16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateApele mentin alerta in Dolj

Apele mentin alerta in Dolj

Dunarea toaca nervii sinistratilor. In timp ce in unele localitati nivelul scade, dându-le oamenilor posibilitatea sa se intoarca la casele lor, in alte parti Dunarea creste si ameninta sa inunde câteva sute de gospodarii.


Zona veche a orasului Bechet este sub ape. Dunarea a venit de pe câmp si a lasat peste o mie de oameni sub cerul liber. 1.200 de persoane din Bechetul Vechi au fost evacuate, deoarece Dunarea inainta cu repeziciune. Printre primii localnici care au parasit localitatea s-au numarat si parintii prefectului de Dolj, Nicolae Giugea. La scurt timp dupa ce apa a depasit digul de saci ridicat pe Drumul National 55A, 350 de case au fost afectate de ape. A doua zi dupa dezastru, vazând ca apa a scazut, oamenii incercau sa ajunga la casele lor pentru a vedea ce s-a intâmplat. Foarte multe locuinte erau pe punctul de a se prabusi si autoritatile au considerat ca pericolul nu trecuse si ca oamenii trebuie sa stea departe de zona inundata.


„Am auzit ca mi-a cazut toata casa, dar au ramas pasarile. Trebuie sa ma duc sa le iau, pentru ca imi e teama ca se ineaca si nu mai am ce pune pe masa“, a spus Ion Giorma, din Bechet. Oamenii invocau diverse motive, de la recuperarea lucrurilor, pâna la frica de hoti, pentru a indupleca primarul sa-i lase sa intre in zonele inundate. „Am doua tone de porumb acasa. Trebuie sa ajung sa vad ce s-a intâmplat cu el. Daca mi-l ia cineva nu stiu ce o sa fac, o sa-mi iau viata“, se plângea un localnic.


Si Ileana Ofriceanu voia sa mearga acasa: „Trebuie sa vad si eu ce s-a intâmplat cu casa mea, ca sa pot sta linistita. Vrem sa facem un sant cu cazmalele ca sa se duca apa mai repede“. In acea stare de tensiune, zvonurile contradictorii circulau foarte repede. „Veni un zvon ca ne-a cazut casa. La noi era inecata de ieri. Sa se duca câte unul din familie ca sa vada ce s-a intâmplat, ca sa ne linistim“, spunea Constanta Glavan. Pentru ca ieri-dimineata 30 de localnici au plecat prin ape ca sa-si vada casele si nu s-au mai intors decât cinci, primarul a interzis accesul in zona. „Nu are voie nimeni sa treaca de cordonul jandarmilor. Casele sunt subrezite de apa si, daca se intâmpla sa cada casa pe cineva, eu raspund. Deja au cazut 50 de case si numarul lor va creste cu siguranta, pentru ca majoritatea sunt din pamânt. Cade nu cade casa, trebuie sa stati aici pâna se retrag apele. Nimeni nu intra“, a spus primarul Constantin Oclei.


„S-a creat un precedent atunci când au plecat cei 30, iar oamenii nu inteleg ca riscul este foarte mare. Acum trebuie sa facem echipe sa-i scoatem iar din apa pentru ca trebuie sa luptam cu mentalitatea românului care crede ca este in siguranta când se inchide in casa si asteapta sa cada pe el“, a declarat general Vladimir Secara, seful Inspectoratului general pentru Situatii de Urgenta Bucuresti.


Cei care au fugit din calea apelor si nu au avut rude in apropiere la care sa apeleze au fost dusi in sala de festivitati a primariei. „A venit apa mare si am luat lucrurile cu portia. Mai bine muream decât sa primesc pomana cât sunt vie“, a spus Alexandra Glavan, de 80 de ani, din Bechet. Pentru Sevastita Tanase, ziua de miercuri a insemnat sfârsitul lumii: „Dimineata duruiau sirenele si apa. Nu am apucat sa mai salvez nimic pentru ca am zis ca e sfârsitul din Scriptura si apa mi-a luat tot“. Floarea Gheorghiu regreta acum ca si-a ridicat o casa in care sa stea la batrânete. „Daca stiam ca vine apa, nu mai faceam casa si stateam intre patru pereti, asa cum ne-a pus Ceausescu“, spunea Floarea.


Alerta la Macesu de Jos


In timp ce apa scade la Bechet, la Macesu de Jos creste vazând cu ochii. „Locuitorii si-au scos deja lucrurile din case si le-au dus la rude. Miercuri am facut citirile cotelor in comuna si am stabilit ca avem un punct sensibil in zona spitalului, pe unde poate intra apa in localitate. Acum (ieri – n.r.) consolidam digul cu peste 100 de oameni din sat, pentru ca, fata de aseara, apa a crescut cu 45 de centimetri, iar daca va intra pe aici va afecta aproape trei sferturi din comuna“, a mentionat Florea Cone, primarul din Macesu de Jos.


Satenii care lucrau la consolidarea digului nu credeau insa ca apa va ajunge la case. „Nu o sa rupa aici. Apa va veni peste culturi si o sa distruga toata munca oamenilor, dar nu o sa inunde nici o casa“, a spus Stefan Stan, din Macesu de Jos. Cu toate ca apa crescuse cu 45 de centimetri intr-o zi, Bebe Draniceanu, un satean din Macesu, crede ca se va opri: „Apa nu o sa creasca mai mult de atât si noi consolidam digul ca sa ne ferim casele de Dunarea asta pacatoasa“. Autoritatile nu sunt insa asa de optimiste ca oamenii. „Apa creste in incinta Bistret – Nedeia pentru ca tinde sa se egaleze cu nivelul canalului de la Nedeia. Dupa ce apele vor ajunge la nivelul canalului, acestea vor scadea, ele având de acum drum liber in judetul Olt, pe locul fostei balti Ianca – Potelu. Apele vor incepe sa scada cu adevarat numai dupa ce Dunarea nu va mai intra prin sparturile de la Sarata si Bistret“, a declarat Alexandru Pasarica, seful Protectiei Civile, din cadrul ISU „Oltenia“ Dolj.


Mii de hectare de teren inundate la Bistret


Locuitorii din Bistret au uitat frica pe care au trait-o in fiecare noapte din Saptamâna Mare, când sirenele sunau si jandarmii anuntau evacuarea. Acum, ei s-au intors la casele lor pentru ca viata merge mai departe. „Pentru moment, oamenii se pot intoarce, dar trebuie sa fie pe picior de plecare. Aproape tot Bistretul s-a intors si jumatate din satul Plosca. Stau de paza, dar grânele si animalele le-au dus la neamuri. Nu ne trebuie acum decât furaje pentru animalele care sunt pe deal. 2.000 de oi vor fi duse pe un islaz la Urzicuta“, a declarat Constantin Raicea, primarul comunei Bistret. Pâna acum, apele Dunarii au inundat opt locuinte din Bistret si peste 3.500 de hectare de teren agricol.


Ultimul bilant al furiei Dunarii: 16.000 de evacuati


Ministerul Administratiei si Internelor a prezentat ieri ultimul bilant al inundatiilor provocate de Dunare. Pâna acum, au fost evacuate 15.834 de persoane care au fost cazate la rude, unitati scolare si sanitare, in corturi, pontoane. Cele mai multe persoane au fost evacuate in Dolj – 9.414. In Calarasi 5.050 de oameni si-au parasit casele, in Tulcea- 786, Constanta- 410, Braila – 103, Mehedinti- 38, Caras-Severin – 19, Ialomita- 10 si Olt- 4 persoane. Au fost afectate 152 de localitati din 12 judete ale tarii. 326 de case au fost distruse, 1.774 au fost inundate si in 4.532 de anexe gospodaresti a intrat apa. 129 de locuinte sunt in pericol de prabusire. 21.000 de hectare de teren agricol au fost inundate controlat. 6,5 kilometri de drumuri nationale, 381 kilometri drumuri judetene si 123 kilometri de drumuri comunale au fost afectate de apele Dunarii.


Pagube de 19 miliarde de lei in Dolj


Pagubele provocate in agricultura doljeana de inundatiile din ultima perioada se ridica la 19 miliarde de lei vechi. Potrivit Ministerului Agriculturii, in total au fost inundate 49.000 de hectare in Dolj. La acestea se adauga pagubele din silvicultura. In ultima perioada, zeci de kilometri de drumuri forestiere, poduri si podete au fost distruse de apa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS