16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCristian Adomniţei, fost ministru al Educației și fost şef al CJ Iaşi, condamnat la închisoare cu executare pentru corupţie

Cristian Adomniţei, fost ministru al Educației și fost şef al CJ Iaşi, condamnat la închisoare cu executare pentru corupţie

Cristian Adomniţei, fost ministrul al Educației și fost președinte al Consiliului Județean Iași, a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 2 luni de închisoare cu executare, în dosarul în care e acuzat de corupție, după ce a încercat să mascheze un control de audit, anunță news.ro.

Magistraţii ieşeni l-au condamnat pe fostul şef al CJ Iaşi Cristian Adomniţei la trei ani şi două luni de închisoare cu executare, alte trei persoane fiind condamnate în acelaşi dosar la pedepse cu închisoarea cuprinse între patru ani şi patru luni şi patru ani şi şapte luni.

Astfel, Teodora Jinga şi Carmen Irimescu, ambele funcţionare în cadrul CJ, au fost condamnate la câte patru ani şi patru luni de închisoare, în timp ce Letiţia Popa, administrator de firmă, va sta după gratii patru ani şi şapte luni.

Cristian Adomniței a fost acuzat de procurorii DNA de favorizarea făptuitorului și fals intelectual într-un dosar privind nereguli referitoare la un parteneriat cu o firma privată care a avut ca obiect promovarea judeţului.

Contract obținut în baza unor acte false

Potrivit DNA, CJ Iaşi a atribuit, în 2013, firmei Laser Co un contract de servicii de tipărire materiale de promovare a judeţului Iasi pe baza unor documente false întocmite de Letiţia Popa, administratorul firmei Laser Co.

Procurorii au afirmat că pentru ca acest contract să fie atribuit firmei pe care o administra, Letiţia Popa a întocmit şi utilizat documente false pentru a crea aparenţa îndeplinirii criteriilor de admisibilitate şi conformitate a ofertei, depunând apoi toate aceste înscrisuri la autoritatea contractantă, CJ Iaşi.

Popa i-a determinat astfel, cu intenţie, pe membrii comisiei de evaluare a ofertelor să atribuie contractul firmei sale, în condiţiile în care oferta ar fi trebuit să fie respinsă, din cauza neîndeplinirii cerinţelor minimale ale caietului de sarcini.

DNA a precizat că firma lui Popa nu a respectat contractul, nepredând o serie de obiecte, a căror valoare a fost de peste 213.000 lei.

Infracțiunea a fost acoperită cu minciuni și alte falsuri

Pentru ca Letiţia Popa să poată încasa, în mod nelegal, plata acestor bunuri pe care nu le livrase şi, totodata, să nu poată fi obligată, conform contractului, la plata penalităţilor, Cristina Teodora Jinga, cu intenţie, a determinat membrii comisiei de recepţie din care făcea parte şi Carmen Irimescu, să semneze un proces-verbal antedatat, în cuprinsul căruia s-a menţionat, în mod nereal, că acestea fuseseră livrate, şi a semnat mai multe documente, activităţi ce au avut ca urmare producerea unui prejudiciu de peste 213.000 lei judeţului Iaşi, la care se adaugă contravaloarea penalităţilor.

Totodată, în perioada martie – aprilie 2015, Cristian Adomniţei, cu intenţie directă, le-a ajutat pe Jinga şi Irimescu, în urma unei înţelegeri prealabile cu acestea, pentru a se evita descoperirea infracţiunilor pe care acestea le comiseseră şi tragerea lor la răspundere penală, au susţinut procurorii DNA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS