilor

Jaf pe banii debransatilor

Obligatiile de plata a caldurii din instalatiile comune, pe care autoritatile incearca sa le atribuie si proprietarilor de centrale de apartament, nu pot fi puse in practica, din simplul motiv ca locatarii care s-au debransat de la sistemul centralizat nu pot fi fortati sa incheie contracte de furnizare a unui produs pe care nu-l primesc.


Autoritatile intentioneaza sa grabeasca procesul de eficientizare a sistemelor centralizate de incalzire, emitând acte normative pe banda rulanta.


Un ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare a Serviciilor de Gospodarie Comunala (ANRSC) ii obliga pe proprietarii de centrale de apartament sa suporte si caldura emanata de tevile, izolate sau nu, care strabat imobilul. Ordinul nr. 255 al ANRSC, prin care se modifica Ordinul nr. 233 din 2004, elimina textul care ii scuteste pe proprietarii de centrale, care si-au izolat conductele de caldura, de plata cotei parte din energia termica aferenta retelei din bloc. Ambele acte aproba metodologia de facturare individuala a energiei termice si specifica in mod clar ca facturarea se va face in baza contractelor de furnizare. Ce nu reglementeaza insa Ordinul nr. 255 este baza legala prin care li se pot percepe aceste sume debransatilor, de vreme ce acestora nu li se pot aplica principiile facturarii individuale, implicit nu detin si nu pot incheia contracte sau conventii de facturare a caldurii cu vreun operator, asa cum au sau sunt obligati sa aiba ceilalti proprietari pe masura ce-si monteaza repartitoarele. „Finalitatea acestor reglementari este facturarea individuala, cu termen-limita 31 iulie 2007. Intr-adevar, aici exista o problema. In cazul craiovenilor pentru debransarea carora Regia Autonoma de Termoficare si-a dat avizul nu stim ce cale trebuie urmata pentru a le putea factura, proportional, evident, agentul termic aferent conductelor aflate in proprietate comuna. Termoficarea are contract de furnizare cu asociatia de proprietari, la care sunt sau vor fi anexate ca parti integrante conventiile cu beneficiarii finali. Aceasta este singura filiera legala actuala de facturare a caldurii. Or, craiovenii care au fost debransati, intrucât nu folosesc o marfa care li se livreaza direct, nu au pe ce sa incheie conventii, deci nu pot fi parti in nici un contract“, a declarat chiar Tatian Tudorache, directorul Regiei Autonome de Termoficare Craiova.


Reactii la temperaturi inalte


Reprezentantii asociatiilor de proprietari au si inceput sa se teama de reactia oamenilor care si-au montat centrale de apartament, tocmai in ideea de a plati caldura pe care o consuma, situatie prezentata deja in Gazeta de Sud. Nici consilierii municipali, cei care va trebui sa analizeze si sa voteze proiectul de impunere a platii la proprietarii de centrale, nu vad cu ochi buni aceste initiative. „Nu reiese din nici un document ca are cineva temei legal pentru a-i obliga pe oameni sa plateasca servicii de care nu mai beneficiaza. Daca au centrale, nu le trebuie repartitoare si, daca n-au repartitoare, n-au cu cine sa faca contract de furnizare. Inteleg din normative ca, de fapt, s-a renuntat la ideea descentralizarii si ca se incearca descurajarea celor care vor sa aiba, dar sa si plateasca atâtea grade câte vor in casa, nu 16-17 cât le da Termoficarea. Cine si cum a realizat vreun studiu care sa arate câte gigacalorii ajung intr-un apartament debransat din doua tevi si acelea izolate? Nu am cum sa votez un astfel de proiect“, a declarat consilierul Constantin Stamatoiu. „Am citit absolut toata documentatia, stiu foarte bine despre ce e vorba. Din start nu avem baza legala! Oricum, e o aberatie sa-i iei banii celui care a cheltuit zeci de milioane cu centrala si izolatiile! Normal ca nu voi vota o astfel de propunere“, a spus consilierul municipal Mihai Dragu.


Contradictii legislative


Ordinul nr. 233 din 2004 al ANRSC prevede, la art. 12, ramas in vigoare, ca „repartizarea cantitatilor individuale pentru incalzire aferente consumurilor de energie termica ale instalatiilor de incalzire aflate in proprietate comuna se aplica tuturor proprietarilor de apartamente (…), indiferent daca sunt sau nu racordati la sistemul centralizat de incalzire“. La art. 28, de asemenea ramas in vigoare, acelasi ordin prevede ca metodologia de repartizare si facturare individuala se aplica numai acolo unde „exista conventii/contracte individuale incheiate cu toti proprietarii de locuinte (…)“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII