16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum ajunge acasă un pacient cu Covid externat, care încă este contagios? Ministerul a omis norme pentru astfel de situații

Cum ajunge acasă un pacient cu Covid externat, care încă este contagios? Ministerul a omis norme pentru astfel de situații

Cum ajunge acasă un pacient pozitiv la virusul Sars-Cov-2, externat din spital înainte de cele 14 zile de la confirmarea infecției prin testarea RealTime PCR? Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj spune că nu există prevederi legale în vigoare pentru un astfel de caz. Ar putea un pacient pozitiv, aflat încă în perioada de contagiozitate, să plece din spital altfel decât cu ambulanța, în condiții de siguranță, pentru a nu împrăștia virusul? Lacunele normative par să facă posibil acest lucru. Cu toate astea, DSP Dolj spune că nu ar fi cazul. Cel puțin la nivel local.

Ministerul a omis prevederile pentru astfel de situații

Confruntat cu situația în care o rudă infectată cu noul coronavirus urma să fie externată din spital, deoarece starea sa era bună, fără ca perioada de 14 zile de carantină să fi expirat, un cititor al GdS ne-a transmis că a fost, inițial, derutat. „Cum o să o luăm din spital? Au zis că o externează, dar dacă este contagioasă cum vine acasă?”, întreba acesta, neștiind care este procedura. De altfel, în Ordinul Ministerului Sănătății nu este menționat nimic concret cu privire la o astfel se situație. Astfel că am solicitat lămuriri Direcției de Sănătate Publică Dolj, care a confirmat că nu există prevederi legale pentru astfel de cazuri.

Pacienții contagioși, duși la domiciliu cu ambulanțele

Cu toate astea, DSP spune că unitățile medicale transportă acești pacienți la domiciliu cu ambulanța. Caz confirmat ulterior și de cititorul GdS, care spune că ruda sa a fost adusă acasă astfel.

„Pacienții pozitivi Covid19 externați înainte de 14 zile, care au stare generală bună sau sunt asimptomatici continuă izolarea la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile, conform prevederilor legale în vigoare – Ordinul MS n3. 1513/2020, cu modificările ulterioare. Menționăm că nu există prevederi legale care să stabilească modul de transport la domiciliu al pacientului pozitiv Covid19 externat înainte de 14 zile, însă spitalele și-au organizat transportul pacienților Covid19 la domiciliu cu ambulanța spitalului”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS