16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn consilier judetean penelist acuza CAS Olt de deturnare de fonduri

Un consilier judetean penelist acuza CAS Olt de deturnare de fonduri

Scandalul a izbucnit in sedinta consiliului judetean de la sfirsitul saptaminii trecute. Initiatorul sau, dr.Renica Diaconescu, consilier PNL, le-a prezentat prefectului si presedintelui CJ Olt documentele in care se regasesc „dovezi“ ale implicarii CAS in gestionarea frauduloasa a fondurilor Spitalului Judetean Slatina. In replica, presedintele CAS, Lucian Istrate (PSD), spune ca totul este doar „o minciuna, o incercare de diletant, tendentioasa si lipsita de corespondenta in realitate“ si ca il va da in judecata pe consilier

Un scandal de amploare este pe cale sa izbucneasca in lumea medicala, dar si in cea politica din judetul Olt. In ultima sedinta ordinara a Consiliului Judetean Olt, care a avut loc la sfirsitul saptaminii trecute, dr. Renica Diaconescu, consilier din partea PNL, a cerut cuvintul chiar cu citeva minute inainte de incheierea sedintei. In scurta sa interventie, acesta a spus ca filiala judeteana a Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) este implicata in efectuarea unor modificari in bilantul contabil pe anul 2000 al Spitalului Judetean din Slatina, modificari care ar fi dus la disparitia unor sume importante de bani. Trebuie mentionat ca alocutiunea dr. Diaconescu a aparut intr-un moment in care unitatea sanitara amintita este supusa unui adevarat tir incrucisat de controale. Curtea de Conturi, Politia Economica a IJP, Directia Generala a Finantelor Publice si Biroul de Audit al CAS Olt efectueaza de mai bine de trei saptamini verificari la spitalul slatinean. Controalele au fost initiate in urma mai multor informatii potrivit carora aici ar fi avut loc o deturnare de fonduri de proportii prin incheierea, la sfirsitul anului trecut, a unor contracte cu o firma din Bucuresti (SC SIMEX TRADING AND SERVICES SA) privind dotarea spitalului municipal cu aparatura medicala moderna, suma in cauza fiind de circa 6,3 miliarde de lei.

In sprijinul declaratiilor sale, Diaconescu i-a predat prefectului judetului, Marin Diaconescu, si presedintelui CJ, Marin Ionica, copii xerox ale bilantului contabil al Spitalului Judetean Slatina pe anul 2000, acesta fiind si documentul incriminat de consilier ca fiind modificat de CAS Olt. Renica Diaconescu le-a cerut apoi autoritatilor efectuarea unei anchete in legatura cu documentele in cauza.

„Il vom da in judecata!“

Acuzatiile aduse de catre consilierul penelist Renica Diaconescu l-au vizat, indirect – desigur – pe presedintele pesedist al CAS Olt, Lucian Istrate. De altfel, la putin timp dupa acest moment, Istrate a declarat ca „documentele prezentate de dl. Renica Diaconescu nu reprezinta altceva decit o minciuna, o interpretare de diletant, tendentioasa si lipsita de corespondenta in realitate“. Presedintele CAS Olt a spus ca paginile bilantului contabil pe anul 2000 al Spitalului Judetean au fost sustrase de consilier pe cai nu tocmai legale si ca, de fapt, acestea nu dovedesc efectuarea nici unei modificari in cadrul continutului sau: „Totul a pornit de la o intelegere intre Directia de Sanatate Publica, Spitalul Judetean si CAS, care prevedea ca bilantul contabil al unitatii sanitare slatinene pe anul 2000 sa aiba si o semnatura de confirmare a exactitatii sumelor inscrise in bilant din partea Casei. Dintr-o intimplare, aceasta confirmare a fost semnata de catre o persoana neautorizata de CAS, respectiv Octavian Oprescu, seful Serviciului Buget-Contabilitate din cadrul Casei. Greseala a fost insa sesizata in aceeasi zi, in luna ianuarie 2001, dar putin mai tirziu, iar bilantul a fost semnat apoi de cel care avea de fapt autoritatea – directorul economic al CAS, Marin Valu. Nu este vorba deci de nici o modificare a bilantului propriu-zis, lucru care se poate foarte usor verifica la o analiza mai atenta a cifrelor“.

Istrate a mai precizat ca „din punct de vedere legal, nimeni si nimic nu ne obliga sa punem acea pe bilantul contabil al spitalului, dar am facut acest lucru doar pentru a confirma exactitatea celor 167 de miliarde de lei inscrise in bilant“. Presedintele CAS Olt a mai afirmat ca, deoarece declaratiile consilierului penelist reprezinta o calomnie la adresa Casei, dupa efectuarea unei anchete proprii, aceasta va face toate demersurile pentru actionarea in instanta a dr. Diaconescu.

Cit despre cele 6,3 miliarde de lei care, se zvoneste ca ar fi fost facute „pierdute“ de conducerea spitalului in urma semnarii contractului cu firma bucuresteana SIMEX, Istrate a declarat ca banii respectivi nu au disparut, ci s-au reportat la sfirsitul anului, fiind trecuti la capitolul Disponibilitati. Ca un ultim amanunt, „gurile rele“ din tirg spun ca, prin aceasta actiune, Renica Diaconescu ar urmari preluarea conducerii CAS Olt sau macar pe cea a Spitalului Judetean Slatina. Interpelat in acest sens, Diaconescu a infirmat categoric aceste speculatii, spunind ca nu vrea decit sa se faca dreptate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS