40.1 C
Craiova
luni, 21 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateSinistrati sub cerul liber

Sinistrati sub cerul liber

Doljul se scufunda in apele Dunarii si in lacrimile oamenilor. Dupa ce au inecat Rastul, apele ameninta acum sa rupa digul de la Bistret si sa inunde alte sapte comune. Militarii si jandarmii se lupta din rasputeri sa suprainalte digul pentru a opri revarsarea puhoaielor de apa.


In zorii zilei de ieri, in comuna Bistret s-a dat alarma si oamenii au stiut ca trebuie sa se pregateasca de plecare deoarece Dunarea era aproape de ei. Apele pot rupe in orice moment digul de la Bistret, situatie in care Dunarea va inghiti alte sapte localitati, Bistret, Plosca, Dunareni, Sapata, Macesu de Jos, Nedeia si Gighera. 330 de militari si jandarmi impreuna cu satenii din Bistret au lucrat cu utilaje si carute la inaltarea si consolidarea digului de la Bistret, ros de infiltratiile de apa. „In Bistret avem circa 4.800 de locuitori, iar daca pleaca digul peste o mie dintre ei sunt in pericol. Cei din Bistretul Nou sunt mai sus si scapa, insa o parte din Bistretul Vechi este in calea apelor. Sa speram ca putem tine sub control grifonul din stavilar, altfel asezarile de jos de noi, adica in jur de 9.000 de oameni, vor avea probleme. In cazul in care lucrurile vor scapa de sub control, am pregatit locurile unde vor fi dusi oamenii, majoritatea in Bistretul Nou, dar multi dintre ei se vor duce la neamuri“, a declarat Constantin Raicea, primarul din Bistret. Chiar daca nu au fugit din calea apelor, oamenii din Bistret stiu ca si satul lor va fi acoperit de ape, la fel ca Rastul. „Astupam in zadar pentru ca digul e pe duca si se poate rupe in orice moment. Sunt 30 de kilometri de apa intre Bistret si Rast si la fel cum i-a astupat pe ei, ne va astupa si pe noi Dunarea“, a spus Florea Ilie, din Bistret. Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a declarat ca se intervine cu toate fortele la consolidarea digului si ca vietile oamenilor sunt prioritare. „Stavilarul nu trebuie sa cedeze deoarece ar produce un dezastru in zona. Daca se impune evacuarea, vom actiona in timp util pentru a salva din calea apelor toti oamenii. Avem informatii ca Dunarea a inceput sa se retraga si trebuie sa facem digul sa tina pâna la noapte“, a spus Giugea.


Autoritatile au inceput sa vaccineze persoanele impotriva eventualelor epidemii.


Ministrul administratiei si internelor a aterizat din nou pe digul de la Bistret, dar nu in locul unde s-a facut „inundarea controlata“, ci in zona unde Dunarea s-a infiltrat in dig si ameninta sa inunde sapte localitati. „Se va lucra toata noaptea pentru a intinde pânza hidroizolanta peste dig, peste suprafata de 11.000 de hectare, care are 400 de milioane de metri cubi de apa, pentru a-l tine in picioare. Daca acest lucru nu va fi posibil, va asigur ca toate cele patru comune care sunt in aval – Gighera, Macesu de Jos, Dunareni si Bistret – vor fi evacuate. In toate localitatile apropiate au fost pregatite spatii pentru a adaposti populatia si au fost trimise alimente in zona“, a declarat Vasile Blaga. Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dolj, colonelul Liviu Raducan, a declarat ca ieri-seara, in dreptul digului de la Bistret, revarsarea apelor era mai mare. „Apa a umplut primul polder. Nu stim daca digul se va rupe definitiv“, a spus acesta.


„Apa mare in Saptamâna Mare“


Rastul este insa acoperit de ape. Case din care nu se mai vede decât acoperisul, drumuri si ulite pe care nu mai trec decât barcile si camioanele armatei, oameni incercând sa salveze cât mai mult din calea apelor, in timp ce crucile si mormintele din cimitirul din sat plutesc pe apa – atât a mai ramas dintr-un sat din sudul Olteniei unde oamenii ar fi trebuit sa se pregateasca de Paste. Acum ei stau pe câmpuri, privesc cu mânie si arunca vorbe de ocara spre elicopterele care survoleaza zona, apoi se caiesc pentru ca sunt in post si singura lor speranta ramâne tot acolo sus, dupa ce trec elicopterele. Oamenii si-au incropit adaposturi pe câmp si traiesc aici de câteva zile impreuna cu animalele lor. „Stam aici pâna s-or retrage apele pentru ca nu avem unde sa ne ducem. Suntem trei familii aici, toti vecini si prieteni la bine si la rau si ne-o ajuta Dumunezeu sa trecem si peste necazul asta“, a spus Gheorghe Micu, din Rast. Fiecare om are povestea lui. A lasat acasa un animal, o pasare sau o amintire pe care stie ca apa i-a luat-o. Amelia Dolcan are aproape 90 de ani. Nu avea mare lucru in casa, dar plânge pentru ca nu isi gaseste pisica si câtiva puisori i-au murit. „Vreau sa le pun o folie sa ii acopar ca au murit azi-noapte trei si sunt mici, saracii. Un jandarm mi-a spus ca imi cauta pisica, dar vad ca nu a mai venit cu ea si cred ca s-a inecat, ca ii era frica si de o baltoaca, dar de ditamai Dunarea“, se tânguia batrâna.


„Chiar daca se trag apele, ne cad casele si noi stam la mâna alora mari de la Bucuresti. Sa faca ce-or vrea cu noi pentru ca ei au adus apa peste satul nostru“, a spus Marian Popa, un localnic din Rast. Oamenii sunt nemultumiti de cei pe care i-au ales in fruntea tarii si se simt uitati de autoritati. „Si-au batut joc de noi. Ne-au gonit din sat si ne-au dezgropat mortii de Paste. In loc sa consolideze digul, ei au dat drumul apei peste 4.000 de oameni. Ne vom imbolnavi, ca o sa apara molimile, dar lor nu le pasa. Trec in zbor si le e frica sa vina printre noi. Tot satul o sa cada si eu nu vreau sa imi mai ridic casa acolo. O sa stam aici pe câmp si o sa facem un nou Rast“, a spus Florea Cioara. Lânga el, Iulia Ciovica aranja pernele in caruta deoarece se apropia seara si trebuia sa se pregateasca de culcare. „Omul meu a plecat in sat sa vada ce ne face casa si sa aduca si câinele, ca a ramas singur. Poate o mai aduna ceva din curte, dar nu cred, ca e apa mare. Apa mare in Saptamâna Mare si Pastele il facem aici in noul nostru sat“, a spus femeia.


Sinistratii locuiesc in corturile armatei


Doi batrâni, Marioara si Constantin Buciu, mâncau lânga caruta o pâine si o conserva. Din casa nu luasera nimic, dar salvasera vaca si calul. „Si toalele de moarte le am in casa, ca a venit apa si am plecat cu jandarmii. Ei, saracii, mi-au luat vaca si calul, ca fara ele nu pot sa traiesc. Sunt tot ce ne-a mai ramas si singura bucurie e ca nu le-a luat Dunarea“, a spus Constantin Buciu.


Floarea Boboc a primit un cort de la Crucea Rosie si are si un radio la care asculta stirile despre satul ei, Rast. „Spun aici ca nu a mai ramas nimic din el, mi-a luat apa casa si viata. Ne-a ingropat casele si pe noi o data cu ele. Mortii plutesc pe Dunare, dar macar ei nu mai sufera, am ramas noi cu durerea asta din piept, care nu trece pentru ca nu mai avem nimic“, a spus femeia inchinându-se.


Lânga ea, rezemat de un pom statea un batrân care zâmbea. Avea calul sanatos si asta il multumea. „Casa mi-a luat-o Dunarea si stau aici cu calul meu. Am pentru el graunte si ii dau din apa pe care mi-au dat-o jandarmii. Daca s-ar retrage apa, m-as duce de Paste la locul meu sa aprind o lumânare, dar nu cred ca am sa pot. S-a mai perindat apa pe la noi, dar nu ca acum, si trebuie sa fim multumiti ca am scapat intregi“, a spus Aurel Stirbu.


Armata a instalat o tabara pentru sinistrati pe câmp, dar foarte putini vor sa doarma in corturile de campanie. „Avem 20 de corturi si putem adaposti peste 200 de oameni. 30 de militari care se schimba la fiecare 24 de ore stau aici alaturi de oameni. Foarte putini vor sa doarma in corturi si prefera sa stea cu animalele lor. Poate daca ploua se vor adaposti aici“, a spus locotenent Daniel Muresan. Marin Georgescu si nepotii lui stateau in cort si mâncau un pachet de biscuiti, primit de la convoaiele de ajutoare care au venit din tara. „Ne-a lasat pe drumuri si nu mai avem nimic. Casa mea a luat-o prima si stam aici toti. Copiii nu i-am dat sa-i duca la spital deoarece vrem sa fim toti de sarbatori“, a spus barbatul. O tânara ducea in cort un sac in care avea o rochie de mireasa si a spus in gluma ca va fi mireasa peste Dunare. „Trebuia sa ma marit dupa Paste, dar cui ii mai arde de asa ceva când nici macar casa nu mai avem. Am sa las rochia aici, cu celelalte lucruri, si eu ma duc la rude, ca doar nu o sa mi-o fure militarii“, a spus Violeta Ragut.


Primarul fara sat


Din Rast nu a mai ramas decât primaria si biserica, iar Iulian Silisteanu este acum un primar fara sat. El incearca sa-i convinga si pe ultimii oameni ramasi in sat sa plece. „Trebuie sa plece toti si daca nu vor, vom lua caposii cu forta deoarece aici nu mai poate ramâne nimeni. Nu mai avem timp sa le mai caram toate lucrurile asa cum am facut acum câteva zile si vor lua doar strictul necesar. Mai avem de evacuat 176 de persoane pe care jandarmii le-au gasit dupa ce au controlat fiecare casa. Eu am sa plec ultimul si am sa predau satul Dunarii“, a spus primarul Iulian Silisteanu.


Intre timp, pentru oamenii din Rast care traiesc de câteva zile sub cerul liber, pe câmpurile pe care altadata le arau si le semanau, au inceput sa vina convoaie de ajutoare. Ei au primit pâine, apa, conserve, dulciuri, paturi si corturi. Incet, incet, viata revine la normal. O data cu lasarea serii, oamenii aprind focurile si incep sa pregateasca masa, militarii aprind felinarele si linistea serii nu o tulbura decât cateii care pazesc noile teritorii. In timp ce Dunarea le acopera munca de-o viata, oameni si animale la un loc petrec o noua noapte pe câmp.


Bani de la guvern


Peste 1.500 de miliarde de lei vechi vor fi alocati de la guvern pentru diminuarea efectelor inundatiilor din ultimele saptamâni.


Ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, a declarat ieri ca spera ca guvernul sa aloce cât mai curând acesti bani. „O parte vor fi si pentru reconstructia de locuinte. Evident, aceste 1.500 de miliarde de lei vor fi folosite si pentru infrastructura mare si pentru drumuri, cai ferate si alte lucrari care trebuie facute“, a precizat Borbely.


Ultima ora


Digul de la Bistret s-a rupt aseara in jurul orei 21.00. Autoritatile au dat alarma, iar in timpul noptii sute de localnici au fost evacuati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS