Locatarii unei scari de bloc din Craiova au refuzat sa-si dea acordul pentru mansardarea blocului, desi in felul acesta s-ar fi ales si cu canalizarea reparata. Acum, ei risca sa fie amendati de inspectorii sanitari deoarece nu vor sa dea bani pentru reparatiile de la subsol.
Blocul M 38 din cartierul Sarari a devenit celebru in Craiova, la inceputul anului, dupa ce aici a fost inaugurata prima mansarda de bloc din judetul Dolj. O firma de constructii a reusit sa amenajeze in timp record, aproximativ trei luni, trei apartamente moderne dotate cu centrala proprie si tot confortul necesar. Pe lânga amenajarea mansardei, firma a efectuat si o serie de modernizari de care au beneficiat si ceilalti locatari: usa din PVC la intrare, interfon, zugravirea casei scarii, aplice si inlocuirea tuturor conductelor de la subsol. Imbunatatirile au vizat insa doar scara 2, locatarii scarii 1 nefiind de acord cu executia unei astfel de lucrari. „Cei de la firma de constructii au solicitat acordul locatarilor, insa cei mai multi dintre proprietarii de pe scara noastra s-au opus construirii unei mansarde. In schimbul acordului de a se mansarda scara, ei ar fi efectuat, fara bani, si unele lucrari de imbunatatire la subsol si a conditiilor de pe scara“, a sustinut Catalina Tecu, locatar de pe scara 1.
Pentru ca au refuzat investitia, locatarii au ramas cu scara neamenajata. Usa de la intrare, masiva, se inchide cu mare greutate favorizând accesul câinilor, care obisnuiesc sa doarma pe presurile din fata usilor. Cea mai mare problema este insa la subsol, unde din cauza instalatiei invechite trebuie facute reparatii o data la doua-trei saptamâni. „Locatarii obisnuiesc sa arunce in toalete lucruri care se agata si, din acest motiv, coloanele se infunda cam o data la doua-trei saptamâni. Subsolul nu poate fi spalat pentru ca apa nu se scurge in afara. Pentru remediere, ar fi necesare zece milioane de lei, fiecarui apartament urmând sa-i revina putin peste un milion de lei“, a declarat Mihai Amza, presedintele Asociatiei de Proprietari nr. 3 Spaniei.
A fost sesizata Directia de Sanatate Publica
Conducerea Asociatiei nr. 3 sustine ca o mare parte din locatarii de pe scara 1 au refuzat sa dea bani pentru repararea subsolului, motiv pentru care lucrarea nu a putut fi inceputa pâna acum. Acest lucru a creat nemultumiri in rândul locatarilor care erau dispusi sa contribuie cu sume de bani. „S-a facut o sedinta la care a participat si presedintele asociatiei de proprietari, insa nu s-a stabilit nimic concret. Canalizarea este defecta, iar vecinii sunt foarte rai, nu vor sa plateasca. Dar chiar nu se poate face nimic? Suntem in pericol sa ne imbolnavim“, a declarat Liviu Noja, locatar de pe scara 1.
Satui de mizeria de pe scara blocului, locatarii au facut reclamatie la Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj. In cursul diminetii de ieri, inspectorii sanitari din cadrul DSP Dolj au efectuat un control si au solicitat conducerii Asociatiei nr. 3 sa faca o lista cu locatarii care refuza sa dea bani pentru reparatii. Conducerea asociatiei vrea insa sa mai dea o sansa locatarilor. „Inainte de a pune la dispozitia inspectorilor sanitari lista, vom face mai intâi o sedinta, in care ii vom anunta pe locatari ce risca daca refuza sa dea bani pentru reparatii“, a precizat Amza.
Potrivit dr. Emilia Cornea, seful Inspectiei Sanitare din cadrul DSP Dolj, locatarii care nu vor sa dea bani pentru efectuarea reparatiilor risca o amenda in valoare de cinci milioane de lei.