28.4 C
Craiova
luni, 14 iulie, 2025
Știri de ultima orăSport„Mai bine imi taiam mâna decât sa semnez cu Dinamo!“

„Mai bine imi taiam mâna decât sa semnez cu Dinamo!“

Echipa site-ului www.craiova-maxima.ro a trimis GdS câteva intrebari pentru Gica Popescu, iar fostul capitan al echipei nationale a raspuns cu amabilitate la acest chestionar al suporterilor Universitatii.


– Echipa site-ului www.craiova-maxima.ro: Gica, pe site-ul nostru exista un editorial cu fotografia ta, cu fularul Universitatii la gât, si avem la loc de cinste o pagina cu un autograf acordat de tine pentru vizitatorii acestui site. Fotografia si autograful au fost acordate la ultima ta venire in tribunele stadionului „Ion Oblemenco“ in noiembrie 2004. Vrem sa te intrebam de ce nu mai vii la meciurile Universitatii? Ce vei face in continuare, vei redeveni impresar, te vei ocupa de afaceri?


Nu m-am regasit in munca de impresariat


– Nu voi mai face niciodata impresariat. Când am iesit din impresariat, am anuntat asta, ca am renuntat definitiv. De fapt, atunci când m-am apucat de impresariat am anuntat ca va fi o perioada scurta, nu voiam sa fac acest lucru pentru foarte mult timp. De ce? Nu m-am regasit in aceasta munca, mi-am dat seama ca nu este facuta pentru mine si asteptam sa vina o ocazie ca sa ma retrag. Bineinteles ca ma ocup in continuare de business-urile mele, tin foarte mult la Scoala mea de fotbal de la Craiova. Relatia cu fotbalul exista si va exista intotdeauna deoarece tot ceea ce am si ceea ce sunt se datoreaza fotbalului. Referitor la intrebarea despre Universitatea Craiova: credeti-ma ca cel mai dureros lucru care mi s-a intâmplat in viata este aceasta prapastie, ca sa-i spun asa, acest gol creat intre mine si tot ce inseamna Universitatea. Cred ca ambele parti sunt vinovate… Dupa episodul Dinamo, eu mi-am insusit criticile, am recunoscut faptul ca acele trei luni petrecute la Dinamo au fost o greseala. Mi se pare o pedeapsa mult prea mare aceasta ostilitate care inca exista fata de mine, o ostilitate a unei parti a suporterilor. Daca m-as fi simtit dorit la Craiova, veneam la multe meciuri ale Universitatii si as fi incercat sa fiu aproape de Stiinta. Zic ca aceia care au condus Universitatea in ultimii ani nu au dorit o colaborare cu mine. Când am infiintat Scoala de Fotbal „GP“ la Craiova am facut-o pentru a fi o pepiniera a Universitatii, dar niciodata cei care au fost la Universitatea nu s-au folosit de jucatorii de la scoala mea. Pacat! Alte cluburi au luat de la scoala jucatori… De-a lungul anilor, m-am intâlnit cu multe persoane din staff-ul Universitatii, inclusiv cu domnul Dinel Staicu, dar nimeni nu a venit cu o propunere concreta de colaborare cu Scoala de Fotbal „GP“.


Nu am banii necesari pentru un club cu pretentii ca Universitatea


– Echipa site-ului craiova-maxima: A existat o informatie potrivit careia ai fi dorit sa devii actionar la Universitatea. Poti sa confirmi sau sa infirmi aceasta informatie? Cunosti care au fost declaratiile lui Mititelu referitoare la aceasta informatie?


– Am auzit si eu ca ar fi iesit un asemenea zvon conform caruia as dori sa devin actionar la Universitatea. Infirm acest zvon, niciodata nu a fost vorba de asa ceva. Nici nu cunosc ce declaratii a facut domnul Mititelu despre acest subiect. Si nici n-as putea comenta o declaratie despre un zvon.


– Perspico: Nu crezi ca e timpul sa te impaci cu suporterii Universitatii (care te venerau!), facând tu primul pas? Nu crezi ca a venit vremea sa te intorci acasa, sa construiesti un club puternic si sa devii un manager extraordinar, asa cum iti doresti?


– Sa ma impac cu suporterii… Eu am facut multi primi pasi in sensul acesta. E suficient sa reamintesc faptul ca prima editie caritabila a Serii Campionilor am organizat-o la Craiova, ceea ce a fost mai mult decât un semnal. N-am simtit insa un raspuns din partea lor cu aceeasi moneda. Si când constati ca orice ai face lucrurile nu se indreapta, atunci, la un moment dat, te opresti… Incerci sa te inchizi apoi intr-un fel de carapace si iti continui viata. Asta s-a intâmplat si cu mine.


– Freakboy: Te-ar deranja o eventuala colaborare cu Mititelu in conducerea Universitatii? Nu crezi ca e timpul sa-ti rascumperi „pacatele“ si sa ajuti clubul care te-a facut mare? Pentru a fi un presedinte de federatie bun, trebuie sa ai experinta in conducerea unei institutii. Nu crezi ca ar face bine, atât tie, cât si suporterilor, daca ai deveni actionar/presedinte la Universitatea?


– Daca s-ar pune problema sa conduc sau sa devin actionar la un club, indiferent ca ar fi vorba de Universitatea Craiova, Scoala de Fotbal „GP“ sau Dunarea Calafat, as face-o de unul singur. N-am nimic de impartit cu domnul Mititelu… M-am intâlnit cu el o singura data, la Craiova, inainte de alegerile pentru functia de presedinte al FRF. Am stat de vorba vreo jumatate de ora, a fost un dialog civilizat. Este de respectat faptul ca finanteaza Universitatea Craiova. In privinta mea, ca sa raspund intrebare: deocamdata nu vreau si nu am banii necesari ca sa tin un club de talia Universitatii Craiova. Pentru ca daca mergi si faci o treaba de mântuiala cu bani putini, tin sa spun ca asa ceva nu e de mine. Iar eu nu am banii necesari pentru a finanta un club cu pretentii, asa cum cred ca ar trebui sa le aiba Universitatea Craiova. Cred eu!


As veni singur la Craiova, nu cu Netoiu


– Ion Jianu: Ati auzit de gluma facuta de un post national in ziua de 1 aprilie, o pacaleala referitoare la Universitatea?


– Nu.


– I.J.: Gluma de 1 aprilie era ca Mititelu a dat faliment, ca clubul ar fi fost preluat de Gigi Netoiu, iar Gica Popescu va fi si el actionar, impreuna cu Netoiu…


– Gluma proasta! Nu are nici un viitor o asemenea imaginatie. Daca in viitor ar fi sa devin actionar la Universitatea, am spus-o si inainte, as veni numai singur. Dar nu vin, am explicat motivele. Se pare ca Universitatea este ca si intrata in Divizia A, iar apoi, cu Mititelu sau cu oricine alt finantator, sa se califice in Cupele Europene. Sa dea Dumnezeu sa se implineasca toate proiectele, astfel incât Universitatea sa revina in fotbalul mare. Dar pentru asta este nevoie de bani multi… Si nu numai. Vedeti exemplul Timisoarei? S-au bagat bani multi si se dovedeste ca nu e de ajuns, adica milioanele de dolari nu sunt de ajuns. Si la Dinamo s-au pompat bani multi… Nu este nevoie numai de bani. Sunt de parere ca strategia este mai importanta decât banii sau la fel de importanta ca si banii. E greu sa faci strategie fara bani, dar daca ai bani si nu ai strategie…


– I.J.: Si asta ar fi explicatia a ceea ce se intâmpla acum la „Poli“ Timisoara?


– La Timisoara este nevoie de timp. Sunt convins ca au gândita o strategie, dar, repet, este nevoie de foarte mult timp.


– BluBoy: Copiii de la „GP“ vor avea vreodata sansa sa joace la Universitatea? Cum crezi ca ar putea fi promovata imaginea Universitatii?


– V-am mai spus, Scoala de Fotbal „GP“ a fost creata pentru a fi locul de unde Universitatea sa isi ia jucatori, dar nu s-a dorit. Si nu stiu de ce… Domnul Dinel Staicu spunea ca nu vrea sa aiba jucatori in coproprietate, dar nici eu nu puteam sa dau jucatori de 16 ani definitiv. De ce? Cred ca un jucator ar putea exploda abia dupa vârsta de 18,19 sau 20 de ani. Iar banii pe care i-am bagat la Scoala de Fotbal „GP“ – si sunt bani multi – numai asa as putea sa-i recuperez. Nu puteam da juniori de 16 ani definitiv, adica trebuie ca si Scoala „GP“ sa ramâna cu procente din transfer. Altfel, nu se mai poate continua activitatea la scoala de fotbal, trebuie s-o inchizi si sa faci blocuri pe terenul respectiv!


Liviu Ganea a vrut Dinamo!


– Sezione: De ce Liviu Ganea, desi a dorit sa joace la Universitatea (constient ca la Dinamo nu ar prinde nici echipa a doua), nu a fost indrumat catre Craiova si a fost obligat sa semneze cu Dinamo?


-Tot intr-un interviu publicat de GdS am oferit un raspuns complet la acesta problema. Adevarul este unul singur: nu l-a obligat nimeni sa semneze cu Dinamo, ci a fost dorinta domnului Ganea, adica a tatalui lui Liviu. El a dorit sa plece cu orice chip de la Scoala de Fotbal „GP“, desi eu am vrut ca Liviu Ganea sa ramâna la divizionara C „Gica Popescu“. Ganea a avut unele pretentii financiare pe care daca i le-as fi acordat as fi rupt echilibrul scolii. Si n-as face asta nici daca ar fi vorba de un al doilea Gica Popescu! Astfel, am fost nevoit sa-l las sa plece.Tatal lui a negociat cu Dinamo si am fost obligat sa-i dau drumul. De ce nu a negociat, de exemplu, cu Universitatea? Ii dadeam drumul acolo unde ar fi dorit, dar tatal lui Liviu Ganea a preferat si a negociat contractul cu Dinamo. A fost optiunea lor, nu a mea. De ce s-a intâmplat asta? Pentru ca Liviu Ganea era component al lotului national de juniori ’88, iar antrenoul lotului era de la Dinamo, Florin Cheran… Si intelegeti cum a ajuns Liviu Ganea la Dinamo? Prin antrenorul Florin Cheran si cu dorinta tatalui.


– ady g: Când vei fi dispus sa te implici financiar sau/si administrativ la Universitatea pentru a contribui la reinvierea gloriei de altadata a celei mai frumoase echipe de la noi?


– Am mai raspuns la aceasta intrebare… Financiar, nu am banii necesari pentru un club de fotbal. Eu am câstigat banii din fotbal si am muncit mult pentru ei. Daca as intra cu acesti bani ai mei la o echipa de fotbal din România, in câtiva ani, probabil, i-as termina! Credeti-ma, am muncit mult, am facut sacrificii pentru acesti bani ai mei. Daca voi deveni un prosper om de afaceri si voi face bani multi, atunci este altceva. Eu, repet, stau la dispozitia Universitatii cu jucatorii de la Scoala de fotbal „GP“. Si care nu este deloc putin.


Impresarul Becali mi-a aparat extraordinar interesele


– LUTU: Cum vei incerca (daca vei incerca) sa te impaci cu suporterii care te contesta cel mai mult? Esti constient ca prietenia cu Becali ti-a adus mai multe pierderi decât câstiguri la capitolul imagine? Când crezi ca te-ar contesta mai mult suporterii Craiovei: in pozitia actuala, neimplicat in nici un fel la Craiova, sau ca finantator al Universitatii?


– Sunt aici mai multe intrebari intr-una singura, iar la cea cu suporterii am raspuns deja. Prietenia cu Giovanni Becali? Niciodata n-am avut ce sa-i reprosez lui Giovanni. Cât a fost impresarul meu, mi-a aparat interesele intr-un mod extraordinar, adica s-a batut foarte mult pentru interesele mele. Doar când am candidat la presedintia FRF am simtit ca imaginea mea era pusa si in legatura cu Giovanni. Multa lume contesta prietenia mea cu Giovanni si n-am inteles motivul. De ce n-a fost contestata prietenia mea cu Giovanni in perioada in care am fost jucator? Zece ani Giovanni a fost impresarul meu, al lui Hagi, Dan Petrescu, Stelea, Chivu, Mutu, adica a majoritatii jucatorilor români valorosi. Nimeni n-a contestat atunci asta… S-a contestat dupa aceea. Probabil ca nu trebuia sa ma apuc de impresariat, ci sa fi facut asta de unul singur. Daca era s-o fac. Este o chestie discutabila. Eu ascult si sunt foarte receptiv la parerea oamenilor. Probabil ca ar fi fost alta situatie daca nu as fi fost asociat cu Giovanni. Din pacate, Giovanni Becali este o persoana care are foarte multi dusmani, a facut si greseli multe, a avut unele reactii nepotrivite fata de presa. In momentul in care cineva iti pune o stampila, e greu sa o mai dai la o parte. La ultima parte a intrebarii: nu pot sa vin si sa bag bani doar pentru a le face pe plac suporterilor. Voi da bani Universitatii daca consider ca trebuie facut acest lucru. Cu alte cuvinte, numai eu decid. As finanta numai daca nu mi-ar afecta viitorul copiilor mei. Am strâns bani pentru ca, in primul rând, copiii mei sa nu aiba parte de neajunsurile pe care le-am avut eu in copilarie, la Calafat. Prima pereche de blugi mi-am cumparat-o cu primele de bani de la primele patru victorii obtinute de tineretul Universitatii, unde jucam. Nu vreau, deci, sa risc viitorul copiilor mei.


Am facut multe greseli


– Perspico: Daca te-ai putea intoarce in timp, ce greseli din viata ta ai repara?


– Ooo!… Perspico, daca ai putea sa-mi dai mie aceasta posibilitate, ar fi… Asta-i unul dintre cele mai dureroase lucruri, ca nu putem schimba greselile pe care le-am facut in trecut. Ce bine ar fi, ce bine… Ar fi multe lucruri pe care le-am facut si pe care nu le-as mai face. Multe… Una dintre greselile pe care le-am facut, si pe care nu as mai face-o, ar fi aceea legata de Dinamo. N-as mai semna niciodata cu Dinamo! Dar sunt si alte greseli pe care as incerca sa le indrept, dar asta, cu Dinamo, ar fi prima pe care n-as repeta-o. Din momentul in care am jucat la Dinamo, multe lucruri au mers invers, ca sa zic asa. Asta e! Sunt lucruri pe care mi le insusesc, sunt greseli pe care le-am facut si trebuie sa-mi port crucea cu demnitate. Este o greseala facuta de mine, nu are nimeni vreo vina pentru ea, imi apartine in totalitate. Cred insa ca am platit mai mult decât ar fi fost normal sa platesc pentru o asemenea greseala. Este doar o parere personala.


– Just Me: De ce nu ai demnitate, Gica? De ce crezi ca am ajuns sa te urâm atât de mult? Când iti vei recunoaste greselile si iti vei cere scuze public ca ai gresit fata de Universitatea si fata de suporterii ei?


– Hm, scuze public? Nu voi cere public scuze nimanui. Faptul ca m-am dus la un club atât de urât in România, Dinamo, este o decizie care-mi apartine si am recunoscut asta, dar mai mult nu fac. Adica, nu pot acum sa ma spovedesc in fata nimanui. Este un lucru pe care am crezut atunci ca e bine sa-l fac, am realizat apoi faptul ca am gresit si am spus-o, dar sa-mi cer scuze public n-am s-o fac niciodata. Si recunosc aceasta greseala de câtiva ani, dupa acea perioada (august 2002 – noiembrie 2002) in care am fost legitimat la Dinamo. Probabil insa ca rautatea este mult prea mare si asta, recunoasterea greselii, nu vrea sa se auda.


Universitatea trebuie s-o ia de la zero


– Manex: Care ar fi primele lucruri pe care le-ai face daca ai veni actionar la Craiova?


– Nu pot sa raspund la aceasta intrebare. De ce? Cei de la Universitatea vor citi acest raspuns si probabil ca mi-ar fura ideile! Iar in economia de piata, consulting-ul se plateste. Glumesc… Primul lucru pe care l-as face daca as veni actionar la Universitatea? Normal, o strategie pe termen lung.Si asta pentru ca Universitatea nu are in acest moment jucatori precum Steaua – care valoreaza milioane si milioane de dolari, iar pentru asta trebuie s-o iei de la zero. Si Craiova trebuie s-o ia de la zero! Bani, rabdare, strategie pe termen lung, o echipa puternica, dar si presa locala alaturi. As sta de vorba cu suporterii, dar n-as accepta sa aiba un birou in club. Daca suporterii vor cu adevarat sa iubeasca echipa, s-o iubeasca neconditionat. In fine, am in cap, cum se spune, o strategie care ar trebui s-o fac la Universitatea Craiova…


– Iftimie Ionut: Ai puterea de a sta in mijlocul galeriei Craiovei si de a raspunde la toate intrebarile pe care ar dori sa ti le puna? Cu cine te-ai sfatuit când ai semnat cu Dinamo? Cine crezi ca este vinovat de retrogradarea Universitatii? Esti de acord cu propunerea de schimbare a stemei clubului?


N-am stiut ca sunt atât de iubit in Oltenia


– Cum galeria Craiovei este mare, probabil ca mi-ar trebui mult timp pentru a raspunde la toate intrebarile. Cât sunt ei de indârjiti, probabil ca mi-ar trebui câteva luni! Niciodata nu mi-a fost frica de galerie, am avut dialog cu suporterii Universitatii Craiova chiar la mine la birou. Au venit mai multi suporteri, in frunte cu câtiva lideri, dar cu unii dintre suporteri nu se putea dialoga. Adica, au scos rautatea inainte de dialog… Eu am fost calm si diplomat, am incercat sa avem un dialog civilizat, dar nu s-a reusit. Cum spuneam, numai rautate. Nici tatal meu nu m-a tras la raspundere, asa cum incercau ei s-o faca. Nici tata n-a facut asta! Nu permit nimanui sa ma traga la raspundere, chiar daca, recunosc, am facut o greseala. Nu dau explicatii nimanui. Am demnitatea si taria sa recunosc ca am gresit, dar atât. Nici lu’ tata nu i-am dat! Pai, daca nu i-am dat tatalui meu, care este cel mai important barbat din viata mea, nu voi da explicatii altcuiva. Cu cine m-am sfatuit când am semnat cu Dinamo? Aici probabil ca a fost greseala mea, ca nu m-am sfatuit cu nimeni. Daca m-as fi sfatuit cu cineva si acel om mi-ar fi spus ca nu e bine ce fac, alta probabil ar fi fost decizia mea. Stiti care a fost marea problema a mea in acele momente? Ca n-am realizat cât de iubit eram in Oltenia, in Craiova. Daca as fi stiut ca reactiile erau cele care au urmat dupa aceea, fugeam de Dinamo cu riscul de a nu mai juca niciodata fotbal! N-am stiut ca sunt atât de iubit in Oltenia. In afara de faptul ca atunci n-au insistat cei de la Universitatea pe lânga mine – am mai explicat asta in interviul acordat GdS in toamna anului trecut, mai este o problema pe care trebuie s-o spun pentru ca suporterii sa inteleaga contextul. Eu venisem de afara si aveam alta mentalitate. In Spania, de exemplu, un jucator se transfera de la un club la altul, de la Real la Barcelona, asta-i viata in fotbal. Sau altul se duce de la Galatasaray la Fenerbahce… N-am stiut niciodata ca este o asemenea adversitate puternica intre Craiova si Dinamo. Daca as fi stiut, mai bine imi taiam mâna decât sa semnez cu Dinamo! Am constatat a doua zi dupa ce am semnat ce adversitate poate fi intre Dinamo si Craiova. Era prea târziu!


Cei care au condus Universitatea sunt vinovati de retrogradare


Cine cred ca este vinovat de retrogradarea Universitatii? Cei care au condus Craiova! Nu in sezonul in care a retrogradat, 2004/2005, ci de-a lungul anilor. De ce? Lucrurile au fost facute gresit de-a lungul timpului, nu in acel sezon. Culmea este ca in editia aceea de campionat, 2004/2005, Universitatea a avut echipa ca sa scape linistita de retrogradare. Cum spuneam, greselile s-au facut in timp si s-a ajuns ca in 2005 sa retrogradeze. Este corecta observatia ca au existat jucatori valorosi – Plesan, Moti, Daouda, Bundea, Guso, Papura si altii, adica o echipa de Cupe Europene… Când intri insa intr-o pasa neagra, intr-o morisca din asta pacatoasa, nu mai iesi. Atletico Madrid a iesit campioana si a câstigat Cupa Spaniei in 1996, dar dupa patru ani de la event, in 2000, a retrogradat! Când pierzi un meci, apoi doua, apoi trei, zici ca nu-i nimic… Când te trezesti, intri intr-o debandada si nu te mai aduce nimeni cu picioarele pe pamânt. Asa cum s-a intâmplat cu Universitatea.


– I.J.: S-a vehiculat ca cineva, din Bucuresti, ar fi vrut retrogradarea Craiovei…


– Aiureli! Daca Bucurestiul ar fi vrut asta, Craiova era de mult retrogradata. Adevarul este acesta: strategii gresite. Spus mai direct: au retrogradat pe mâna lor! La ultima parte a intrebarii, cea cu modificarea stemei: niciodata nu voi fi de acord cu schimbarea stemei Universitatii. Un club care se doreste a fi statornic nu face asa ceva. Galatasaray a schimbat acum stema cu cea cu care s-a nascut. Asta este dovada ca tin la radacini, ca sa spun asa. Iar noi vrem sa schimbam stema Universitatii?!


Echipe favorite: Universitatea si Barcelona


– drejyx23: Care este formatia ta favorita, din tara si din strainatate?


– Din tara, Universitatea Craiova, bineinteles. Din strainatate? Toate echipele la care am jucat:PSV Eindhoven, Tottenham Hotspur, FC Barcelona, Galatasaray, Lecce si Hanovra 1896. Cele mai dragi mie sunt insa trei, in ordine: Barcelona, Galatasaray si PSV Eindhoven.


– I.J.: Dar Dunarea Calafat?


– Normal ca este in inima mea. Ca dovada, am bagat 350.000 de dolari in Dunarea Calafat in vreo trei ani. Iar in etapa intermediara de saptamâna trecuta din Divizia C, Dunarea m-a batut! Mi-au tras-o martea trecuta, Dunarea – „GP“ 1-0! Jos palaria, asta-i fotbalul, de aceea e frumos.


-I.J.: As mai avea o intrebare: s-a incheiat mediatizatul caz Bratu?


– Nu vreau sa mai comentez acest caz. S-a scris mult, s-au spus multe, unele fara rost, incât nu cred ca mai are sens sa le comentam iarasi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII