Obligativitatea asigurarii locuintelor impotriva dezastrelor, de la 1 ianuarie 2007, imparte craiovenii in doua tabere. Unii considera ca asigurarea trebuia sa fie obligatorie, in timp ce altii spun ca ar trebui asigurate si bunurile din locuinte, nu doar peretii.
Guvernul a hotarât ca de la 1 ianuarie 2007 românii sa-si asigure obligatoriu locuintele. Astfel, fiecare familie va trebui sa plateasca anual o suma echivalenta cu 20 de euro, pentru asigurarea locuintei in caz de cutremur, inundatii sau alunecari de teren. Valoarea primei de asigurare se poate mari sau micsora in functie de valoarea locuintei. Totodata, prin polita de asiguare de acest tip se asigura doar locuinta, nu si bunurile.
Cei mai multi dintre craioveni cred ca ideea asigurarii locuintei este necesara.
„Ar fi bine sa ne asiguram casele, dar eu, pensionar fiind, stau cam prost cu banii. Trebuie dramuiti. Totusi, 20 de euro pe an nu ar fi o suma mare“, a spus Stefan Marin.
„Mi se pare un lucru foarte bun si daca va costa doar 20 de euro pe an mi-as putea permite sa renunt la acesti bani pentru a-mi asigura casa. Daca este obligatoriu, o vom face si pe asta“, a spus Nicolae Dracia.
„E un lucru bun si nici nu este vorba despre o suma mare, ce sunt 20 de euro intr-un an?“, a spus Florentina Anghel.
„Pâna la urma trebuie sa asiguram si aerul pe care il respiram. In alte tari, ceva mai dezvoltate, este altceva, dar la saracia noastra. Pentru cei mai multi, 20 de euro nu reprezinta prea mult. Pâna la urma e si bine, e si rau. In cazul unui dezastru ma gândesc ca as avea casa asigurata“, a spus Geanina Toader.
„Am auzit si eu treaba asta, n-ar fi rau, dar cei care locuiesc la bloc sunt oameni saraci. Sistemul acesta centralizat nu mai este asa de viabil ca acum treizeci de ani, platim cu totii impozit pe terenuri si pe apartamente, iar veniturile noastre sunt mici“, a spus Florea Ghenea.
„Ar trebui ca asigurarea sa nu fie obligatorie si sa faca asta cine isi permite, daca are omul posibilitate sa-si asigure locuinta, daca nu… Daca se intâmpla ceva, vin ei sa ma despagubeasca pe mine, imi dau ei valoarea de acum a apartamentului meu? Imi dau ei doua miliarde de lei daca e sa cada blocul la un cutremur? Iar daca nu se intâmpla ceva, astia nu sunt niste bani dati fara rost? Daca acest lucru devine obligatoriu de la inceputul anului urmator, vor aparea o mie de firme de asigurare, toate atrase de bani“, a mai spus Florea Ghenea.
„Ei s-au gândit sa asigure numai zidaria, dar zidul nu arde. Daca tot s-au apucat de treaba asta, trebuia sa o duca pâna la capat, ori asigurau totul, deci si bunurile, ori nimic. Ideea nu este rea, dar sa vina sa vada tot ce am in casa“, a spus colonelul in rezerva Neacsu.