16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRestanţierii, tot restanţieri şi în prag de iarnă

Restanţierii, tot restanţieri şi în prag de iarnă

Datoriile asociaţiilor de proprietari către SC Termo sunt, în continuare, foarte mari. Furnizorul susţine că încasează greu debitele. Administratorul judiciar nu a reuşit să facă recuperări le mult promise.

Peste 200 de milioane de lei, la atât se ridică datoriile pe care asociaţiile de proprietari din Craiova le au către furnizorul de căldură al oraşului, Termo Craiova. Este, în fapt, datoria pe care Termo o are către Complexul Energetic Oltenia. Vorbim aici de datoriile istorice de peste 140 de milioane de lei şi datoria curentă de 55 de milioane de lei.
Pe lista neagră a datornicilor sunt aceleaşi asociaţii de proprietari care de ani buni au debite uriaşe. Cu alte cuvinte, sunt asociaţiile care nu au plătit de ani buni costul căldurii şi apei calde consumate.

Termo recuperează greu debitele de la asociaţii
Termo recuperează greu debitele de la asociaţii

În primul rînd, mare parte din locatari nu-şi plătesc întreţinera, iar asociaţia doarme şi nu-i acţionează pe rău-platnici în instanţă. În al doilea rând, în complicitate cu asociaţiile de proprietari, mulţi locatari s-au debranşat, deşi aveau datorii şi au uitat să mai plătească restanţele.

Unde mai pui, că sunt asociaţii de proprietari ai căror angajaţi au o activitate defectuoasă şi nu dau socoteală nici proprietarilor, nici Serviciului de Control din cadrul Primăriei Craiova. În situaţia acestora, delapidările sunt cauza problemelor. Nu putem exclude culpa furnizorului însuşi. Asociațiile de proprietari și, implicit, locatarii rău-platnici au fost păsuiți ani la rând din varii motive. Așa s-a ajuns în situația în care asociațiile datorau cu ani în urmă o sută de milioane de lei (25 de milioane de euro) către Termo, datorie care a dus operatorul local în insolvenţă.

Datoriile.Cele mai îndatorate asociaţii de proprietari din Craiova

Asociaţie de prorpietari
Asociaţie de prorpietari

Ca şi până acum lista neagră este ocupată de aceleaşi asociaţii care au datorii către furnizorul de căldură al oraşului de ordinul milioanelor. Cele mai mari datorii către Termo le are Asociaţia 14 Romanescu cu un debit în valoare de 6.936.086 de lei. Aceasta este urmată de Asociaţia 3 Ştirbei Vodă cu o restanţă de 4.974.528 de lei şi de Asociaţia 9 Constantin Brâncoveanu cu o datorie de 2.356.616 de lei.

Restanţierii îngroaşă datoria Termoficării
Restanţierii îngroaşă datoria Termoficării

Delapidările sunt o cauză frecventă în rândul asociaţiilor de proprietari care duc la datorii catastrofale către furnizorii de utilităţi. Într-o astfel de situaţie este Asociaţia de proprietari nr.3 Ştirbei Vodă. Din cauza furturilor fostei administratore, o asociaţia de 13 blocuri a ajuns să aibă 2.500.000 de lei restanţe la Termo.
Alte asociaţii care intră în noul sezon rece cu datorii către furnizorul de căldură sunt: Asociaţia de proprietari nr.5 Eroilor, C2-C5 Putna, 16 Craioviţa Nouă, 23 Calea Bucureşti, Romul 2, Asociaţia de proprietari nr.48 Craioviţa şi 9 Rovine.

Delapidările o cauză a restanţelor
Delapidările o cauză a restanţelor


„Gradul de colectare de la asociaţiile de proprietari cu datorii este foarte mic, el încadrându-se între 0% şi 15%. Chiar dacă sunt asociaţii de proprietari cu plata la zi cele mai multe au restanţe foarte vechi. Toate asociaţiile care au datorii faţă de Termo au fost acţionate în instanţă şi ulterior înaintate în vederea executării silite Vă dau câteva exemple, Asociaţia 5 Eroilor are o datorie de peste 2 milioane de lei. Asociaţia de proprietari C2-C5 Putna are un debit de peste un milion de lei. În aceiaşi situaţie este şi asociaţia 16 Craioviţa Nouă şi 23 Calea Bucureşti. Asociaţia Romul 2 are o datorie de 932.274 de lei, asociaţia 48 Craioviţa Nouă, 926.399 de lei, iar 9 Rovine 918.130 de lei”, a precizat Gheorghe Nedelescu, administrator special Termo Craiova.

Administratorul judiciar a promis marea cu sare

Siomax administratorul judiciar spunea la momentul intrării Termo în insolvenţă ca va recupera datoriile până la ultimul leu.

Actualul administrator judiciar, Siomax, reprezentat de Maria Somnea (foto, medalion), plătit cu 25.000 de euro pe lună din puținii bani pe care Termo reușește să-i recupereze de la craiovenii rău-platnici
Actualul administrator judiciar, Siomax, reprezentat de Maria Somnea (foto, medalion), plătit cu 25.000 de euro pe lună din puținii bani pe care Termo reușește să-i recupereze de la craiovenii rău-platnici.

„Populația trebuie să plătească, se vor lua toate măsurile la maxim ca să-și plătească datoriile, vor fi presați să-și plătească datoriile, pentru că sunt rău-platnici. Se poate face acțiune în regres direct la proprietarul care nu a plătit, adică se dă în judecată asociația și în regres este chemat și proprietarul. O să facem acțiuni la toate creanțele și le punem în executare. Odată cu deschiderea procedurii se suspendă orice majorare și penalitate, care era de multe sute de mii de lei în fiecare lună“, a spus Maria Somnea la momentul intrării Termo în insolvenţă.


Totuşi după preluarea controlul asupra activității și banilor furnizorului de căldură al oraşului, administratorul judiciar nu a făcut recuperări de răsunet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS