Apometrele din fiecare apartament trebuie verificate metrologic la fiecare 36 de luni. Daca acest lucru nu se intâmpla, consumul de apa din apartament poate fi calculat la pausal.
Proprietarii de apartamente ale caror apometre au trei ani de la instalare trebuie sa se grabeasca pentru a le verifica metrologic. Daca verificarea metrologica a aparatelor de masura instalate pe conductele de apa rece sau calda depaseste termenul legal de 36 de luni, exista riscul ca proprietarul sa fie obligat sa-si plateasca in regim pausal consumul de apa. „Verificarea contoarelor din apartamente trebuie facuta o data la trei ani. Daca acest lucru nu se intâmpla, proprietarii pot fi trecuti la pausal, dar numai in urma unei hotarâri a adunarii generale a proprietarilor“, a declarat Marian Giubelan, seful Serviciului Coordonare Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Craiova.
Verificarea, facuta doar de firme autorizate
In mod normal, de verificarea apometrelor ar trebui sa se ocupe firma care le-a montat. Din nefericire pentru marea majoritate a detinatorilor, cele mai multe dintre firmele de profil au disparut. „Apometrele au fost montate in baza unui contract. Multe firme au incetat sa mai existe, asa ca demontarea apometrelor si verificarea lor poate fi facuta si de alta firma, cu conditia ca aceasta sa fie autorizata pentru astfel de activitati“, a mai spus Giubelan. De asemenea, asociatiile de proprietari sunt cele care ar trebui sa aiba o evidenta a apometrelor, a datei când au fost montate, pentru a putea sti când trebuie verificate metrologic.
Verificarea nu dureaza mai mult de o zi
In prezent, potrivit lui Victor Mustafa, expert metrolog in cadrul Directiei Regionale de Metrologie Legala Craiova, in oras exista aproximativ zece firme care se ocupa de demontarea si montarea apometrelor, pentru verificarea lor. „In Craiova sunt doua locatii unde exista laboratoare in care se poate face verificarea unui apometru. Unul dintre ele se afla la sediul Directiei de Metrologie, iar celalalt la sediul SC CAPITAL SRL. Firmele autorizate iau apometrele, rup sigiliul, le aduc in aceste laboratoare si le remonteaza punând un sigiliu nou. Toata procedura nu dureaza mai mult de o zi“, a precizat Mustafa. Daca in urma verificarii se constata ca aparatul de masura nu mai functioneaza corespunzator, acesta nu mai poate fi montat. „In general, aceste aparate sunt de unica folosinta. Un apometru o data declarat respins, repararea lui costa mai mult decât achizitionarea unuia nou“, a mai spus Mustafa.
Nu sunt probleme cu verificarea
Reprezentantii asociatiilor de proprietari din Craiova spun ca au o evidenta a datei montarii apometrelor si ca, din acest punct de vedere, nu au intâmpinat probleme. „La trei ani de la montarea apometrelor, am facut o situatie a acestora, dupa procesele-verbale de la fiecare apartament. Apoi, am pus anunturi la fiecare scara, am luat legatura cu responsabilii scarilor si nu am avut probleme, oamenii si-au facut verificarile. Acolo unde mai apar probleme sau intârzieri cu verificarea mergem si discutam cu oamenii. Inca nu avem pe nimeni la pausal“, a spus Simona Visan, administrator al Asociatiei de Proprietari nr. 45 Craiovita Noua.
„Nu am avut probleme cu verificarea ceasurilor, oamenii si-au facut verificarile si, pentru a avea o evidenta a lor, ne-au adus si noua o copie dupa certificatul de verificare“, a spus Constantin Corzanu, administrator al Asociatiei de Proprietari 5 F Lapus.
Stiati ca…
• Populatia foloseste peste 63% din cantitatea totala de apa consumata in orasul Craiova?
• Printr-un robinet pot curge pâna la 15 litri de apa pe minut?
• O inchidere neglijenta a robinetului din baie sau bucatarie, care lasa sa se scurga un firicel cu diametrul de un milimetru, determina pierderi estimate la 65 de metri cubi pe an?
• O garnitura defecta poate face ca printr-un robinet sa se piarda anual pâna la 150 de metri cubi de apa?
• O pierdere de o singura picatura pe secunda inseamna risipirea a o jumatate de litru pe ora, respectiv a 4,4 metri cubi pe an?